Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інновація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

8.Новини, нововведення, інновації, інноваційний процес.

Новини – це нова наукова ідея, винахід.

Нововведення – це процес доведення наукової ідеї або технічного винаходу до стадії практичного використання, що приносить прибуток.

Інновації – це прибуткове використання новин у вигляді нових технологій, видів продукції і орг-тех та соц-ек рішень виробничого, фін або комерційного характеру.

Інноваційна сфера – це система взаємодії ін новаторів, інвесторів товаровиробників конкурентоспроможної продукції та розвинена інфраструктура.

Інноваційна діяльність – це діяльність яка націлена на практичне використання наукового, наук-тех та інтелектуального потенціалу з метою отримання нового чи покращеного продукту, який виробляється, засобів його в-ва чи задоволення потреб суспільства у конкур товарах чи послугах.

Інн процес – це процес отримання винаходу, нових тех.-их видів прод, рішень вироб та фін х-ру та інших результатів інтелектуальної д-ті. Інн процес можна розглядати як процес фін-ня, розробки та впровадження нового прод чи послуги. Також його можна розглядати як паралельний послідовний процес здійснення наук-дос, наук-тех, виробн, маркетингових робіт, і можна його розглянути як тимчасові етапи життєвого циклу нововведень від виникнення ідеї до насичення ринку продукцією, яка створена ідеєю.

Фази інн процесу:

1.фундаментальна наука- фундаментальне дослідженя, розробку теоретичного підходу до вирішення даної проблеми. Проводиться академіями, інститутами, ВУЗами, лабораторіями.

2.Дослідження- прикладні дослідження, розробка експериментальних моделей. Викон наукові інститути, малі венчурні п-ва.

3.Розробка- виготовлення експериментальних моделей, визнач тех. Х-ки прод, розробка інженерно-тех документації, створ дослідного зв’язку, налагодження експериментального в-ва. Виконують спеціалізовані лабораторії, дослідні в-ва, наук-дос підрозділи великих пром п-ств.

4.В-во: тех. Та орг підготовка в-ва (мат-тех забезпечення та створ доп матер) та включає масове в-во.

5.Споживання : збут прод, задоволення попиту споживачів.

9.Основні етапи та фази інноваційного процесу та їх характеристика.

Інноваційний процес- послідовний ланцюг подій, в ході яких новинки визрівають від ідеї до конкр. продукту (послуги) та використовуються у господарській практиці.

Інн. процес складається з 5 етапів (фаз).

1. Наука. На цій фазі проводяться фундаментальні дослідження і розробка теор-го підходу до вирішення будь якої проблеми і ця фаза проходить в інститутах, ВУЗах та галузевих науково – дослдних інститутах та лабораторіях.

2. Дослідження. На цьому етапі проводять прикладні, експериментальні дослідження, розробляються експериментальні моделі і цим займається науково – дослдні інститути і малі венчурні під-ва.

3. Розробка. Цей етап пов'язан із визначенням тех-х хар-к нової продукції, пов'язана з конструктуруванням і розробкою інженерно технічної документації. Створюють дослідні зразки нової продукції та проводять експериментальні вир-ва . Цей етап проводять в дослідних вир-х під-вах, спеціальних лабораторіях і конструкторських бюро.

4. Фаза вир-ва – здійснюється технічна та організаційна підготовка вир-ва та масового вир-ва.

5. Фаза споживання – збут продукції та задоволення попиту споживачів.ліквідація відпрацьованого, створення нового продукту.

Останні дві фази пов'язані із комерціалізацією ідей та потребують концентрації капіталу. Але Інн. процес проходять всі названі фази лише при значних якісних змінах.