Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

69. Визначення чисельності працівників служби охорони праці.

Служба ОП створ. власн або уповноваж ним орг. на підпр, в установ, організ незалежно від форм власності, видів діяльн для організ. Вик-ня правових, організ-технічн, саніт-гігієн, соц-ек і лікув-профілакт заходів, спрямив на запобіг нещ вип, проф захвор та аваріям у процесі праці. Вона вход до ст-ри підпр як одна з основн виробн-техн служб і ліквід. лише в разі ліквід. підпр. На підпр. при чисельності прац від 51 до 500 осіб (невир-ча сфера — від 101 до 500 осіб) службу ОП повинен представл 1 спец-т. На підпр, де використ вибух. матер або сильнодіючі отр. реч, у такій службі має бути 2 спеціалісти. Чисельн прац служб ОП на підпр із кількістю прац понад 500 осіб розрахов. за формулою:

М1 - чисельн склад служби ОП;Рср – середньо облік чисельн прац.;Ф – ефект річний фонд роб часу спец з ОП (const=1820 год), який врахов витр роб часу на можливі хвороби і відпустки.

Кв – коеф шкідлив та небезпечн вир-тва.:

Рв – чисельн прац зі шкіл речов. Незал від рівня їх концентр.;Ра - чисельн прац. на роботах підвищ. небезпеки (що підляг. Щорічній атестації з ОП).

Основні функції служби ОП: опрацювання ефективної цілісної с-ми управл ОП, сприяння вдосконал діяльн в цьому напрямі кожного структурн підрозд і кожної посад. особи, проведення оперативно-методичного керівн роботи з ОП та ін.

70. Завдання та права комісії з питань охорони праці.

На підпр. де 50 і більше прац. рішенням труд колективу може створ. комісія з питань ОП, що є постійно діючим консультат-дорадчим органом труд колект та власника і створ з метою залуч предст обох сторін до співробітн галузі управл ОП на підпр, узгодж. виріш пит, що виник у цій сфері. Завдання:-захист законних прав та інтересів прац. у сфері ОП;-підгот. на основі аналізу стану безпеки й умов праці на вир-тві рекоменд. власн і прац щодо профіл вир-чого травмат та проф затвор., практ. реаліз принц. держ політ в галузі ОП на підпр;-узгодження шляхом двосторон. консульт позицій сторін у виріш практ. пит. у сфері ОП з метою забезп поєдн інтер. держ, власника і труд колект., кожн прац, запобіг. конфл.;-вироблення пропоз. щодо включ. до колект. дог. окремих пит з ОП та використ. коштів на зах з ОП. Права:-зверт. до власн. або уповноваж, органу самовряд труд. колект, просп. коміт з пропоз щодо регулюв відносин у сфері ОП;-створюв. робочі групи з числа членів комісії для виробл узгодж рішень з конкр питань ОП із залуч до їх складу на договірн основі за погодж сторін відпов фахівців, експертів, інспект держ нагл за ОП;-одерж від окр прац., служб підпр, профсп необх інформ;-встановл. ступінь вини потерп в порядку, визнач труд колект за поданням власн та просп комітету, при виріш пит про розміри однораз допомоги, коли нещ вип стався внасл невикон потерп вимог нормат актів про ОП і наявн його вини встановл. комісією з розслід нещасн вип.;-здійсн. контр за дотрим вимог законод з питань ОП безпосер на роб місцях, забезпеч прац зас. колект й індивід зах, змив-ми та знешкодж. засоб, лікув-профіл харчув, молоком, газов солоною водою і за станом використ саніт-побут. приміщень тощо;-ознайомлюв з будь-яким матер з питань ОП, аналіз стан умов та безпи праці на підпр, викон відпов програм і колект договорів;-бути доступн на всі ділянки вир-тва й обговорюв з прац. пит ОП; -делегувати своїх предст для участі у розв’яз. разом з предст держ нагляду за ОП конфл, пов’яз з відмов прац викон доручену роботу з мотивів небезп для його здоров’я чи життя вир-чої сит-ції на підпр, де нема профсп , а також в обговор пит. ОП власн або уповноваж— профсп коміт чи органом самовряд труд колект . Комісія здійснює свою діяльн. на основі планів, що розробл на квартал, півріччя чи рік і затвердж нею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]