Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори педагогіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

55. Методична робота в школі.

Методична робота – це робота над підвищенням рівня професіоналізму вчителя.

Завдання – підвищення наукво-методичного рівня педагогічної діяльності; ознайомлення з досягненнями психолого.педагог.наук; вивчення і творче освоєння вчителями ППД; оволодіння новими технологіями навчання і виховання; постійне вдосконалення навичок самостійної роботи вчителя, надання йому кваліфікованої допомоги у питаннях теорії і практичної діяльності.

Зміст : - вивчення держ. документів з питань освіти і виховання, урядових постанов, шляхів розвитку укр. національної школи; - поглиблення теоретичних знань з фаху, психолого-педагогічних знань; - виявлення і аналіз навчальних планів, програм, підручників, факультативів, покази і позашкільна робота; - систематичне інформування про педагогічні та методичні новини, державні документи; - втілення в практику наук. досягнень з педагогіки, психології, МВ, ППД; - аналіз рівня знань, умінь та рівня вихованості учнів і на цій основі вироблення шляхів підвищення ефективності навч.-виховн. процесу.

Форми: Традиційні: масові (лекторії, опорні школи, школи передового досвіду, педагогічні виставки, конференції, семінари); групові (відкриті уроки й виховні заходи, взаємо відвідування); індивідуальні(самоосвіта, стажування, наставництво, індивідуальні консультації).

Нетрадиційні: авторська школа – новий вид педагогічного новаторства.

Організовують методичну роботу, як правило, заступник директора з навчальної і виховної роботи. Центром є методкабінет, де зосереджена методична література, педагогічна преса, плани, конспекти уроків і т.д.

56. Творче освоєння ппд вчителями.

ППД – відкрита система пед ЗУН, яка постійно вдосконалюється, спирається на досягнення психолого-педагогічної науки та шкільної практики, творчо розвиває ідеї як класичної, так і сучасної педагогіки.

Вчитель у процесі педагогічної діяльності здобуває ЗУН, які складають його педагогічний досвід. Досвід усіх учителів називають масовим. Але серед них є фахівці, які працюють нестандартно, створюють нові форми, прийоми, методи, засоби навчання і виховання або творчо і ефективно використовують надбання інших. Досвід таких учителів називають ППД. Він характеризується такими показниками: - актуальність досвіду; - педагогічна новизна в діяльності вчителя; висока результативність та ефективність; -стабільність; - можливість творчого використання досвіду іншими педагогами.

В залежності від ступеня новизни виділяють:

- зразковий (творче використання здобутків інших); - новаторський (раціоналізація окремих прийомів, методів, форм роботи, або створення нових навч.-виховних схем, організація експериментальної роботи).

Методи виявлення і узагальнення ППД:

1) словесні (розповідь, опис в журналі); 2) наочні (відкриті уроки, ілюстровані видання); 3) практичні (введення елементів досвіду в свою практику).

Форми вивчення ППД:

1). Відкриті уроки, виховні заходи; 2) педагогічні та методичні наради з проблеми вивчення досвіду; 3) науково-методична і науково-практична конференції; 4) педагогічні виставки, ярмарки; 5) педагогічні читання; 6) методичні діалоги (дискусії, диспути); 7) пед. екскурсії; 8)методичні семінари і практикуми; 9) метод. фестиваль по обліку досвіду; 10) метод. аукціони, пед. КВК і т.д.