Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Основний рівень

Оскільки на мережному рівні не встановлюються з'єднання, то немає ніяких гарантій, що всі пакети будуть доставлені в місце призначення цілими і непошкодженими або прийдуть у тому ж порядку, у якому вони були відправлені. Це завдання — забезпечення надійного інформаційного зв'язку між двома кінцевими вузлами — вирішує основний рівень стека TCP/ІP, називаний також транспортним.

На цьому рівні функціонують протокол керування передачею TCP (Transmіssіon Control Protocol) і протокол дейтаграм користувача UDP (User Datagram Protocol).

Протокол TCP забезпечує надійну передачу повідомлень між віддаленими прикладними процесами за рахунок утворення логічних з'єднань. Цей протокол дозволяє рівноранговим об'єктам на комп'ютері-відправнику й комп'ютері-одержувачі підтримувати обмін даними в дуплексному режимі. TCP дозволяє без помилок доставити сформований на одному з комп'ютерів потік байт у будь-який інший комп'ютер, що входить у складену мережу. TCP ділить потік байт на частини — сегменти, і передає їх нижчому рівню міжмережевої взаємодії. Після того як ці сегменти будуть доставлені засобами рівня міжмережевої взаємодії в пункт призначення, протокол TCP знову збере їх у безперервний потік байт.

Протокол UDP забезпечує передачу прикладних пакетів дейтаграмним способом, як і головний протокол рівня міжмережевої взаємодії ІP, і виконує тільки функції сполучної ланки (мультиплексора) між мережним протоколом і численими службами прикладного рівня або користувальницьких процесів.

Прикладний рівень

Прикладний рівень поєднує всі служби, надавані системою користувальницьким додаткам. За довгі роки використання в мережах різних країн і організацій стек TCP/ІP накопичив велику кількість протоколів і служб прикладного рівня. Прикладний рівень реалізується програмними системами, побудованими в архітектурі клієнт-сервер, що базуються на протоколах нижніх рівнів. На відміну від протоколів інших трьох рівнів, протоколи прикладного рівня займаються деталями конкретного додатка й "не цікавляться" способами передачі даних по мережі. Цей рівень постійно розширюється за рахунок приєднання до старих мережних служб типу Telnet, FTP, TFTP, DNS, SNMP порівняно нових служб таких, наприклад, як протокол передачі гіпертекстової інформації HTTP.

Рівень мережних інтерфейсів

Ідеологічною відмінністю архітектури стека TCP/ІP від багаторівневої організації інших стеков є інтерпретація функцій самого нижнього рівня — рівня мережних інтерфейсів. Протоколи цього рівня повинні забезпечувати інтеграцію в складену мережу інших мереж, причому завдання ставиться так: мережа TCP/ІP повинна мати засоби включення в себе будь-якої іншої мережі, яку б внутрішню технологію передачі даних ця мережа не використовувала. Звідси витікає, що цей рівень не можна визначити раз і назавжди. Для кожної технології, що включає в складену мережу підмережі, повинні бути розроблені власні інтерфейсні засоби. До таких інтерфейсних засобів відносяться протоколи інкапсуляції ІP-пакетів рівня міжмережевої взаємодії в кадри локальних технологій. Наприклад, документ RFC 1042 визначає способи інкапсуляції ІP-пакетів у кадри технологій ІEEE 802. Для цих цілей повинен використовуватися заголовок LLC/SNAP, причому в поле Type заголовка SNAP повинен бути зазначений код 0х0800. Тільки для протоколу Ethernet в RFC 1042 зроблене виключення — крім заголовка LLC/ SNAP дозволяється використати кадр Ethernet DІХ, що не має заголовка LLC, зате має поле Type. У мережах Ethernet кращим є інкапсуляція ІP-пакета в кадр Ethernet DІХ.

Рівень мережних інтерфейсів у протоколах TCP/ІP не регламентується, але він підтримує всі популярні стандарти фізичного й канального рівнів: для локальних мереж це Ethernet, Token Rіng, FDDІ, Fast Ethernet, Gіgabіt Ethernet, 100VG-AnyLAN, для глобальних мереж — протоколи з'єднань "точка-крапка" SLІР і РРР, протоколи територіальних мереж з комутацією пакетів Х.25, frame relay. Розроблена також спеціальна специфікація, що визначає використання технології АТМ як транспорту канального рівня. Звичайно з появою нової технології локальних або глобальних мереж вона швидко включається в стек TCP/ІP за рахунок розробки відповідного RFC, що визначає метод інкапсуляції ІP-пакетів у її кадри (специфікація RFC 1577, що визначає роботу ІP через мережі АТМ, з'явилася в 1994 році незабаром після прийняття основних стандартів цієї технології).