Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТА-ОПИТУВАЛЬНИКА Р. КЕТТЕЛЛА.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
650.24 Кб
Скачать

Дитячий варіант особистісного теста-опитувальника р. Кеттелла

Історія створення методики. Особистісний тест-опитувальник створений американським психологом Р. Кеттеллом1 і вперше опублікований у 1950 році. Методика дороблялась і уточнювалась упродовж 20 років, і останній її варіант виданий Ґ970 році. Серед усіх модифікацій особистісного теста-опитувальника Р. Кеттелла найбільшу популярність і практичне застосування набули дорослий, підлітковий і дитячий варіанти.

Дитячий варіант був створений Р. Кеттеллом у 1963 році. Його російська адаптація та стандартизація проведена Е.М. Александровською та І.М. Гіл'яшевою у 1978 і 1985 роках на 570 дітях віком від 8 до 12 років. Український переклад та адаптація були проведені у 1995-1996 роках доцентом Львівського національного університету імені Івана Франка Т.Б. Партико на 330 дітях віком від 8 до 12 років.

Мета. Методика дає змогу виявити риси особистості дитини.

Структура методики. Опитувальник складається з двох ідентичних частин, по 60 питань у кожній частині. При проведенні тестування слід використовувати обидві частини (120 питань). Про кожний з 12 факторів судять на підставі 10 питань (5 у першій і 5 у другій частині). Фактори являють собою симптопокомплекси певних рис особистості дитини.

Вік досліджуваних. Від 8 до 12 років.

Час проведення. Від 1 год до 1 год 15 хв.

Хід роботи. Досліджуваним роздають бланки для відповідей і пропонують відповісти на всі питання. Діти 8-10 років потребують індивідуального обстеження; дітей 11-12 років можна обстежувати у групах до 10 осіб.

Опрацювання результатів. Кожну відповідь дитини спів ставляють з ключем (див. табл. 1). Якщо відповідь співпадає з ключем, її оцінюють в 1 бал, якщо ні - в 0 балів. Підраховують суму балів за кожним фактором у І і II частинах разом, і результат записують у бланк для відповідей у графу "Бали". Далі бали за допомогою таблиць 2, 3, 4, 5 залежно від віку і статі дитини переводять у стени і записуються у графу "Стени" бланку для відповідей.

Інтерпретація результатів. Інтерпретують лише ті фактори, за якими дитина отримала низькі (від 1 до 3 стенів) або високі (від 8 до 10 стенів) показники.

1 Кеттелл Раймонд Бернард (Cattell R. В.) - американський психолог XX ст., професор Іллінойського університету. Наукові інтереси пов'язані з дослідженням проблеми структури особистості, мотивації, психологічних конфліктів, ролі спадкового і набутого у психічному розвитку людини, застосування методів факторного аналізу в психології.

2 Під рисою особистості Р. Кеттелл розумів стійкі особливості людини, які проявляються упродовж тривалого часу і у різноманітних життєвих ситуаціях змінюються мало.

ФАКТОРИ РИС ОСОБИСТОСТІ Фактор А.

Низький показник фактора (1—3 стени) - замкнутість3.

Замкнутий, некомунікабельний, відчужений, стриманий, скритний, мовчазний. У спілкуванні негнучкий, формальний і конфліктний. Уникає колективних заходів, любить бути на самоті. Не цікавиться життям оточуючих, неготовий до співпраці, неуважний і нечуйний до дітей. Недостатня соціальна адаптація.

Емоційно холодний, байдужий, недоброзичливий, неспівчутливий, недовірливий, похмурий, сердитий, підозріливий, надмірно образливий, скептичний, обережний. У поведінці виявляється негативізм, упертість, егоїзм та егоцентризм. Високий показник фактора (8-10 стенів) - відкритість4.

Відкритий, комунікабельний, контактний. У спілкуванні гнучкий, легкий, природній, невимушений. Активно включається у групову діяльність. Готовий до співпраці, уважний і чуйний до дітей. Добре запам'ятовує людей, події, імена, прізвища. Жваво відгукується на навколишні події. Добра соціальна адаптація.

Емоційно теплий, доброзичливий, добродушний, співчутливий, довірливий, веселий, енергійний. Емоційні реакції яскраві.

Фактор В.

Низький показник фактора (1—3 стени) - низький інтелект.

Низькі розумові здібності. Нові знання засвоюються повільно, обсяг знань невеликий, неосвічений. Невисока здатність до навчання. Відсутні інтелектуальні інтереси.

При розв'язанні завдань спирається на конкретно-ситуативні ознаки; важко розв'язувати абстрактні завдання. Схильний до інтуїтивних, а не логічно обґрунтованих рішень. Емоційна дезорганізація мислення. Незібраний, часто спостерігається неуважність, втомлюваність. Високий показник фактора (8-10 стенів) - високий інтелект.

Високі розумові здібності. Нові знання засвоюються легко, обсяг знань великий, освічений. Висока здатність до навчання. Широкі інтелектуальні інтереси.

Добре розвинуті логічні та абстрактні форми мислення, вербальний інтелект. Кмітливий, зібраний.

3 Інші назви цього фактора: відчуженість, сизотимія.

4 Інші назви цього фактора: комунікабельність, афектотимія.

2

Фактор С.

Низький показник фактора (1—3 стени) - емоційна нестійкість5.

Слабкість "Я". Емоційно нестійкий, імпульсивний, підвладний почуттям, надмірно чутливий, неспокійний, не впевнений у собі, поступливий, погано контролює свої емоції, нестабільний у поведінці. Не дотримується суспільних норм моралі. Недостатня соціальна адаптація.

Тривожний, дратівливий, легко ранимий, гостро реагує на невдачі, фрустрований. Капризний, часто хвилюється. Під час хвилювання втрачає внутрішню рівновагу.

Швидко втомлюється, не доводить справу до кінця, у проблемних ситуаціях не вступає в суперечки, безвідповідальний.

Вважає себе менш здібним, ніж ровесники. Має нестійкі інтереси. Складає групу ризику у навчанні. Високий показник фактора (8—10 стенів) - емоційна стійкість6.

Сила "Я". Емоційно стійкий, спокійний, впевнений у собі, активний, добре контролює свої емоції, стабільний у поведінці. Дотримується суспільних норм моралі. Добре усвідомлює вимоги дійсності. Добра соціальна адаптація.

Реалістичний у ставленні до життя. Наполегливий, працездатний, не боїться складних ситуацій, не переживає через дрібниці. Доводить справу до кінця, відповідальний.

Вважає себе достатньо здібним. Має стійкі інтереси. Добре підготовлений до успішного виконання шкільних вимог.

Фактор D.

Низький показник фактора (1—3 стени) - стриманість.

Неквапливий, стриманий, емоційно урівноважений, моторно стійкий. Достатня концентрація та стійкість уваги. Високий показник фактора (8—10 стенів) - квапливість.

Квапливий, реактивний, збудливий, суперактивний на слабкі подразники, моторно нестійкий, часом самонадіяний. Недостатня концентрація та стійкість уваги.