Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інновація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

56.Економічна оцінка соціальних результатів інноваційної діяльності.

Економічні оцінки проекту представляють систему показників, що відбивають співвідношення витрат і результатів кожного його учасника: • оцінку ринкової потреби й обсягу продажів у тимчасовому аспекті; • оцінку реальних потоків продукції, інвестицій, що течуть витрат, фінансової діяльності; • оцінку прогнозної ціни, сполученої з величиною витрат, розмірами валового і чистого прибутку, зміною позичкового відсотка, темпів інфляції;

Соціальні оцінки відбивають внесок проекту в поліпшення соціального середовища :

• рівня життя • способу життя); • здоров'я тривалості життя

57.Характеристика об’єктів інтелектуальної власності.

Патент -документ, що засвідчує авторство і надає його власник виключне право на винахід. Ліцензування являє собою форму торгівлі технологіями, що включає угоди з патентами, ліцензіями, ноу-xay і т.д.

Ліцензія являє собою дозвіл окремим чи обличчям організаціям використовувати винахід, захищений патентом, технічні знання, технологічні і конструкторські секрети вир-ва , товарний знак і т.д. Надання ліцензії є - договором про покупку, відповідно до якого власник патенту (ліцензіар) видає своєму ліцензіатові ліцензію на використання у визначених межах своїх прав на патенти, ноу-хау, товарні знаки і т.д.

Ліцензування здійснюється шляхом прийняття зацікавленими сторонами ліцензійної угоди В угоді визначаються виробнича сфера і територіальні границі використання предмета ліцензії. Винагорода продавцю (ліцензіарові) за надання права покупцю (ліцензіатові) на використання предмета ліцензійної угоди здійснюється за допомогою ліцензійних платежів, що можуть бути у виді періодичних відрахувань від доходу покупця протягом періоду дії чи угоди одноразового платежу, установлюваного заздалегідь на підставі експертних оцінок. Періодичні відрахування (роялті) можуть визначатися як виплата відсотка від обороту, вартості чистих продажів ліцензійної чи продукції встановлюватися в 59 розрахунку на одиницю продукції, що випускається. Одноразовий платіж виступає передбачає передачу технічної документації від ліцензіара. Можливі різні сполучення приведених форм ліцензійної винагороди. По характері й обсягу прав на використання ліцензії підрозділяються на наступні види: • патентні (передаються права використання патенту без відповідного ноу-хау); • безпатентні (передаються права використання ноу-хау в різних областях діяльності); • прості (правами використання патенту володіють ліцензіат і ліцензіар); • виняткові (монопольне використання патенту ліцензіатом); • повні (ліцензіат використовує патент один протягом обговореного договором терміну).

58.Сутність та ефективність використання “ноу-хау” в діяльності підприємства.

Під «ноу-хау» заведено розуміти не захищені охоронними доку­ментами та не оприлюднені (повністю або частково) знання чи досвід технічного, виробничого, управлінського, комерційного, фінансового або іншого характеру, що можуть бути практично ви­користані в наукових дослідженнях та розробках, за виготовлення, реалізації та експлуатації конкурентоспроможної продукції, забез­печуючи певні переваги їхньому власникові. Термін «ноу-хау» походить від англійського виразу «знати як зробити». До «ноу-хау» належать також не запатентовані з різних причин винаходи. Об'єктами «ноу-хау» можуть бути різноманітні 58 посібники (порадники), специфікації, формули, рецепти, знання й досвід у сфері маркетингу, оформленні упаковки продукції тощо. Важливою ознакою «ноу-хау» є конфіденційний характер тих знань та досвіду, на здобування яких підприємство, як правило, витрачає значні кошти та час.