Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

88. За рахунок яких джерел здійснюється фінансування заходів з охорони праці на підприємстві?

Фінансування заходів з охорони праці на підприємстві здійснюється за рахунок власника під-ства. Згідно 21 статті Закону України “Про охорону праці”: фінансування охорони праці здійснюється власником. Працівник не несе ніяких витрат на заходи щодо охорони праці.На підприємствах, в галузях і на державному рівні у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку створюються фонди охорони праці. Роботодавець зобов’язаний за свої коти організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників. Згідно з Типовим положенням про службу охор.праці служба охор.праці створюється власником або уповноваженим ним органом на підприємствах, в установах,організаціях. Служба охор.праці входить до структури під-ста, установи, організації як одна з осн. вир-тех служб. Її ліквідація допускається лише в разі ліквідації під-тва. На під-ствах при (від 51-до500осіб) службу охор.повинен представляти 1 спеціаліст. На під-твах, де викор-ся вибух.матеріали, або сильнодіючі отруйні речовини – має бути 2 спеціалісти.

89. Назвіть права уповноважених трудових колективів з питань охорони праці.

Відповідно до ст. 16 ЗУ «Про охор.праці» на під-стві з кількістю прац-ів 50 і більше осіб, рішенням труд колек. може створюватися комісія з питань охор.праці. Комісія є постійно діючим консулат-дорадчим органом труд.колективу, створ-ся з метою залучення представників власника й труд.колективудо співроб-тва в галузі управ-ня охор.праці на підприємстві. Трудовий колектив виступає організацією по охор.праці, яка забезпечує активний і цілеспрямований вплив на різні фактори, які формують. Він має право: регулювати відносини у сфері охор.праці; створювати комісії з питань охор.праці; надавати комісіям всю необхідну інфор.для їхньої діяльності;забезпечувати контроль за дотриманням вимог законодавства з питань охорони праці безпосередньо на роб.місцях.

90. В чому суть комплексного підходу до вирішення завдань і проблем в галузі охорони праці на підприємстві?

Комплексний підхід до розв’язання завдань і проблем у галузі охор. праці реаліз.на основі принципів: 1)спрямованості системи упр-ня на реалізацію цільових завдань; 2)пріоритету проф.та еколог.безпеки щодо інших категорій госп.д-ті.; 3)масової участі всіх прац-ів під-ства в забезпеченні профес та еколог.безпеки, реалізації заходів праце охоронного характеру й управлінських впливів на всіх рівнях і стадіях вироб і труд процесів; 4)ненульового ризику, тобто усвідомлення необхідності підготовки вир-тва й організації дійна випадок нестандартної ситуації; 5)соц.та екон-цільвої оцінки наслідків припустимих дій і рішень,які приймаються на основі прогнозування ризику; 6)експрес-реагування на інформацію яка надходить від:оперативної оцінки аналізу ситуації, вироблення, прийняття та виконання управлінських рішень, спрямованих на усунення проф. та еколог небезпеки; причин її виникнення; 7)безперервності функ-ня системи навчання, яка забезпечує достатню професійну компетентність менедж.і прац-ів у галузі охор праці 8) екон.мотивації й обопільної відповідальності всіх працівників за створення й дотримання нормативних умов, забезпечення проф та екон безпеки; 9) безперервності контролю за дотриманням нормативних вимог на виробничих ділянках і роб місцях

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]