Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
теоретичні.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
714.75 Кб
Скачать

1. Предмет економічної теорії. Нормативна і позитивна економіка. Методи економічної науки

Економічна теорія є теоретичною і методологічною основою економічних знань. Вона формує економічний понятійний апарат, що охоплює як макро-, так і мікрорівні. Економічна теорія є універсальною наукою і її можна застосувати до вивчення будь-якої національної економіки. Логіка економічної теорії єдина, а ступінь конкретизації економічних явищ і процесів - різний. Економічна теорія має різні назви: політична економія (класична та марксистсько-ленінська), економікс (макро- і мікроекономіка), аналітична економія (український переклад економікс). Сучасна економічна теорія викладається в Україні як комплекс трьох дисциплін: 1) політичної економії - що вивчає першочергові проблеми організації господарської діяльності (передусім для того, щоб зрозуміти переваги та відмінності ринкової системи); загальні поняття і категорії, які є основою для макро- і мікроаналізів; 2) макроекономіки, що дає розуміння проблем, які властиві національній економіці в цілому; 3) мікроекономіки, що досліджує структурні елементи національної економіки.

Сучасна економічна теорія розкриває механізм функціонування ринкової економіки, широко застосовує моделювання, позбавлена будь-яких ідеологічних важелів і не вживає терміна «виробничі відносини».

Економічна теорія - це наука про найкращий спосіб використання обмежених виробничих ресурсів, що мають характер багатоцільового використання, з метою створення різноманітних товарів і послуг для задоволення потреб людей сьогодні або в майбутньому. Отже, предметом дослідження економічної теорії є економічний вибір щодо досягнення максимальної вигоди з мінімальними витратами виробничих ресурсів.

Розрізняють позитивну й нормативну економіку.

Позитивна економіка вивчає факти і відповідає на питання: Що є? Вона є відзеркаленням дії об'єктивних економічних законів.

Нормативна економіка відповідає на питання, якою має бути економіка, тобто: Що має бути? Вона є відзеркаленням дії суб'єктивних економічних законів, які ухвалює законодавча влада країни (в Україні - Верховна Рада).

Методи науки - це певні способи наукових досліджень. Найчастіше в економічній теорії застосовують такі методи:

• спостереження (живе споглядання економічних явищ), за допомогою якого виявляються і нагромаджуються факти про явища і процеси економічного життя;

• економічний аналіз (систематизація, тлумачення та узагальнення фактів), результатом якого є формулювання економічних понять, категорій, принципів, законів, теорій;

• індукція (шлях проведення економічного аналізу від фактів до теорії, від часткового до загального);

• дедукція (шлях проведення економічного аналізу від теорії до фактів, тобто початкове висувається гіпотеза, правильність якої згодом підтверджують чи не підтверджують факти);

• економічний експеримент, порівняння, математичне моделювання та ін

2. Макроекономіка і мікроекономіка як складові економічної теорії. Завдання, предмет та показники макро-1 мікроекономіки

Англійський економіст А. Маршалл 1890 року видав працю «Принципи економікс», і відтоді назва економічної теорії з політичної економії змінюється на західний варіант «економікс». Українською мовою «економікс» перекладається (з 1905 р.) як економічна теорія або аналітична економія. Переваги економікс у тому, що ця наука: 1) розкриває механізм функціонування ринкової економіки; 2) позбавлена будь-яких ідеологічних впливів; 3) широко використовує моделювання; 4) не вживає терміна «виробничі відносини»; 5) дозволяє створити оптимізаиійну модель ведення господарства, за якої максимальна вигода досягається за мінімальних витрат виробничих ресурсів.

Із другої половини XX от. економікс починає вивчатися як макроекономіка та мікроекономіка. Останні формують два рівні, або дві складові, економікс, або економічної теорії.

Макроекономіка вивчає проблеми, що охоплюють національну економіку в цілому: показники національного виробництва, рівня зайнятості та рівня цін; споживання та інвестиції, економічне зростання; економічні коливання і безробіття; інфляцію та методи її подолання; монетарну і фіскальну політику тощо.

Мікроекономіка вивчає структурні елементи національної економіки, її проблеми стосуються переважно фірм, галузей, індивідуальних ринків. До проблем мікроекономіки належать: аналіз попиту і пропозиції; цінова еластичність; встановлення рівноважних цін; максимальні і мінімальні ціни; поведінка споживача і виробника на ринку; теорія виробництва і граничного продукту; ринкові моделі тощо.