Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори педагогіка.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
313.34 Кб
Скачать

51. Естетичне виховання школярів. Змоделювати виховний захід художньо-естетичного спрямування.

Естетичне виховання передбачає формування в учнів здатності повноцінного сприймання і правильного розуміння прекрасного в мистецтві і дійсності, високої естетичної культури, понять, почуттів. Опираючись на народно естетичні погляди, смаки, виховання сприяє формуванню навичок гарної поведінки, доброзичливого ставлення до людей.

Важливим засобом здійснення естетичного виховання є художньо-естетична діяльність. Її використання дозволяє цілеспрямовано розвивати художньо-естетичні смаки дітей; змінює потяг до духовної культури, мистецтва.

Форми: кіль цівка пісень, інсценізована казка, турнір знатоків поезії, жіночий день, новорічне свято, конкурс акторської майстерності.

Турнір знатоків поезії. Мета: формування естетичних смаків, творчих здібностей, моральних почуттів.

1) конкурс поетичних почуттів (вірш про любов, сум та ін).

2) конкурс гумору та сатири;

3) конкурс поетичних масок;

52.Економічне виховання. Змоделювати ділову гру економічного спрямування.

Економічне виховання – це процес формування в учнів якостей господаря – трудівника, бережливої людини, що по діловому відноситься і виконує обов’язки.

Мета – розвивати економічне мислення, економічну культуру.

Завдання: 1) дати знання економічних законів, економічної теорії;

2) виробляти вміння, що дають можливість брати участь в економічний діяльності та виробництві;

3) формування якості ділової людини;

4) формування розумових потреб;

Форми: бесіда, розповідь, лекція, екскурсія, ділові ігри, різні варіанти розв’язання задач, економічні розрахунки, визначення норми виробництва.

Економічне виховання здійснюється в процесі викладання всіх учбових предметів, особливо географія, історія, суспільство. Тісний зв’язок з трудовим вихованням. Зараз вводять новий предмет – основи економічної теорії.

53. Піклування про життя і здоров’я і фізичний розвиток. Змоделювати бесіду з старшокласниками антинаркотичного спрямування.

Для зміцнення здоров’я і забезпечення активного відпочинку школярів важливо широко залучати їх до різноманітної спортивної діяльності, фізкультурні гуртки, секції, ігри та змагання, екскурсії, турпоходи. Вони сприяють формуванню в них спортивності, мужності, сили та ін.якостей.

Фізичне виховання здійснюється на уроках фізкультури. Але на ці уроки відводять мало часу в школі, тому дітей потрібно залучати до позаурочної спортивної діяльності.

Поряд з фіз.вихованням у школі виділяють ще санітарно-гігієнічне виховання. Учні вивчають анатомію і фізіологію людини, повинні знати поширенні хвороби, правила профілактики інфекційних захворювань, мати уяву як рятувати в надзвичайних ситуаціях, тощо.

Важливе значення в санітарно-гігієнічному вихованні мають навички доглядати за своїм тілом. Також протиалкогольна, антинікотинова та антинаркотична пропаганда. Раціональне харчування.

54. Керівництво роботою школи.

Директор: керує роботою своїх заступників, помічника з адміністративно-господарської частини, узгоджує спільну діяльність адміністратора з громад. організаціями вчителів та учнів, відповідає за комплектацію класів, за працевлаштування випускників, забезпечує добір і розстановку педагогічних кадрів, розподіляє фонд школи, керує фінансовою діяльністю школи, організовує роботу школи, педагогічної ради, батьківського комітету, здійснює загальне керівництво метод.роботою школи, керує навчально-виховним процесом, координує накази, роботу вчителів, відповідає за війскьово-патріотичне виховання, охорону праці і техніку безпеки, оформлення інтер'єру школи.

Зам. директора з навчальної роботи – складає і контролює розклад уроків, графіки факультативних занять, графіки контр.робіт, проведення практичних і лабораторних робіт, навчальних екскурсій, організовує методичну роботу, керує навч.-виховним процесом, координує роботу шкільної бібліотеки.

ІІ зам .директора з навчально-виховної роботи – керує навчально-виховним процесом у поч. класах, відповідає за організацію метод.роботи вчителів, за веденням ними позаурочних робіт; відповідає за роботу групи продовженого дня, керує оформленням і роботою шкільного методичного кабінету.

Зам. директора з виховної роботи – відповідає за неї не лише у школі а й у мікрорайоні школи; організовує і координує шкільну художню самодіяльність, туризм та краєзнавство, займається підготовкою і проведенням шк.свят та державних визначних дат, організація чергування класів по школі, підтримка зв’язку з інспекцією по справах неповнолітніх.

Педрада. Головою педради є директор, входять пед.працівники і розглядають суто педагогічний справи. Окремим видом є метод.рада х окремих предметів (вдосконалення і методичне забезпечення працівників, організація роботи з підвищення кваліфікації, залишення учнів на повторний курс; заохочення, покарання).