Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
9.74 Mб
Скачать

44. Особливості організації олігополістичного ринку.

Олігополія – така ринкова модель, яка характеризується наявністю на ринку кількох фірм, які при формуванні своєї політики повинні враховувати реакції своїх конкурентів. Олігополія виникає внаслідок злиття, а також у зв’язку з наявністю різних бар’єрів. Характері риси: 1) відносно невелика кількість фірм, присутніх на ринку; 2) однорідний або диференційований продукт; 3) високі бар’єри входження в галузь; 4) загальна взаємозалежність учасників ринку => необхідність враховувати реакцію конкурента при розробці своєї стратегії.

Для фірм за олігополії є кілька варіантів взаємодії. 1.Ці фірми можуть укласти таємну угоду і завдяки цьому встановити завищені ціни на продукцію та отримувати додатковий прибуток.. 2.Можуть діяти незалежно і при розрахунку своєї ціни враховувати реакції своїх конкурентів. 3.Якщо серед цих фірм є одна більша чи ефективніша, то є можливість розвитку подій за моделлю цінового лідера, коли ця компанія призначає ціни і час від часу їх змінює, а інші пристосовують свої ціни до цієї. Найбільш вибухонебезпечною з точки зору цінової війни є перша ситуація, бо в цьому випадку ціна картелю є завищеною, а квоти кожної компанії не максимізують її власного прибутку, а максимізують загальний прибуток картелю. У двох останніх ситуаціях теж може виникнути цінова війна, але тут вона є менш ймовірною.

Цінова війна – це почергове зниження цін конкурентами, спрямоване на захоплення більшої частки ринку або на витиснення конкурента з ринку.

Основні характеристики цінової війни:

-Незначне зменшення ціни одним конкурнтом призводить до повної втрати прибутку іншим (в крайньому випадку якщо попит дуже еластичний і товари є повними замінниками).

-У кожний даний момент є значний стимул для кожного конкурента до зниження ціни.

-На тривалому проміжку часу цінова війна веде до зниження сукупного прибутку компанії до 0.

-Цінова війна закінчується встановленням конкурентної рівноваги.

45. Ефективність олігополії

Олігополія – це ринок, на якому панує декілька великих фірм. Олігополія виникає тому, що конкуруючим фірмам дуже важко вийти на ринок.

На олігополістичному ринку через невелику кількість виробників забезпечується висока ефективність виробництва. Адже об'єднання кількох конкуруючих фірм в одну суттєво збільшує їх частку ринку, розширює ринкову владу та можливість контролювати ринок і підвищувати ціни на свою продукцію.

Щоб фірми олігополії мали максимальні спільні прибутки, олігополія повинна встановити монопольну ціну. Але якщо при моно­полії прибуток отримує лише одна фірма, то при олігополії він по­винен бути поділений між кількома фірмами.

При встановленні ціни олігополія враховує дані про витрати ви­робництва, попит і реакцію конкурентів.

Ціни олігополії тенденційно негнучкі, або «жорсткі». Вони змінюються значно рідше, ніж в умовах досконалої конкуренції, монополістичної конкуренції чи чистої монополії. Цінова по­ведінка олігополії передбачає наявність стимулів до узгодження дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]