Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_networks.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

Типи кабелів

У комп'ютерних мережах застосовуються кабелі, що задовольняють певним стандартам. Сучасні стандарти визначають характеристики не окремого кабелю, а повного набору елементів, необхідного для створення кабельного з'єднання, наприклад шнура від робочої станції до розетки, самої розетки, основного кабелю, твердого кросового з'єднання та шнура до концентратора. Сьогодні найбільш уживаними стандартами є: американський стандарт EІ/TІ-568A, міжнародний стандарт ІSO/ІEC 11801, європейський стандарт EN50173, а також фірмовий стандарт компанії ІBM.

Стандарти визначені для чотирьох типів кабелю: на основі неекранованої крученої пари, на основі екранованої крученої пари, коаксіального й волоконно-оптичного кабелів.

Кабель на основі неекранованої крученої пари залежно від електричних і механічних характеристик розділяється на 5 категорій. Кабелі категорії 1 застосовуються там, де вимоги до швидкості передачі мінімальні. Головна особливість кабелів категорії 2 — здатність передавати сигнали зі спектром до 1 Мгц. Кабелі категорії 3 широко поширені й призначені як для передачі даних, так і для передачі голосу. Кабелі категорії 4 являють собою трохи поліпшений варіант кабелів категорії 3 і на практиці використаються рідко. Кабелі категорії 5 були спеціально розроблені для підтримки високошвидкісних протоколів FDDІ, Fast Ethernet, 100VG-AnyLAN, ATM і Gіgabіt Ethernet.

Кабель на основі екранованої крученої пари добре захищає передані сигнали від зовнішніх перешкод, а користувачів мереж — від шкідливого для здоров'я випро­мінювання. Наявність екрана, що заземлює, здорожує кабель і ускладнює його прокладку. Екранований кабель застосовується тільки для передачі даних. Основним стандартом, що визначає параметри екранованої крученої пари, є фірмовий стандарт ІBM. У цьому стандарті кабелі діляться на типи: Type 1, Type 2,..., Type 9, з яких основним є кабель Type 1.

Коаксіальні кабелі існують у великій кількості варіантів: "товстий" коаксіальний кабель, різні різновиди "тонкого" коаксіального кабелю, які мають гірші механічні й електричні характеристики в порівнянні з "товстим" коаксіальним кабелем, зате за рахунок своєї гнучкості більш зручні при монтажі. Сюди ж відноситься телевізійний кабель.

Волоконно-оптичні кабелі мають відмінні електромагнітні й механічні характеристики, недолік їх складається в складності й високій вартості монтажних робіт.

Тема 4. Методи комутації

Будь-які мережі зв'язку підтримують деякий спосіб комутації своїх абонентів між собою. Цими абонентами можуть бути віддалені комп'ютери, локальні мережі, факси-апарати або просто співрозмовники, що спілкуються за допомогою телефонних апаратів. Практично неможливо надати кожній парі взаємодіючих абонентів свою власну фізичну лінію зв'язку, що не комутує, якою вони могли б монопольно "володіти" протягом тривалого часу. Тому в будь-якій мережі завжди застосовується який-небудь спосіб комутації абонентів, що забезпечує доступність наявних фізичних каналів одночасно для декількох сеансів зв'язку між абонентами мережі. На рис.4.1 показана типова структура мережі з комутацією абонентів.

Абоненти з'єднуються з комутаторами індивідуальними лініями зв'язку, кожна з яких використовується в будь-який момент часу тільки одним, закріпленим за цією лінією абонентом. Між комутаторами лінії зв'язку розділяються декількома абонентами, тобто використовуються спільно.

Існують три принципово різні схеми комутації абонентів у мережах: комутація каналів (cіrcuіt swіtchіng), комутація пакетів (packet swіtchіng) і комутація повідомлень (message swіtchіng). Зовні всі ці схеми відповідають наведеній на рис. 4.1 структурі мережі, однак можливості й властивості їх різні. Мережі з комутацією каналів мають більш багату історію, вони ведуть своє походження від перших телефонних мереж. Мережі з комутацією пакетів порівняно молоді, вони з'явилися наприкінці 60-х років як результат експериментів з першими глобальними комп'ютерними мережами. Мережі з комутацією повідомлень послужили прототипом сучасних мереж з комутацією пакетів і сьогодні вони в чистому виді практично не існують.

Рис.4.1. Загальна структура мережі з комутацією абонентів

Кожна із цих схем має свої переваги й недоліки, але за прогнозами багатьох фахівців майбутнє належить технології комутації пакетів, як більш гнучкій та універсальній.