Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
140.33 Кб
Скачать

55. Назвіть нормативи з охорони праці.

Нормативи з ОП — це: норми площі та об’єму виробничого приміщення на одного працівника; нормативи умов праці на робочих місцях; нормативи з безпеки технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання, пристроїв; норми комплектування робочих місць і екіпірування працівників засобами індивідуального захисту. Спеціальними законодавчими актами є державні нормативні акти з охорони праці (ДНАОП). Це — правила, стандарти, норми, положення, інструкції та інші документи, яким надано чинність правових норм, обов’язкових для виконання. Норм актам мають відповідати: умови праці на кожному робочому місці; безпека технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання й інших засобів виробництва; стан засобів колективного та індивідуального захисту; -санітарно-побутові умови. Державні нормативні акти з охорони праці є міжгалузеві та галузеві. Міжгалузевий норм акт — це ДНАОП загальнодерж користування, дія якого поширюється на всі підприємства, установи, організації незалежно від відомчої (галузевої) належності та форм власності. Приклади: Положення про розслідування та облік нещасних випадків, Положення про порядок накладання штрафів на підприємства, установи й організації за порушення нормативних актів про охорону праці, Типове положення про службу охорони праці, Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства. Галузевий норм акт— це ДНАОП, дія якого поширюється на підприємства, установи, організації певної галузі.

56. Назвіть завдання, функції та права Державного департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду .

Держгірпромнагляд України входить до системи органів виконавчої влади та забезпечує реалізацію державної політики з промислової безпеки, охорони праці, державного гірничого нагляду, охорони надр та державного регулювання у сфері безпечного поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення.Основними завданнями Держгірпромнагляду України є: 1) реалізація державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, здійснення державного гірничого нагляду

2) здійснення комплексного управління у сфері промислової безпеки, охорони праці і контролю за міністерствами, іншими органами щодо охор праці 3) організація та здійснення державного нагляду за додержанням законів та інших актів з пром. безпеки, охор праці, геолог викор надр, викор вибух речовин і т.д. Ф-ї: форм держ політики , контроль за установами, контроль за виконанням закон-ва, облік аварій, організація експертиз та ін. з питань департаменту промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду. Має право: залучати вчених, фахівців, створ комісії, корист інфо базами держ органів, здійсн заходи держ нагляду, здійсн перевірки, притягати до відповідальності порушників, закривати підприємства, скликати наради та ін.

57. Охарактеризуйте повноваження міністерств та центральних органів виконавчої влади щодо поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади проводять єдину науково-техн політику в галузі охорони праці, розробляють за участю профспілок та реалізують галузеві програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, здійснюють методичне керівництво діяльністю підприємств та організовують навчання і перевірку знань в галузі охорони праці, укладають з галузевими профспілками угоди з питань поліпшення умов і безпеки праці, беруть участь у підготовці галузевих нормативно-правових актів з охорони праці та здійснюють відомчий контроль за станом охорони праці на підприємствах галузі. Для координації роботи з охорони праці та контролю за її виконанням в міністерствах створені структурні підрозділи з охорони праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]