Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 14 Техніка безпеки при проведенні гірнич...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
35.7 Кб
Скачать

Утримання і рапорт гірничих виробок

Всі діючі виробки на протязі всього терміну розробки покладу повинні утримуватись у справному стані й чистоті, а поперечний переріз повинно підтримуватись у відповідності із паспортом.

Забороняється займати людські проходи у виробках з обладнанням і матеріалами.

За всіма діючими виробками повинен бути встановлений нагляд спеціалістів з техніки безпеки. Стан відкотних колій, якість ремонту і настилання нових колій, вентиляційні устрої діючих виробок повинні оглядатися гірничими майстрами з експлуатації і вентиляції кожної зміни, начальниками дільниць, підземного транспорту, вентиляції або їх помічниками – щодобово.

Стан бетонного, кам’яного або цегляного кріплення повинно перевірятися начальником дільниці або його помічником не рідше одного разу за місяць.

Стан дерев’яного кріплення повинен перевірятися не рідше 2 раз за місяць.

У виробках штанговим кріпленням і без кріплення не рідше 2 раз на місяць повинна проводитися перевірка стійкості покрівля і боків, оббирання породи, яка відшарувалась і за необхідністю – будування кріплення.

Розподіл діючих гірничих виробок для нагляду між інжектором надзору і результати перевірки стану кріплення, пристроїв і обладнання гірничих виробок повинні заноситися до «Журналу записів результатів огляду кріплення і стану виробок».

Гірничі майстри з експлуатації і вентиляції роблять записи в журнал в тих випадках, коли виявлені порушення не були усунені на протязі зміни.

Поломане кріплення гірничих виробок повинно бути негайно замінено.

Уборка породи із завалу і будування кріплення повинно проводитись згідно затвердженому головним інженером шахти проекту, з яким повинні бути ознайомлені лиця технічного нагляду і робітники під розписку.

При проведені вказаних робіт обов’язкова присутність лиця технічного нагляду.

Роботи з пере кріпленням похилих виробок повинні проводитись окремими ланками, а постійне кріплення цих виробок, що знаходиться вище і нижче деформованого кріплення дільниці , яка ремонтується і повинна попередньо посилюватися тимчасовим кріпленням.

Спосіб посилення кріплення, а також напрямок робіт повинен бути передбачений проектом.

При ремонті кріплення відкотних виробок, де здійснюється рух потягів, повинні бути встановлені світлові сигнали на відстані 80 м з обох боків від місця, де проводяться ремонтні роботи.

Контактний провід на дільниці повинен бути відімкнутим і заземленим.

При ремонті кріплення в похилих виробках рух по ним вагонеток заборонено.

По всім діючим відкотним виробкам кожен рік і після кожного капітального ремонту повинна проводитись перевірка відповідності зарядів вимогам правил техніки безпеки.

Попередження падіння людей і предметів в гірничі виробки

Вільний доступ до устів стволів шахт і шурфів повинен бути тільки через двері, яка закривається замком. Замком також повинні зачинятися решітчасті двері, які встановлені в колоствольних дверях в місцях перетинання горизонтальних виробок з вентиляційними шурфами і шахтами.

Якщо вентиляційні стволи шахт і шурфів слугують запасними виходами, то решітчасті двері повинні запиратися запорами без замків, а двері коло устя стволів шахт або шурфів повинні запиратися на запори, які відкривають з внутрішньої сторони без ключа. Решітчасті двері після проходу людей повинні закриватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]