Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

64. Принципи організації та функціонув с-ми упр. Оп на підпр.

СУОП — це механізм реаліз. вимог законод. і нормат док-ції. про ОП на підпр., а положення про СУОП—це док, який узагальнює дану діяльн.СУОП конкретн. підпр. повинна розроблятися з урахув особлив його вир-чої діяльн і вписуватися в існуючу стр-ру й схему упр. підпр у цілому, де органи упр. діяльн одночасно є органами управ ОП. В основу СУОП повинна бути покладена ек-цільова спрямов функціонув й комплексний підхід до вирішення проблем ОП, тобто на принципах. Принципи:-спрямив. СУОП на реалізацію цільових завдань;-безумовного пріоритету профес та еколог безпеки щодо інших категорій господї діяльності, підкріпленої фін. й матер. рес-ми;-масової участі всіх прац в забезпеченні проф. та еколог. безпеки, а також реаліз заходів працеохоронного хар-ру й управл-ких впливів на всіх рівнях і стадіях виробн і трудових процесів;-ненульового ризику— усвідомл необх. підготовки вир-тва й організації дій на випадок надзвичайної ситуації;-соц. та ек-цільової оцінки наслідків припустимих дій і рішень, які приймаються на основі прогноз. ризику й усунення джерел потенційної небезпеки;-достовірності, повноти й оперативності зовн та внутр інформ, доведення її до кінцевої ланки всього управл. ланцюга по вертикалі і горизонт;-експрес-реагування на інформ, яка надходить: оперативної оцінки й аналізу ситуації, вироблення, прийняття та виконання управл рішень, спрямов на -усунення проф та еколог небезп, причин її виникн;-безперервності функц-ня с-ми навчання, яка забезпеч. достатню проф. компетентність менеджерів і працв у галузі ОП та інженерної екології;-безперервності контролю за дотрим нормат вимог на вир-чих ділянках і робочих місцях;-ек. мотивації й обопільної відповід всіх працівників за створення і дотримання нормат умов, забезпечення проф та еколог безпеки.

65. В чому полягає аналіз ефект функціонув с-ми управління оп на підприємстві?

Функціональна повнота СУОП підпр досягається реалізацією таких видів забезпечення безпеки та ОП: -нормативно-методичного забезп -організац-го -технічн. -санітарно-гігієн -лікув-профілакт -соц-ек забезп Аналіз ефект. фун-ня СУОП проводиться за такою методикою:-за наявністю цільових програм щодо запобігання вир-чому травматизму та проф затвор., усунення небезп і шкідл вир-чих факторів;-цілеспр-тю щорічних комплексних заходів та ін планів роботи щодо зменш рівня вир-чого травматизму і профзахв., підвищ рівня ОП, викон-ням планів, заходів, приписів, пропозицій з ОП;-наявністю посадових інструкцій з ОП та врахуванням у них усіх завдань і ф-цій упр. ОП;-створенням мотивації роботи з ОП на підпр;-контролем, обліком і аналізом роботи з ОП;-за виконанням завдань з ОП.

За результ. перевірки визнач сер. коеф виконання завд і ф-цій упр. ОП та надаються пропоз щодо поліпш функціонув СУОП. З метою систематизації роботи з ОП необх розроб технолог. схему упр цією діяльн на підпр. Користуючись схемою як алгоритмом, керівник підпр (підрозділу, служби охорони праці) послідовно перевіряє виконання завд і ф-цій упр. ОП. Це дає можливість системно та комплексно виріш всі пит. ОП, підвищ її ефективність, зменш виробничий ризик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]