Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

78.Що являє собою єдина система показників обліку умов і безпеки праці?

Для загальної оцінки стану умов праці та планування заходів щодо їх покращення застосовується Єдина державна система показників обліку умов і безпеки праці, затверджена наказом Державного комітету Укради з нагляду за охороною праці від 31.03.94 р. № 27. Система показників налічує 6 розділів:

  • Стан умов праці.

  • Стан безпеки праці.

  • Пільги та компенсації за роботу в шкідливих умовах праці.

  • Суми відрахувань за шкідливі умови праці.

  • Забезпеченість засобами індивідуального захисту.

  • Санітарно-побутове забезпечення.

Показники єдиної державної системи використовуються при вивченні стану умов праці і безпеки праці, опрацюванні комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів і підвищення існуючого рівня охорони праці. Єдина державна система показників обліку і безпеки праці не містить показників травматизму, профзахворювань та медичних оглядів, бо вони викладені в окремому документі.

79. Назвіть основні принципи економічного стимулювання охорони праці.

Під економічним стимулюванням розуміють матеріальну зацікавленість і відповідальність підрозділів, служб та відділів за створення умов для безпечної праці, з одного боку, й додержання встановлених норм і правил, роботи без травм і аварій безпосередніх виконавців— з другого. 1)Економічне стимулювання націлено насамперед на посилення діяльності та заінтересованості підприємств у поліпшенні умов праці на робочих місцях, а також підвищення економічної відповідальності власників (адміністрації) підприємств за шкоду, заподіяну несприятливими умовами праці.2) Законом про охорону праці, передбачено, щодо працівників можуть застосовуватися будь-які заохочення за активну участь та ініціативу у здійсненні заходів щодо підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці, це підвишує зацікавленість персоналу з одного боку. З іншого, у разі зменьшення досягнення належного стану охорони праці і зниження рівня або відсутності травматизму і професійної захворюваності внаслідок здійснення роботодавцем відповідних профілактичних заходів, може бути встановлено знижку до нього або надбавку до розміру страхового внеску від нещасних випадків за високий рівень травматизму і професійної захворюваності та неналежний стан охорони праці. 3) В розвинуних країнах також держава розвиває охорону праці такими стимулами: податкові пільги на засоби, спрямов на оздоровлення умов праці; диференціювання страхових внесків залежно від частоти й тяжкості травматизму і профзахвор; впровадження санкцій за бездіяльність власників щодо поліпшення умов охорони праці.

80. Охарактеризуйте механізм витрат, пов’язаних з поліпшенням умов праці.

Підприємство завжди має можливість понести збитки при настанні нещасного випадку, таких як оплата лікування, штрафів, ремонт обладнання тощо. Задля зменшення ризику, підприємства витрачає кошти на профілактику травматизму та профзахворювань. Поліпшення умов праці потребує капітальних вкладень і поточних витрат. До капітальних відносяться одноразові та постійні витрати спрямовані на створення чи оновлення основних фондів працеохоронного призначення та на вдосконалення техніки і технології з метою поліпшення умов та охорони праці.Поточні витрати — це витрати на утримання й обслуговування обладнання, що має працеохоронне призначення. Вони забезпечують функціонування обладнання в необхідному режимі.Також підприємство має розраховувати ефективність витрат на охорону праці. Цей показник є відношенням річної економії від поліпшення умов і охорони праці на підприємстві та витрат підприємства на охорону праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]