Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інновація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

13.Форми організації наукової діяльності.

Наука України зосереджена в таких секторах:

1.академічна наука (нац академія наук, громадські академії) тут здійснюється фундаментальні та прикладні дослідження.

2.Галузева наука (самостійні наук-дослідні інститути, конструкторське бюро, наук-вир асоціації, дослідницькі об’єднання) фундаментальні, прикладні, експериментальні дослідження.

3.Вузівська наука (наук-дос і наук-вир підрозділи).

4.Виробнича наука (конструкторські підрозділи, наук-дос сектори) самостійне здійснення наук д-ті.

5.Комерційний сектор (приватні організації).

14.Зарубіжна практика організації нддкр.

Зарубіжна практика поділяє організації на 2 групи:

1.організації які орієнтовані на дослідження і харак: відсутністю чітких вимог до результатів досліджень, орієнтація на стратегічні цілі, відсутність директивного х-ру робіт, невідомість наслідків робіт, послаблення контролю за д-тю орг. За мету д-ті цих організацій вибирається не комерційна суть проблеми, а визначення шляхів суттєво кращого вирішення проблеми.

2.Наук-дос орг, що характер: чітким визначенням вимог до результатів розробок, директивне управління, суворіший контроль (термін), залежність від змін.

15.Формування попиту на інновацію (нову продукцію).

Інн прод може мати натурально-речову форму і може не мати її (НОУ-ХАУ, патент), в залежності від цього здійснюється аналіз та встановлюються фактори, що впливають на попит на ін прод. Фактори попиту розглядають вплив на величину та характер попиту ін прод. Фактори попиту можна розділити на 2 групи:

внутрішні – відповідність галузевим стандартам, мода, високий тех. Рівень п-ва-виробника ін прод, витрати на наук дослідження та розробки, забезпеч гарантійного та сервісного обслуговування нової прод, ціна на нову прод (знижки, пільги), вибір ринкового сегменту, комунікаційний фактор, рівень професійності персоналу, реклама.

зовнішні – загально-екон стан держави, правове забезпечення господ д-ті, політична ситуація, технічний прогрес, екологічне становище, доходи споживачів.

Види попиту на іннов:

За формами утворення:

- потенційний,

- попит, що формується,

- попит, що розвивається,

- попит, що сформувався.

За станом ринку аналізованого товару:

- негативний – х-є факт недолю блювання товару потенційним споживачем, які уникають його покупки.

- Прихований – неможливість задоволення споживачів за рах наявних товарів.

- Відсутній – споживачі не зацікавлені, не знають про продукцію.

- Нерегулярний – коливання попиту протягом періоду.

- Повноцінний – адекватність товару бажанням споживача.

- Нераціональний – шкідливі для здоров’я товари.

- Надмірний – попит перевищує пропозицію.

16.Основні етапи планування виробництва нової продукції.

1.генерування ідей – пошук джерел нових ідей та методів створення нової продукції. При розробці необхідно керуватись вимогами найбільшої безпеки, економічної доцільності та повної відповідності функцій товару умовам оточуючого середовища.

2. попередній аналіз можливостей вир-ва та збуту. З’ясовують збіжність ідей з поточною діяльністю, аналізують достатність виробничих потужностей, матеріальних та трудових ресурсів, оцінюється ємність ринку, гострота конкуренції та попит можливих покупців.

3. аналіз економічної доцільності випуску НТ. Фірма має мати інформацію про споживачів, конкурентів, попереднє ціноутворення попередні витрати та джерела інвестицій.

4. проектування НТ. Здійснюється проектування товару, його параметрів, дизайну, упаковки, визначається назва або марка товару, виготовлення дослідних зразків. Вирішуються питання щодо технічного рівня виробу, можливостей якісного виготовлення, майбутнього ефективного використання та експлуатації.

5. випробування дослідних зразків і доопрацювання виробів. Розробляються дослідні зразки і проводиться функціональне тестування нового продукту, виявляються його властивості, оцінюються комерційні перспективи випуску, якщо є зауваження – доробка.

6. Розвиток вир-ва та збуту. Розробляється детальний план вир-ва . Досліджуються джерела постачання матеріальних ресурсів. Обладнання, готуються робочі креслення, здійснюється запуск товарів у виробництво.