Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikroekonomika.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
9.74 Mб
Скачать

34. Перехресна еластичність пропозиції та її вплив на стратегію товаровиробника.

Перехресна еластичність пропозиції - зміна пропозиції в залежності від зміни норми (ставки) процента на капітал, рівня (ставки) заробітної плати, цін на сировину, матеріали, напівфабрикати, енергоносії та ін.

Ступінь перехресної еластичності пропозиції характеризує поведінку виробника щодо нарощування або скорочення обсягів виробництва за умов зміни вартості виробничих факторів. Для більшості товарів еластичність пропозиції до ціни на сировину та інші виробничі фактори від'ємна. Підвищення ціни на сировину означає зростання витрат виробництва, а тому за рівних умов пропозиція зменшиться.

Збільшення обсягів виробництва при зростанні вартості виробничих факторів (перехресна еластичність пропозиції >1) можливе лише за умов значного зростання ціни товару.

35. Модель ринку досконалої конкуренції та її характеристики.

Досконала конкуренція — це тип ринкової структури, якій притаманні такі риси:

-дуже велика кількість продавців і покупців, кожний з яких має незначну частку в загальному обсязі продажів чи споживання продукції, внаслідок чого кожний з них самотужки не може вплинути на ціну (атомістичність ринку);

- однорідність блага та вподобань (кожна одиниця блага є однаковою, немає різниці у транспортних витратах, немає збиткових послуг та особистих зв'язків між постачальниками та покупцями), інакше кажучи, має місце просторова, часова, речова та особистісна однорідність;

-прозорість ринкових відносин і повна доступність інформації про ринкові процеси;

-відсутність вхідних і вихідних бар'єрів до ринку.

Інтереси продавців і покупців представлені ринковим попитом (D) і пропозицією (S). На графіку відповідні криві перетинаються в точці рівноваги. Відхід від ціни рівнова­ги приводить у дію ринковий механізм, який повертає ринок у рівноважний стан.

За умов досконалої конкуренції окремий продавець здатний ли­ше пристосуватися до ринкової ціни, тому крива попиту на продукцію конкурентного підприємства досконало еластична (в графічному розумінні–горизонтальна).

Особливістю ринку досконалої конкуренції є те, що окреме підприємство для максимізації свого прибутку повинно виконувати умови подвійної рівності MR = МС = Р.

MR-гранична виручка, МС-граничні витрати.

36. Взаємодія попиту і пропозиції. :

Ринкова рівновага — це ситуація, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються так, що за певної ціни товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. Ринкова рівновага - встановлення таких цін, що не залишають залишку у продавців та не створюють нестачу у покупців. В основі ринкової рівноваги лежить рівноважна ціна, при якій кількість товару, запропонованого на ринку, дорівнює кількості товару, на який існує попит. На графіку криві попиту (D) і пропозиції (S) перетинаються в точці рів­новаги (Е).

Як видно з графіка, встановлення ціни більшої за рівноважну (Р1 > Ре) призводить до появи надлишку товару, а ціни нижчої за рів­новажну (Р1 < Ре ) —до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівноваги приводить у дію ринковий механізм, який повертає ринок у рівноважний стан.

Вихід ринку зі стану рівноваги відбувається під впливом чинників, що зумовлюють як зміну попиту чи пропозиції, так і одночасну одно- чи різноспрямовану їх зміну. При цьому змінюється як рівноважна ціна, так і рівноважна кількість товару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]