Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інновація.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
227.84 Кб
Скачать

38.Інноваційний проект як об”єкт фінансування.

Проект – одноразовий комплекс взаємопов’язанних заходів, спрямований на задоволення визначеної потреби шляхом досягнення конкретних результатів при встановленому матеріальному (ресурсному) забезпеченні з чітко визначеними цілями протягом заданого періоду часу.

За видом проекту розрізняють:

-Інвестиційні,

-Інн.ні(головна мета полягає в розробці й застосуванні нових технологій, ноу-хау та інших нововведень, що забезпечують розвиток систем.)

-дослідження і розвитку,

-освітні,

-комбіновані.

Одним з центральних моментів підготовки Інн.ного проекту (ІП) є визначення умов фінансування, вибір та раціоналізація джерел фінансування та розробка плану узгодження припливу і відтоку грошових коштів від проекту. Фінансування – забезпечення проекту ресурсами, до складу яких входять не лише грошові кошти, але й виражені в грошовому еквіваленті інші інвестиції, в тому числі основні та обігові кошти, майнові права і нематеріальні активи тощо.

ФІП спрямоване на вирішення таких завдань: забезпечення потоку інвестицій, необхідного для планомірного виконання проекту; забезпечення балансу між обсягом залучених фінансових ресурсів і величиною отриманого прибутку; а що дуже важливо – зниження ризику і капітальних витрат проекту за рахунок раціональної структури інвестицій та отримання податкових пільг.

До основних принципів ФІП слід віднести: необхідність повернення фінансових коштів; забезпечення підвищених темпів зростання доходу та капіталу; мінімізацію інвест-х ризиків. ІП може фінансуватися за рахунок таких джерел: власні, залучені, позичкові.

39.Лізингове фінансування інноваційних процесів та його особливості.

40.Види лізингу та склад лізингових платежів.

Лізинг – це особливий вид оренди рухомого і нерухомого майна вир-го призначення на підставі лізингової угоди. – вид підприємницької д-ті, спрямований на інвестування тимчасово вільних або залучених фін коштів, коли за договором фін оренди орендодавець зобов’язується придбати у власність обумовлене договором майно у визначеного продавця і надати це майно орендарю за плату, у тимчасове користування, з підприємницькою метою. при цьому право власності на зазначені мат цінності на весь термін договору зберігається за орендодавцем і враховується на цього балансі.

Класифікація:

1) за строком служби майна:

1.1.фінансовий (ризик втрати майна, а також здійснення його технічного обслуговування бере на себе лізингоодержувач, після закінчення строку договору лізингоодержувач має право викупити обладнання)

1.2.оперативний (обов'язки з технічного обслуговування та ремонту бере на себе лізингодавець.)

2) за способом використання: виробничі і споживчі;

3) за предметами використання: рухомий і нерухомий лізинг;

4) за методом використання: індивідуальний і лізинг-бланко (обладнання надається декількам під-ва м, що мають коопераційні зв’язки);

5) за масштабом надання: внутрішній і зовнішній лізинг;

6) за хар-ром взаємовідносин між лізингодавцем і лізингоотримувачем: чистий лізинг(надання предмету лізингу разом з деякими послугами), широкий лізинг (надання предмету лізингу разом з технічним обслуговуванням та маркетинговими, рекламними, страховими та іншими видами послуг).мокрий лізинг (лізингова угода передбачає надання предмету лізингу разом з технічним обслуговуванням та маркетинговими, рекламними, страховими та іншими видами послуг).

До складу лізингових платежів включають:

1) норму прибутку по лізинговій операції – комісійна винагорода за послуги лізингодавця; 2) cyмy відшкодування вартості об"єкта лізингу, що амортизується, на строк, за який вноситься лізинговий платіж;

3) суму, що сплачується лізингодавцю як відсоток для придбання майна згідно з договором лізингу;

4) платіж-винагорода лізингодавцю за отримане в лізинг майно;

5) відшкодування страхових платежів за договором страхування об'єкта лізингу, якщо об'єкт застрахований лізингодавцсм;

6) інші витрати лізингодавця, передбачені договором лізингу.