Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства КЛ2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

9. Капітальне будівництво як спосіб реалізації ви­робничих інвестицій підприємства.

Процес реалізації виробничих інвестицій підприємства здійснюється у сфері його капітального будівництва. Воно є специфічним елементом інфраструктури підприємства.

Капітальне будівництво - це процес ство­рення нових, технічного переоснащення, реконструкції, розширення діючих об'єктів виробничої та соціальної інфраструктури підприємства. Воно характеризується три­валим циклом, складністю споруджуваних об'єктів, великими затратами трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Сфера капітального будівництва :

  • спорудження будівель та об'єктів виробничого та невиробничого при­значення

  • монтаж устаткування

  • проектно-пошукові та інші роботи

  • капітальний ремонт обладнання і споруд

Підприємства, для яких створюються основні фонди і які здійснюють для цього певні капітальні вкладення, нази­ваються забудовниками.

Для управління господарською діяльністю по капітальних вкладеннях у забудовника створюється спеціальний апарат. Керівництво будівництвом нових підприємств здійснює ди­рекція новостворюваного підприємства, а на діючих підпри­ємствах створюються відділи капітального будівництва.

Капітальне будівництво може здійснюватись підрядним та господарським способом.

Підрядний спосіб передбачає виконання будівельно-монтажних робіт постійно діючими спеціалізованими орга­нізаціями на основі підрядних договорів.

При господарському способі будівництво ведеться са­мим забудовником, роботи на об'єкті будівництва ведуться поряд із основною виробничою діяльністю власними сила­ми та засобами. Підприємство-забудовник в цьому випадку одночасно виконує функції керівника будівництва і вико­навця будівельно-монтажних робіт.

Кінцевий результат капітального будівництва - введен­ня в дію виробничих потужностей. Планування його обсягів здійснюється в такій послідовності:

• складають баланс виробничих потужностей підприємства;

• оцінюють можливості приросту виробничих потужно­стей на основі проведення технічного переоснащення, ре­конструкції;

• визначають необхідні обсяги введення в дію додатко­вих виробничих потужностей шляхом розширення діючих об'єктів і будівництва нових.

При будь-якому способі ведення будівельно-монтажних робіт визначається кошторисна вартість будівництва. Вона є ціною на спорудження об'єкта і розраховується згідно із встановленими цінами, тарифами, розцінками на буді­вельно-монтажні роботи. На основі кошторисної вартості об'єкта визначаються обсяги необхідних інвестицій.

Доведення завдань плану кошторисного будівництва до безпосередніх виконавців здійснюється за допомогою ти­тульних списків будівельно-монтажних робіт.

Титульний список - це плановий документ, у якому за­значено:

• перелік об'єктів, включених у план капітального бу­дівництва підприємства; строки будівництва; потужність об'єктів; витрати на будівельно-монтажні роботи; інші дані.

10. Науково-технічний прогрес та науково-технічна революція, їх риси.

Науково-технічний прогрес - це неперерв­ний процес одержання і нагромадження наукових знань, їх матеріалізація в елементи техніки, впровадження останньої у вироб­ництво і всі сфери життя.

Тому НТП слід розглядати як систему, що охоплює три взаємопов 'язані стадії: науку, техніку, виробництво. НТП є також надзвичайно важливим засобом вирішення соціаль­но-економічних завдань, а саме: охорони навколишнього середовища, поліпшення умов праці, підвищення добробуту населення.

НТП притаманні як еволюційні, так і революційні форми вдосконалення засобів виробництва, технологічних проце­сів, кінцевої продукції.

Еволюційна форма НТП характеризується поступовим неперервним удосконаленням традиційних технічних засо­бів і технологій, нагромадженням цих вдосконалень. Такий процес може тривати досить довго.

Революційна форма НТП (п називають науково-тех­нічною революцією - НТР) пов'язана з виникненням прин­ципово нових науково-технічних ідей і на основі цього змі­ною поколінь використовуваної техніки і кінцевої продук­ції; це стрибок у розвитку продуктивних сил суспільства, їх перехід у якісно новий стан на основі докорінних змін у системі наукових знань.

Суть НТР розкривається в її основних рисах:

• перетворення науки у безпосередньо-продуктивну силу;

• скорочення проміжку часу від нового наукового від­криття до його практичного використання;

• новий стан суспільного поділу праці, який відбувається завдяки перетворенню науки у пріоритетну сферу діяльності;

• інтеграція науки і виробництва, а також різних галузей самої науки;

• якісне перетворення усіх елементів виробництва: засо­бів і предметів праці, самої праці.

Науково-технічний прогрес у будь-якій його формі віді­грає важливу роль у розвитку промислового виробництва, оскільки охоплює фундаментальні теоретичні дослідження, прикладні пошуки, конструкторські розробки і створення взірців нової техніки, її освоєння і промислове виробни­цтво, а також впровадження в народне господарство.