Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

14.Розкрийте суть поняття "виробничі шкідливості". Наведіть приклади шкідливих виробничих факторів.

Під виробничими шкідливостями розуміють умови виробничого середовища, трудового та виробничого процесів, які за нераціональної організації праці впливають на стан здоров’я працівників та їх працездатність.Шкідливі виробничі фактори за характером впливу поділяються на фізичні (Параметри повітря у приміщенні (температура, вологість, швид¬кість руху повітря), вібрація, шум, освітленість, пил, газ, пара, випромінювання), хімічні (Токсичні речовини, пил, пара, газ), біологічні (Мікроорганізми, бактерії,інфекції) та психологічні(Фізичні та нервово-психічні перевантаження, монотонність праці, емоційне перевантаження).Численними дослідженнями гігієністів і фізіологів праці встановлено, що виробничі шкідливості несприятливо впливають на працівників, знижують їх дієздатність та погіршують стан здоров’я. Наслідком дії виробничих шкідливостей можуть бути:* професійні захворювання;* посилення захворювання, яке вже має працівник та зниження опірності його організму відносно зовнішніх чинників, що зумовлюють підвищення загальної захворюваності;*зниження працездатності та продуктивності праці.

15.Охарактеризуйте шкідливі виробничі фактори.

У трудовій дія-ті на працівників впливають різіні шкідливі фактори виробничого середовища.За нераціональної орг-ції праці вони впливають на стан здоров ’я працівників та їх працездатність. Шкідливі виробничі фактории за хар-ром впливу поділ на фіз,хім,біолог та психолог. Види шкідливих факторів: 1.хімічні(токсичні речовини, пил, пара,газ), 2.фізичні( параметри повітря у приміщенні[температура, вологість,швидкість руху повітря], вібрація, шум, нетоксичний пил/пара/газ, різіні види випромінювань, освітленість).3. біологічні(мікроорганізми,бактерії, інфекції). 4.психофізичні(фізичні та нервово-психічні перевантаження, монотонність праці, емоційне перевантаження).

16.Який вплив мікроклімату на людину та які існують засоби по зниженню його негативного впливу?

На самопочуття, стан здоров’я людини впливає мікроклімат виробничих приміщень, який визначається дією на організм людини температури, вологості, рухомості повітря і теплового випромінювання. Надлишкова вологість повітря негативно впливає на механізм терморегуляції організму. Особливо шкідливою є вологість повітря, що перевищує 70—75% при температурі 30 градусів і більше.Дюдина є працездатною і добре себе почуває, якщо тем-ра навкол. повітря не виходить за межі 18—20˚С, відносна вологість — 40—60%, швидкість руху повітря — 0,1—0,2 м/с.При високій тем-рі та вологості може статися перегрів тіла, навіть тепловий удар. Він може бути викликаний також інфрачервоним випромінюванням. Теплові апарати, що викор-ся на підпр-вах, є джерелом інфрачервоного випромінювання. Воно негативно впливає на функц. стан нервової системи, викликає зміни в серцево-судинній системі, негативно впливає на очі, викликає кон’юнктивіти, помутніння рогівки й може викликати професійне захворювання — катаракту. Фіз. робота в умовах підвищеної температури призводить до прискорення серцебиття, падає артеріальний тиск. При низьк. Тем-рі може статися переохолодження організму, що призведе до застудного захворювання. Заходи щодо зниження негативного впливу мікроклімату:

  • впровадження раціональних технологічних процесів (наприклад, заміна гарячого засобу обробки металу холодним);

  • механізація та автоматизація виробничих процесів;

  • дистанційне управління, що дозволяє вивести людину в більшості випадків з несприятливих умов;

  • захист працівників різними типами екранів;

  • раціональна теплова ізоляція устаткування;

  • раціональне розміщення устаткування;

  • раціональне планування та конструкторське рішення виробничих приміщень (гарячі цехи розміщуються в одноповерхових приміщеннях);

  • раціональні вентиляція та опалювання;

  • раціоналізація режимів праці та відпочинку (додаткові перерви);

  • спеціальний питний режим (білково-вітамінні напої, хлібний квас, підсолена вода).

Захист від інфрачервоних випромінювань забезпечують: огороджувальні, герметизуючі, теплоізолюючі пристрої, знаки безпеки, дистанційне управління. Зниження інтенсивності теплового випромінювання досягається застосуванням: різних екранів (водяні завіси, скло, сітки), теплоізоляційних матеріалів (асбест, скловата), індивідуальних засобів; збільшення відстані між джерелом випромінювання та робочим місцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]