Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоретичні.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
714.75 Кб
Скачать

11. Економічні функції держави. Роль податків і державних видатків в економічній політиці держави

У ринковій економіці економічні функції держави визначаються основними недоліками ринку, існуванням суспільних благ, монополізацією виробництва. Основними недоліками ринку є: відсутність досконалої конкуренції, зовнішні ефекти (позитивні чи негативні), недосконалість інформації, економічна нестабільність. Тому функціями держави є: 1) розроблення та прийняття законодавчих актів, які створюють правові засади функціонування економіки; 2) виробництво громадських благ; 3) антимонопольне регулювання; 4) перерозподіл доходів з метою соціального захисту населення; 5) визначення обсягів побічних позитивних чи негативних наслідків, обґрунтування соціальних витрат на виробництво чи споживання благ, що не можна врахувати тільки на основі ринкового механізму; 6) макроекономічна стабілізація (антициклічні. антиінфляційні міри, боротьба з безробіттям).У перехідній економіці держава повинна:

• удосконалювати механізм приватної власності, сприяти конкуренції;• поглиблювати приватизаційні процеси;

• усувати адміністративні тяганини та бюрократизм, стимулювати малий бізнес;

• легалізовувати тіньову економіку.

Основне завдання - створення умов для досягнення максимальної прибутковості від функціонування підприємств у перехідному до ринку середовищі.

Перерозподіл доходів відбувається з допомогою фіскальної політики (державних видатків, податків, трансфертів). Збільшення державних видатків, трансфертів та зниження податків є основним методом стимулювання сукупного попиту. Збільшуючи сукупний попит, держава отримує здатність відновлювати повну зайнятість і зменшувати безробіття.

7. Розвиток обміну та виникнення грошей. Суть і функції грошей. Грошова система, її елементи і типи

Гроші - це сукупність активів, які використовують для здійснення ділових операцій. Є різні точки зору щодо виникнення грошей.

Прихильники раціоналістичної концепції стверджують, що гроші виникли як результат домовленості товаровиробників із метою полегшення товарообміну.

Прихильники еволюційної концепції вважають, що гроші виділялись із загальної маси товарів поступово, протягом тривалого часу.

У різні часи і в різних народів роль перших грошей відігравали різні речі. Згодом ними стали монети із дорогоцінних металів, після яких виникли паперові гроші. Отже, гроші - це специфічний товар, який виконує роль загального еквівалента всіх інших товарів.

Гроші виконують три функції: 1) міри вартості (за допомогою грошей визначають ціни всіх інших товарів); 2) засіб обміну (виступають посередником між продавцем і покупцем); 3) засіб нагромадження (створення багатства).

Грошова система - це форма організації грошового обігу, яка історично склалася в певній країні і законодавче закріплена державою. Елементами грошової системи є:

• назва національної грошової одиниці;

• вид грошових знаків і характер їх забезпечення;

• порядок здійснення грошової емісії, тобто порядок друкування грошей та випуску їх в обіг;

• встановлення курсу національної валюти і порядок її обміну на іноземну;

• наявність державних фінансових інститутів, які регулюють грошовий обіг у країні.

Історично склалося два типи грошових систем: металева \ паперово-кредитна.

Металева грошова система поділяється на:

• біметалізм (роль загального еквівалента була законодавче закріплена за золотом і сріблом), який у країнах Західної Європи проіснував із XVI до початку XIX ст.;

• монометалізм (роль загального еквівалента закріплена за золотом), який уперше був запроваджений в Англії 1816 року і має такі різновиди: золотомонетний стандарт, золотозливковий стандарт, золотодевізний стандарт, золотодоларовий стандарт.

1976 року відбулася Ямайська конференція країн - членів Міжнародного валютного фонду, на якій було проголошено перехід до якісно нової світової валютної системи - паперово-кредитної. Відтоді скасовано фіксацію золотого вмісту національних валют, запроваджено плаваючі валютні курси. Золото припинило виконувати функції загального еквівалента і стало звичайним товаром, ціна якого регулюється через попит і пропозицію золота.