Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика 2 лабараторна.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
623.1 Кб
Скачать

Вставка колонтитулів та нумерація сторінок

Відкривши будь-яку книгу, можна побачити, що крім основного тексту, вона містить у верхній або нижній частині додаткові елементи, які містять інформацію про поточний розділ, прізвище та ім’я автора книги, номер поточної сторінки тощо. Ці елементи називаються колонтитулами (верхнім і нижнім) і полегшують роботу з великими документами.

Word розглядає документ як послідовність розділів. В кожному розділі використовується послідовна нумерація сторінок і один набір колонтитулів. Якщо ці дані в межах документа повинні змінюватись, слід розбити документ на розділи. Команда Вставка\Разрыв відкриває діалогове вікно Разрыв, в якому слід встановити потрібний перемикач в групі Ной раздел.

Для встановлення нумерації сторінок потрібно виконати команду Вставка\Номера страниц. При цьому відкривається діалогове вікно Номера страниц, яке дозволяє вказати, де саме повинні розташовуватись колонцифри.Для цього використовують списки Положение і Выравнивание. Кнопка Формат дозволяє вибрати метод нумерації.

Для введення колонтитулів, що містять додаткову інформацію, існує команд Вид\ Колонтитулы. Ця команда тимчасово припиняє редагування основного тексту документу, проте дає можливість введення тексту в полі верхнього колонтитула. Одночасно відкривається панель інструментів Колонтитулы. Кнопки на панелі інструментів Колонтитулы дозволяють: вставити в колонтитул номер сторінки, дату і час: переглянути і скопіювати колонтитули інших розділів; переходити між верхнім і нижнім колонтитулами; задавати параметри сторінки тощо.

Редагування колонтитулів закінчують за допомогою кнопки Закрыть на панелі інструментів Колонтитулы.

У Word існує декілька засобів вставки верхнього/нижнього колонтитулів:

  • однакові верхні/нижні колонтитули на кожній сторінці документа;

  • верхній/нижній колонтитул на першій сторінці документа відрізняється від верхнього/нижнього колонтитула на всіх інших сторінках;

  • верхній/нижній колонтитул на сторінках з непарними номерами відрізняється від верхнього/нижнього колонтитула на всіх інших сторінках;

  • якщо документ поділений на розділи, тоді є можливість в кожному розділі використовувати різні верхній/нижній колонтитули.

Хід роботи і. Розташування тексту колонками

  1. Ознайомитись з теоретичними відомостями, що стосуються порядку створення різних видів списків та розташування тексту колонками у Word.

  2. Відкрити файл Zvit і встановити курсор в кінець документу за допомогою комбінації клавіш Ctrl+End.

  3. Набрати номер, тему і мету лабораторної роботи.

  4. Виконати команду Вставка\Разрыв та поставити перемикач в полі Новый раздел на текущей странице. Це дасть змогу розташувати колонками не весь текст документу, а тільки той, що потрібно.

  5. Виконати команду Формат\Колонки, вибрати кількість колонок, задати їх ширину та відступи між колонками в сантиметрах. Встановити галочку біля слова Разделитель, якщо він потрібний, та натиснути Оk. В даному випадку встановити ширину колонок 5,3 см, проміжок між ними – 0.55 см, розділова лінія потрібна.

  6. У створених колонках набрати текст з використанням трьох видів списків за зразком, виконавши команди Формат\Список та обравши по черзі необхідні типи (маркированный, нумерованный, многоуровневый).

  7. Для того, щоб перейти на іншу колонку раніше, ніж закінчилась поточна, слід виконати команду Вставка\Разрыв та поставити перемикач в полі Начать новую колонку.

  8. Для переходу на нижній рівень багаторівневого списку (з 1.1 на 1.1.1) слід після натиснення клавіші Enter натиснути клавішу Tab. Для того, щоб підвищити рівень нового пункту (з 1.1.2 на 1.2) слід після натиснення клавіші Enter натиснути Shift+Tab.

Зразок для виконання завдання

Колонка І

(маркірований список)

Методи проведення аналізу:

  • порівняльний;

  • балансовий;

  • факторний;

  • з використанням моделювання;

  • функціонально-вартісний;

  • по відхиленню показників від раніше запрограмованих;

  • порівняння середніх, відносних та абсолютних величин;

  • виділення пріоритетів;

  • математичної статистики.

Колонка ІІ

(нумерований список)

Загальні функції менеджменту:

  1. планування;

  2. організація;

  3. координування;

  4. регулювання;

  5. стимулювання та мотивація;

  6. контроль, облік та аналіз діяльності.

Колонка ІІІ

(багаторівневий список)

План лекції:

  1. Сучасний менеджмент та сучасна організація.

    1. Становлення та розвиток.

      1. Менеджмент в Україні;

      2. Менеджмент як система управління та підсистема організації.

    2. Організаційні структури у бізнесі.

    3. Соціальна відпові-дальність орга-нізації.

  2. Менеджмент люд-ських ресурсів організації.

    1. Суть та поняття

      1. Кадровий менеджмент

      2. Менеджмент персоналу

    2. Основні нап-рямки.

  1. Після закінчення введення тексту в колонках, поставити курсор в кінець третьої колонки та виконати команду Вставка\ Разрыв, поставити перемикач в полі Новый раздел на текущей странице.

  2. Для того, щоб далі можна було набирати текст без колонок, виконати команду Формат\Колонки і задати кількість колонок – одна.

  3. У звіті з лабораторної роботи записати порядок створення колонок і списків.