Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика 2 лабараторна.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

Розділ 2. Текстовий редактор Microsoft Word Лабораторна робота №1

Тема: Редагування та форматування текстових документів у Word.

Мета: Ознайомитись з основними методами та засобами редагування та форматування текстових документів у Word.

Теоретичні відомості

Головна мета створення та збереження документа - забезпечення можливості його подальшого використання (наприклад, редагування, форматування або виведення на друк).

Для відкриття існуючого файлу слід виконати команду: Файл ►Открыть. Після чого двічі натиснути на значку потрібного файлу зі списку. Якщо він знаходиться в іншій папці, тоді вибрати її з меню, що спадає при натисканні кнопки (Мой компьютер, диск С:, форма навчання, група, прізвище).

Редагування - процес змінювання документа шляхом додавання, видалення, переміщення, копіювання, пошуку або заміни фрагментів тексту.

Перш ніж виконувати одну з перелічених операцій, необхідно виділити об’єкт редагування: символ, слово, речення, фразу, абзац. Виділити об’єкт редагування можна за допомогою мишки або клавіатури.

Коли вказівник миші має вигляд літери I, можна виділити символ, слово, речення або фразу. А коли він має вигляд стрілки можна виділити абзац.

На клавіатурі використовується клавіша Shift і клавіші керування курсором, а також клавіші Home, End, Page Up i Page Down.

Копіювання та переміщення фрагментів тексту найчастіше здійснюється через буфер обміну.

Форматування - це процес зміни зовнішнього вигляду документа.

Об’єктами форматування також можуть бути символ, слово, речення, фраза, абзац. До таких об’єктів форматування як символ, слово, речення або фраза можуть бути застосовані такі операції форматування, як встановлення типу шрифту, накреслення, розмір символу, його колір, підкреслення, різноманітні ефекти тощо. Деякі з них можна виконувати за допомогою піктограм на панелі інструментів Форматирование. Але найбільш повно операції форматування, які можна виконувати зі шрифтами, представлені в діалоговому вікні команди ФорматШрифт.

Якщо об’єктом форматування є абзац, то до нього, крім вище перелічених операцій, можуть бути застосовані також і такі операції форматування, як вирівнювання (по лівому або правому краю, по центру або по ширині), встановлення відступів або виступів, міжрядкових інтервалів тощо. Операції форматування, які можна виконувати з текстом абзацу, представлені в діалоговому вікні команди Формат Абзац.

Для встановлення рамок та заливки для сторінки або абзацу використовують команду Формат Границы и заливка. Перед форматуванням текст слід виділити.

Щоб вивести на екран/прибрати з екрану потрібну панель інструментів (наприклад, стандартну, форматування або малювання) слід виконати команду ВидПанели инструментов і відмінити потрібну.

Хід роботи

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями, що стосуються основ форматування тексту засобами Word.

  2. Завантажити редактор Microsoft Word будь-яким способом.

  3. Набрати фрагмент тексту, наведений нижче. Виділити перше речення та виконати команду Формат Шрифт і спробувати видозмінити його, вибираючи різні шрифти, накреслення, розмір, колір, підкреслення тощо, переглядаючи зміни на зразку, не натискаючи кнопку Ок. Потім вибрати вкладку Интервал і ознайомитись з пунктами цього діалогового вікна. Нарешті, перейти до вкладки Анимация та проекспериментувати з нею.

  4. Відформатувати текст відкритого документу за зразком: