Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕРМІНИ на ІСПИТ(теми 9-11).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Тема 9. Компенсаційна торгівля у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Операції зустрічної торгівлі – це операції, за яких закупівля продукції супроводжу­ється зворотними поставками товарів з метою досягнення експо­ртно-імпортного балансу. Зустрічна торгівля об'єднує операції, у межах яких передбачаються зустрічні зобов'язання експортерів закупити в імпортерів товари або послуги на частину або повну вартість товарів, що експортуються.

Зустрічна торгівля – достатньо новий спосіб ЗЕД, в основі якого лежить підписання зустрічних угод, що взаємопов'язують експортні й імпортні операції. Обов'язковою умовою зустрічних угод являється зобов'язання експортера прийняти у вигляді виплати своєї поставки певні товари покупця або організувати їх придбання в третій країні.

Основний принцип зустрічної торгівлі є принцип компенсації.

Види операцій зустрічної торгівлі:

  1. Операції натурального обміну.

  2. Операції, що передбачають участь продавця у реалізації то­варів, запропонованих покупцем.

  3. Операції в рамках промислового співробітництва.

Бартерні угоди – це операції по обміну узгодженої кількості одного товару на інший без використання грошових форм розрахунків.

Недоліки бартеру:

        1. Обов'язковість збігу потреб партнерів.

  1. Складність в укладенні бартерних угод порівняно із звичай­ними комерційними контрактами.

  2. Односторонність вигоди в бартерній угоді.

  3. Великі витрати часу, пов'язані з виконанням угоди.

Комерційна компенсація передбачає взаємну поставку товарів за рівну вартість. При такій операції кожний партнер водночас виступає в ролі продавця і покупця і висвітлює рахунок за свої поставки в грошовій формі.

Зустрічні закупки є найбільш поширеною формою зустрічної торгівлі, яка дозволяє партнерам досить гнучко виконувати свої зобов'язання з урахуванням повної або часткової оплати товарів у грошовій чи товарній формі, заліку фінансових вимог без переказу валютних коштів, досягнення збалансування взаємопоставок.

Авансові або попередні закупівлі є різновидом зустрічних закупок. При авансових закупках експортер одержує товари у фірми в обмін на її зобов'язання закупити в майбутньому еквівалентний об'єм товарів експортера.

Угоди типу «світч». Змістом операції типу «світч» є передача експортером своїх зобов'язань щодо зустрічної торгівлі третій стороні, як правило, спеціалізованій торговій фірмі. Це чисто фінансові реекспортні операції, зміст яких полягає у звільненні фірми від створення власного збутового підрозділу для реалізації товарів, які не відповідають її основному профілю. Такі операції застосовуються в поєднанні з іншими операціями зустрічної тор­гівлі (крім бартерної).

Угоди «офсет». Ці угоди не передбачають юридичного оформлення, тобто це свого роду "джентльменські" угоди. Це означає, що угоди такого роду не містять зобов'язання експортера, яке має законну силу відносно зустрічної закупівлі. Прямий «оф­сет» пов'язаний безпосередньо з відшкодуванням затрат на при­дбання експортних товарів країни-постачальника зустрічними поставками країни-імпортера. Непрямий «офсет» передбачає відшкодування частини вартості поставлених виробів зустрічни­ми поставками товарів, не пов'язаних з обороною.

Компенсаційні угоди на основі виробничого співробітництва передбачають, що поставки промислового обладнання чи сировини будуть оплачуватися зустрічними поставками товарів, виготовлених з допомогою закупленого обладнання.

Підрядне кооперування – одна із сторін (замовник) дору­чає іншій (виконавцю) виконання певної роботи відповідно до обумовлених вимог (обсяг, термін, ціна тощо).

Договірна спеціалізація передбачає розподілі виконання окремих частин і етапів виробничих програм. Вона полягає в розмежуванні видів діяльності між суб'єктами різних країн, щоб не дублювали один одного, а взаємодоповнювали.

Спільне виробництво організовується для здійснення конкре­тного економічного проекту щодо вироблення складних видів продукції. При цьому партнери тісно взаємодіють на всіх етапах, починаючи з науково-кунстрокуторських розробок і до збуту та сервісного обслуговування.

Консорціуми – це об'єднання юридично та господарсько самостійних компаній, які утворюються з метою виробничо-збутового кооперування, а також надання підрядних та ін. послуг.

Опе­рація з давальницькою сировиною у сфері ЗЕД – це операція з перероблення, оброблення, збагачення чи використання давальницької сировини, ввезеної на митну територію України (чи закупленої іноземним замовником за іноземну валюту в Україні), або вивезеної за її межі з метою отримання готової продукції за відповідну плату.