Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 14 Техніка безпеки при проведенні гірнич...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
35.7 Кб
Скачать

Лекція 14

Технічна безпека

при проведенні гірничих виробок

  1. Устрій виходів із гірничих виробок

В вертикальних виробках дробини повинні бути встановлені з уклоном не більше 800. Над гирлом виробки і над кожним помостом в виробці дробина повинна виступати на 1 м або над отвором помосту в кріпленні виробки, повинні бути щільно закріплені металеві скоби; внутрішня сторона скоб повинна бути на відстані від кріплення не менше 0,04 м, відстань між скобами не повинна перевищувати 0,4 м, а ширина скоби повинна бути не менше 0,4 м.

Встановлення дробини з ціллю забезпечення можливості вільного пересування рятувальних команд у респіраторах повинно задовольняти наступним умовам:

  • вільні розміри пазів без урахування площі, зайнятої драбиною, повинна бути за довжиною драбини не менше 0,7 м, а за шириною – не менше 0,6;

  • відстань від основи дробини до кріплення виробки не менше 0,6 м;

  • відстань між поліспастами – не більше 8 м;

  • драбини повинні бути міцними, міцно закріплені і розташовані так, щоб вони не знаходились над отворами в полістах.

Кожний робочий блок (камера, лава, в якому відбувається очистка виїмки) повинні мати не менше двох незалежних виходів на поверхню або на робочій горизонт, причому в останньому випадку один із них – на відкотний (нижній), а другий – на вентиляційний (верхній) горизонт, за виключенням випадків, які передбачено проектом і узгоджених з органами держтехнагляду.

  1. Проведення і кріплення гірничих виробок. Загальні правила.

Матеріали, які застосовують для кріплення виробок, повинні відповідати вимогам ДСТУ.

Кріплення всіх гірничих виробок повинно бути зроблено своєчасно і в повній відповідності з затвердженими для них паспортами кріплення і управління кровлею.

Паспорти кріплення можуть бути тепловими, але в них повинно бути відображено конкретні умови по кожній виробці, яка проходиться.

Паспорти розробляються начальником дільниці у відповідності з «Інструкцією з розроблення кріплення і управління кровлею гірничих виробок в шахтах» і затверджується начальником або головним інженером шахти.

При погіршенні гірничо-геологічних і виробничих умов проведення виробок повинно бути зупинено до перегляду паспорту. Робітники і технічний нагляд дільниці до початку робіт повинні бути ознайомлені з паспортами кріплення під розписку.

В стійких і вічномерзлих породах виробки можливо проходити і оставляти без кріплення при склепистій формі виробки і розмірах їх перерізу, який відповідає затвердженим паспортам. Кріплення устів всіх виробок, які проходяться з поверхні, обов’язкове. Довжина закріпленої дільниці встановлюється проектом.

Поперечні перерізи виробок повинні відповідати типовим перерізам підземних виробок. Найменші поперечні перерізи виробок в світлі наступні:

  • для відкотних і головних вентиляційних виробок, не менше 4 м2; при дерев’яному і металевому кріпленні не менше 3,5 м2; при кам’яному і бетонному кріпленні при висоті виробок в світлі не менше 2 м від головки рейок;

  • для вентиляційних і проміжних штреків і похилів, а також виробок дренажних шахт, не менше 3,0 м2 при висоті цих виробок в світлі не менше 1,8 м;

  • для вентиляційних підняттєвих, стійок і т.п. – не менше 1,5 м2.

Всі горизонтальні виробки, по яким транспортують вантажі, повинні мати на прямих дільницях зазори між кріпленням або між розташованим у виробках обладнанням і трубопроводом і найбільш виступаючого частиною габариту рухомого складу не менше 0,7 м вільного проходу для людей, а з іншого боку не менше 0,25 м – при дерев’яному металевому рамному, залізобетонному і бетонному кріпленні; 0,2 м – при монолітному бетонному, кам’яному і залізобетонному кріпленні.

Вказана ширина вільного проходу для людей повина бути при висоті виробки не менше 1,8 м.

В виробках з конвеєрною доставкою ширина проходу повинна бути не менше: з одного боку 0,7 м, а з іншого – 0,4 м.

Відстань від верхньої поверхні стрічки конвеєра до верхняку або покрівлі виробки повинна бути не менше 0,5 м. За наявності спеціальних дверей для проходу людей шириною не менше 0,5 м розмір зазору між габаритом рухомого складу і стінкою дверного прорізу, з боку вільного проходу, може бути 0,2 м.

У всіх виробках в місцях насадки людей в пасажирські Ходові відділення підняттєвих, а також такі які проходять, повинні відділятися від рудного або матеріального відділення перегородкою і мати справні помости і драбини.

При проходці підняттєвих з застосуванням підвісних клітей між проходчиками, які знаходяться у кліті і машиністам лебідки повинен бути надійний двосторонній зв’язок.

Поміст і пороги устів шурфів і шахт повинні систематично зчищатися від породи, снігу і льоду.

Порода, руда і матеріали повинні складатися від устя виробки на відстані, яке унеможливлює їх падіння у виробку.

Забороняється проводити гірничі виробки у нестійких породах, якщо поблизу забою немає змінного запасу крепіжних матеріалів.

Проведення і кріплення горизонтальних похилих виробок

При проведені горизонтальних і похилих виробок у породах, що потребують штучного підтримання до встановлення постійного кріплення повинна застосовуватися тимчасове кріплення.

У породах дуже слабких і нестійких (сипких, м’яких і пливунах) виробки повинні проводитися з застосуванням випереджаючого кріплення.

При проведені похилів і бремсбергів повинні бути пройдені або обладнанні ходки для переміщення людей.

Необхідність застосування тимчасового кріплення при будуванні кам’яного або бетонного кріплення визначається проектом (паспортом кріплення).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]