Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства КЛ2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

1. Поняття фінансових ресурсів підприємства, джерела їх фінансування.

Фінансові ресурси підприємства - це гро­шові кошти, які є в його розпорядженні і призначені для здійснення поточних затрат і затрат по розширеному відтворенню, пла­тежів з всіх зобов'язань та стимулювання працівників.

Фінансові ресурси також спрямовуються на розвиток і утримання об'єктів невиробничої сфери, споживання, на­громадження, створення резервних фондів тощо.

Формування фінансових ресурсів здійснюється за раху­нок ряду джерел фінансування. Розрізняють дві групи дже­рел фінансування:

власні кошти (внутрішнє фінансування);

залучені кошти (зовнішнє фінансування).

2. Внутрішнє і зовнішнє фінансування підприєм­ства.

Внутрішнім називається фінансування, якщо воно здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності підприємства (прибуток, амортизаційні суми, грошові кош­ти, одержані від продажу майна, стійкі пасиви). Початкове формування фінансових ресурсів відбувається в момент створення підприємства за рахунок статутного капіталу.

Статутний капітал - це майно підприємства, створене за рахунок внесків засновників, величина якого регулюється законодавством.

Зовнішнє фінансування - це кошти, не пов'язані з діяль­ністю підприємства. До них належать:

1) кошти, які мобілізуються на фінансовому ринку:

  • продаж акцій, облігацій;

  • кредит;

  • операції з валютою та дорогоцінними металами;

  • проценти і дивіденди за цінними паперами інших емітентів.

2) кошти, які підприємство одержує в порядку перерозподілу:

  • державні бюджетні суб­сидії;

  • страхові відшкодування;

  • фінансові ресурси, що надходять від галузевих структур, асоціацій, кон­цернів.

3. Кредит як важлива форма фінансування.

Важливою формою фінансування є кредит, тобто надання відповідних грошових сум у борг на певний час за відповідну плату (проценти). За рахунок кредитів розширюються фінан­сові можливості підприємства, проте виникає ризик, пов'я­заний з необхідністю повернення боргів і сплати процентів за кредит. Тому підприємству слід дотримуватись оптимального співвідношення між власним капіталом і кредитами.

4. Оренда і лізинг як спеціальні форми довго строкового фінансування.

Крім грошових кредитів, підприємство може використо­вувати майновий кредит, тобто передачу в борг нерухомос­ті або інших матеріальних цінностей. Тому такі форми фі­нансування, як оренда і лізинг, є спеціальними формами дов­гострокового фінансування.

Оренда - засноване на договорі строкове і відшкодоване володіння та користування майном.

В оренду можуть бути передані:

• земля та інші природні ресурси;

• структурні підрозділи або підприємство в цілому;

• окремі будівлі, транспортні засоби, обладнання;

• інші матеріальні цінності.

Розрахунок між суб'єктами оренди ведеться у формі орендної плати - регулярних платежів орендодавачу за здане в оренду майно, яке використовується протягом тер­міну оренди. Орендна плата включає в себе амортизаційні відрахування від вартості орендованого майна і орендний

процент (частина прибутку, недоодержана власником че­рез неможливість використання орендованого майна; цей процент встановлюється, як правило, на рівні, не нижчому, ніж банківський процент). Переваги оренди:

•не вимагає від орендаря значних початкових інвести­цій, пов'язаних з придбанням майна;

•ризик за моральне зношування орендованого майна (найчастіше, устаткування) несе орендодавець.

Недоліки оренди; обмежує підприємницьку діяльність орендаря, оскільки він не є власником орендованого майна. Доцільність оренди вимагає ретельного вивчення й об­ґрунтування в кожному конкретному випадку.

Лізинг - оренда майна у кредитора, який придбав його з метою здачі в оренду. Цей особливий вид оренди рухомого і нерухомого майна виробничого призначення фіксується у від­повідному договорі між орендодавцем (лессором) і орендарем (лізером). Об'єктами лізингу найчастіше є машини, обладнан­ня, транспортні засоби, споруди виробничого призначення.

Розрізняють лізинг оперативний і фінансовий. Опера­тивний лізинг передбачає надання лізеру права користу­вання матеріальними цінностями лессора на термін їх пов­ної амортизації з обов'язковим збереженням права власності лессора на орендоване майно та його обов'язкове поверт нення. Орендні платежі при оперативному лізингу не йдуть в залік майбутньої купівлі об'єкта лізингу.

Фінансовий лізинг передбачає придбання лессором майна на замовлення лізера і передачу його лізеру в корис­тування на термін, не менший, ніж термін повної амортиза­ції, з обов'язковою подальшою передачею права власності на майно лізерові.

Амортизаційні відрахування в разі оперативного лізингу нараховуються лессором, а в разі фінансового лізингу - лі­зером і використовуються ними на повне відновлення на­даних в оренду основних фондів.