Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

81. Як оцінити вплив заходів з поліпшення умов та охорони праці на соціальні та економічні результати виробництва?

Зміни стану виробничого середовища за факторами оцінюються різницею абсолютних величин до і після впровадження заходів, а також порівнянням відносних показників, що характеризують ступінь відповідності тих чи інших факторів гранично допустимим концентраціям, гранично допустимим рівням або заданим рівням. Комплексна оцінка зміни стану умов праці здійснюється за показниками приросту кількості робочих місць, на яких умови праці приведені у відповідність до нормативних вимог. Соціальні результати заходів щодо поліпшення умов та охорони праці визначаються наступними показниками: збільшенням або зменшенням чисельності працюючих; зниженням рівня виробничого травматизму; зменшенням кількості випадків професійної захворюваності, пов’язаною з незадовільними умовами праці; скороченням кількості випадків інвалідності внаслідок травматизму чи професійної захворюваності; зменшенням плинності кадрів через незадовільні умови праці. Економічні результати заходів щодо поліпшення умов та охорони праці виражаються у вигляді економії за рахунок, зменшення збитків унаслідок аварій, нещасних випадків і професійних захворювань як в економіці в цілому, так і на кожному підприємстві.

82. Які існують методи економічного оцінювання соціальної та соціально-економічної ефективності поліпшення умов праці?

Економічні результати заходів щодо поліпшення умов та охорони праці виражаються у вигляді економії за рахунок зменшення витрат при нещасних випадків та збільшення прибутків підприємств, завдяки збільшення продуктивності праці співробітників.Економічна ефективність соціальних заходів та соціально-економічних з поліпшення умов праці, розраховується як відношення економії підприємства за рахунок зниженням рівня виробничого травматизму; зменшенням кількості випадків професійної захворюваності, пов’язаною з незадовільними умовами праці; скороченням кількості випадків інвалідності внаслідок травматизму чи професійної захворюваності; зменшенням плинності кадрів через незадовільні умови праці та витрат на їх впровадження.

83. Розкрийте суть механізму встановлення доплати до заробітної плати за несприятливі умови праці.

Доплата до заробітної плати за несприятливі умови праці встановлюється відповідно рівню важкості праці. Цей показник характеризує сукупний вплив усіх елементів, що складають умови праці, на працездатність людини, її здоров’я, життєдіяльність і відтворення робочої сили. Ступінь важкості праці можна визначити залежно від реакцій та змін в організмі людини. Науковцями була розроблена методика інтегрального бального оцінювання важкості праці. Для оцінки використовується таблиця з критеріями бального оцінювання санітарно-гігієнічних та психофізіологічних елементів умов праці. Кожному елементу присвоюється від одного до шести балів, залежно від його кількісного значення, що відповідає кількості категорій важкості праці. Далі розраховується інтегральне значення важкості праці визначається за наступною формулою:

де Хопр — величина рівня елемента, який одержав найвищу оцінку, найбільше балів; — арифметична сума величини рівнів усіх елементів за винятком Хопр; п — загальна кількість факторів.

Далі визначається категорія важкості. Для цього визначають в який інтервал потрапило інтервальне значення. Після чого встановлюється доплата до заробітної плати, яка дорівнює ставці доплати для конкретної категорії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]