Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

84. Інформацію на які питання рекомендується одержати, оцінюючи стан умов праці на підприємстві (організації)?

Оцінюючи стан умов праці на підприємстві, необхідно вияснитидо якої з 6 категорії важкості праці відносяться умови підприємства та визначити розмір доплат робітнику за умови праці. Після цього можна розрахувати економічні та соціально-економічні наслідки від впровадження заходів щодо поліпшення умов і охорони праці (якщо умови не відповідають першим двом категоріям)

85. В яких документах можуть бути викладені умови праці?

Загальні положення і вимоги, які регламентують умови праці на підприємствах та організаціях, визначені законодавством про працю. Держава розробляє й періодично переглядає спеціальні правила, норми та інструкції з охорони праці і виробничої санітарії. Більшість нормативів і рекомендацій з умов праці встановлюються на рівні державних стандартів. Також у колективному договорі, сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також комплексні заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів.

86. Хто несе відповідальність на підприємстві за правильне та своєчасне розслідування нещасних випадків?

Згідно з Законом України «Про охорону праці», організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань повинен роботодавець.В свою чергу на підприємстві за організацію розслідування відповідає керівник відділу охорони праці або особо, що наділенна такими обов'язками та повноважаннями.У разі відмови роботодавця скласти акт про нещасний випадок чи незгоди потерпілого з його змістом питання вирішуються посадовою особою органу державного нагляду за охороною праці, рішення якої є обов'язковим для роботодавця. Роботодавець має право оскаржати це рішення в суді.

87. Назвіть документи, які є доказом вини власника підприємства за шкоду, заподіяну здоров’ю працівника внаслідок нещасного випадку чи професійного захворювання?

ЗУ « Про підприємства в Укр.» (ст.25) визначає, що підприємство зобов’язано забезпечити всім працюючим на ньому безпечні та нешкідливі умови праці й несе відповідальність у встановленому законодавством порядку за шкоду, заподіяну їх здоров’ю і працез-ті. Згідно із ст.13 ЗУ «Про охор. Праці» роботодавець зобов’язаний сворити у кожному структур. Підрозділі умови праці відповідно до вимог нормативн актів, а також забезпечити додержання прав працівників, гарантованих закон-твом про охорону праці. З цією метою він забезпечує функціон-я системи управ-я охороною праці, для чого: - створ-є відповідні служби і призначає посадових осіб, які забезпечують функ-ня системи охор.праці; -забезпечує усунення причин, що призводять до нещасн.випадків, проф.захворювань, і виконання проф..заходів, визначених комісіями за підсумками розслідування цих причин; - здійснює постійний контроль за додерж-м працівниками технолог.процесів,правил та вимог щодо охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]