Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Типи глобальних мереж

Наведена на рис.11.1 глобальна обчислювальна мережа працює в найбільш сприятливому для комп'ютерного трафіка режимі — режимі комутації пакетів. Оптимальність цього режиму для зв'язку локальних мереж доводять не тільки дані про сумарний трафік, переданий мережею в одиницю часу, але й вартість послуг такої територіальної мережі. Звичайно при рівності надаваної швидкості доступу мережа з комутацією пакетів виявляється в 2-3 рази дешевшою, ніж мережа з комутацією каналів, тобто публічна телефонна мережа.

Тому при створенні корпоративної мережі необхідно прагнути до побудови або використання послуг територіальної мережі зі структурою, подібною до структури, наведеної на рис.11.1, тобто мережі з територіально розподіленими комутаторами пакетів.

Однак часто така обчислювальна глобальна мережа з різних причин виявляється недоступною в тому або іншому географічному пункті. У той же час набагато більш поширені й доступні послуги, надавані телефонними мережами або первинними мережами, що підтримують послуги виділених каналів. Тому при побудові корпоративної мережі можна доповнити відсутні компоненти послугами й устаткуванням, орендованими у власників первинної або телефонної мережі.

Залежно від того, які компоненти доводиться брати під оренду, прийнято розрізняти корпоративні мережі, побудовані з використанням:

  • виділених каналів;

  • комутації каналів;

  • комутації пакетів.

Останній випадок відповідає найбільш оптимальному випадку, коли мережа з комутацією пакетів доступна у всіх географічних точках, які потрібно об'єднати в загальну корпоративну мережу. Перші два випадки вимагають проведення додаткових робіт, щоб на основі взятих в оренду засобів побудувати мережу з комутацією пакетів.

Виділені канали

Виділені (або орендовані — leased) канали можна одержати у телекому­нікаційних компаніях, які володіють каналами далекого зв'язку (таких, наприклад, як "Укртелеком"), або від телефонних компаній, які звичайно здають в оренду канали в межах міста або регіону.

Використати виділені лінії можна двома способами. Перший полягає в побудові з їхньою допомогою територіальної мережі певної технології, наприклад frame relay, у якій орендовані виділені лінії призначені для з'єднання проміжних, територіально розподілених комутаторів пакетів, як у випадку, наведеному на рис.11.1.

Другий варіант — з'єднання виділеними лініями тільки поєднуваних локальних мереж або кінцевих абонентів іншого типу, наприклад мейнфреймів, без встановлення транзитних комутаторів пакетів, що працюють за технологією глобальної мережі (рис.11.3). Другий варіант є найбільш простим з технічної точки зору, тому що заснований на використанні маршрутизаторів або віддалених мостів у поєднуваних локальних мережах і відсутності протоколів глобальних технологій, таких як Х.25 або frame relay. По глобальних каналах передаються ті ж пакети мережного або канального рівня, що й у локальних мережах.

Рис.11.3. Використання виділених каналів

Саме другий спосіб використання глобальних каналів одержав спеціальну назву "послуги виділених каналів", тому що в ньому більше нічого з технологій глобальних мереж з комутацією пакетів не використовується.

Виділені канали дуже активно застосовувалися зовсім у недалекому минулому й застосовуються сьогодні, особливо при побудові відповідальних магістральних зв'язків між великими локальними мережами, тому що ця послуга гарантує пропускну здатність орендованого каналу. Однак при великій кількості географічно віддалених точок і інтенсивному змішаному трафіку між ними використання цієї служби приводить до високих витрат за рахунок великої кількості орендованих каналів.

Сьогодні існує великий вибір виділених каналів — від аналогових каналів тональної частоти зі смугою пропускання 3.1 кГц до цифрових каналів технології SDH із пропускною здатністю 155 і 622 Мбіт/с.