Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 14 Техніка безпеки при проведенні гірнич...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
35.7 Кб
Скачать

Провітрювання підземних виробок

Шахти, які розробляють поклади руди діляться на газові, в яких виділяється метан, водень, сірководень, а також негазові і небезпечні за вибуховим пилом.

Вміст кисню в повітрі виробок, в яких знаходяться або можуть знаходитися люди, повинен становити не менше 20% (за об’ємом).

Вміст вуглекислого газу в рудничному повітрі не повинен перевищувати в робочих місцях 0,5%; в виробках із загального вихідного струменю шахти – 0,75%, а при проведені і відбудуванні виробок по завалу – 1%.

Повітря в діючих підземних виробках не повинно вміщувати ядовитих газів (випаровують) більше гранично допустимої концентрації.

Найменування ядовитих газів (випаровувань)

Формула

Гранично допустима концентрація газу в діючих виробках шахт

% за об’ємом

мг/м3

Окис вуглецю

СО

0,0016

20

Окис азоту

NO2

0,00025

5

Сірчаний газ

SO2

0,00035

10

Сірководень

H2S

0,00066

10

Акромін

CH2=CH

-

0,7

Формальдегід

CH2O

-

0,5

Ртуть металева

H2

-

0,01

Примітка. При перевірці достатності розрідження ядовитих продуктів вибуху 1л двоокису азоту, приймають еквівалентними 6,5 л окису вуглецю; 1 л сірчаного ангідриду – 2,5 л оксиду вуглецю і 1 л сірководню – 2, 5 л окису вуглецю.

Кількість повітря, необхідного для провітрювання виробок, повинно розраховуватися по найбільшій кількості людей зайнятих одночасно на підземних роботах, за вуглекислотою, за ядовитими і вибухонебезпечними газами, пилюки, за газами від вибухових робіт, за шкідливими компонентами вихлопних газів, за мінімальною швидкістю руху повітря. Кількість повітря приймається найбільшою, яке буде отримане за вищеназваними факторами.

Кількість повітря, яке розраховується з кількістю людей, повинно бути не менше 6 м3/хв. на кожного чоловіка, враховуючі найбільшу кількість одночасно працюючих людей в зміні.

При вибухових роботах необхідна кількість повітря, як для дільниці, так і для всієї шахти повинно визначатися за кількістю ядовитих продуктів вибуху, які утворюються при одночасному вибуху найбільшої кількості вибухівки, враховуючі, що при вибуху 1 кг вибухівки утворюється в середньому 40 л умовно окису вуглецю, в тому числі враховуючі окиси азоту.

До розрахунку повинно прийматися наступна найбільша кількість одночасно підірваної вибухівки.

а) при 2-годинній міжзмінній перерві і проведені підривних робіт на початку перерви на протязі 30 хв. всю кількість вибухівки, що витрачається за міжзмінну перерву.

Кількість вибухівки , яка витрачається на протязі (вторинне дроблення, проходка окремих виробок та ін.) до зазначених витрат не додається, якщо ця кількість менша ніж прийнята у розрахунку.

б) у випадках, коли найбільша кількість вибухівки на протязі зміни витрачається для вторинного дроблення (системи розробки з масовою відбійкою) і на проходку виробок, до розрахунку необхідно приймати при 6-7 часовій зміні 1/3 кількості ВР, що витрачається в перерву між змінами.

в) при 3 і 4 годинній перерві і за умов, що вибухові роботи буде закінчено на протязі 1 години після початку перерви – вся кількість, яка витрачається в перерву, але в цьому випадку час для розрідження ядовитих продуктів вибуху до 0,008% за об’ємом при перерахунку на умовний окис вуглецю може бути прийнятим 60 хв.

При цьому необхідно дотримуватись наступного: кількість повітря, яке подається в кожний вибій, повинен бути таким, щоб до початку роботи у вибої ядовиті гази були розріджені не менше ніж 0,008% за об’єму при перерахунку на умовний окис вуглецю. Таке розрідження повинно досягатися на протязі не більше 30 хв.

Кількість повітря і час на провітрювання повинно перевірятися аналізами.

На протязі не менше 2 годин після допуску робочих повітря повинно подаватися в місця де відбувався вибух у тій кількості, в якому він потрапляв після вибуху до допуску робочих у вибій.

Швидкість руху струменя повітря в очисних вибоях при температурі біля 200С повинна бути не нижче 0,5 м/с в підготовчих і нарізних виробках у проходці не нижче 0,25 м/с.

Швидкість руху повітря не повинна перевищувати наступних норм:

а) в очисних і підготовчих виробках – 4 м/с;

б) в вентиляційних і головних відкотних штреках – 8 м/с;

в) в інших виробках – 6 м/с;

г) в вентиляційних свердловинах і підняттєвих, які не мають ходового відділення, швидкість руху повітря не обмежується.

Температура повітря в підготовчих, очисних і інших діючих виробках не повинна перевищувати 260С.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]