Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства КЛ2.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

6. Методи амортизації основних фондів.

Для здійснення економічно вигідного процесу нарахування амортизації важливо правильно вибрати метод амортизації.

П рямолінійний (рівномірний)

М етоди амортизації основних фондів

З меншення залишкової вартості

П рискореного зменшення залишкової вартості

к умулятивний

в иробничий

Прямолінійний (рівномірний) метод передбачає щорічне перенесення на собівартість продукції однакової частини вартості основних фондів протягом усього термі­ну їх служби.

Сума амортизації (А) визначається як добуток первісної балансової вартості об'єкта основних фондів та норми амортизації (На):

А = , грн

Цей метод має той недолік, що перенесення вартості ос­новних фондів здійснюється рівномірно, а використовую­ться вони нерівномірно (поломки, простої, неповне заван­таження тощо).

З метою пожвавлення процесу відтворення основних фондів та захисту нагромаджених амортизаційних сум від знецінення підприємствам дозволено здійснювати при­скорену амортизацію основних фондів. Ці методи да­ють змогу протягом першої половини терміну корисного використання основних фондів відшкодувати 60-70% їх вартості в результаті застосування підвищених норм амор­тизації.

Метод зменшення залишкової вартості передбачає визначення амортизації, за яким річна сума амортизації ви­значається як добуток залишкової вартості основних фон­дів на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми аморти­зації, яка визначається за формулою:

де п - термін корисного використання основних фондів (Тсл), років.

Суть методу прискореного зменшення залишкової вартості полягає в тому, що річна сума амортизації визна­чається як добуток залишкової вартості об'єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нара­хування амортизації та річної норми амортизації, яка вико­ристовується при рівномірному нарахуванні амортизації, і подвоюється (На підв).

Для визначення норми амортизації для будь-якого г-го

року (Наt) служби устаткування за цим методом можна ско­ристатися формулою:

Наt = На підв *

де - підвищена (подвоєна) норма амортизації, %;

t - рік служби устаткування, за який нараховується амортизація.

Кумулятивний метод характеризується більш високи­ми нормами амортизації в першій половині амортизаційно­го періоду і поступовим їх зниженням у другій половині. Визначення річних сум амортизації цим методом здійснює­ться в декілька етапів:

1. Додаються числові значення років служби об'єкта основних фондів; наприклад, при шестирічному терміні служби:

1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 = 21 - кумулятивне число.

2. Утворюються дроби типу

і розміщуються у зворотньому порядку : - кумулятивні коефіцієнти

3. Обчислюються річні суми амортизації як добуток вар­тості, яка амортизується, і кумулятивного коефіцієнта.

При використанні цього методу за першу половину тер­міну експлуатації основних фондів замортизовується більш як 65% їх вартості.

Виробничий метод амортизації передбачає, що річна сума амортизації визначається як добуток фактичного річ­ного обсягу продукції (робіт, послуг) (Qфакт) та виробничої ставки амортизації (СА):

А = Qфакт * СА, грн

СА = ,

Де - загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виробити із використанням об'єкта основних засобів, грн.

Підприємства в Україні можуть застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних фондів, передба­чені податковим законодавством. Згідно з чинним законо­давством амортизаційні відрахування обчислюються окремо за кожною із трьох згаданих груп основних фондів. Суми амортизації звітного періоду визначаються множенням ба­лансової вартості групи основних фондів на початок звіт­ного періоду (Бп/) на відповідну норму амортизації:

А = грн

де - балансова вартість групи основних фондів на початок періоду, що передував звітному, грн.;

- сума витрат на придбання основних фондів, їх ка­пітальний ремонт, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшень протягом періоду, що передував звітному, грн.;

- сума виведених з експлуатації основних фондів протягом періоду, що передував звітному, грн.;

- сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у періоді, що передував звітному, грн.

Річні і відповідно квартальні норми амортизації законо­давством установлені такі:

група 1-5% (1,25%);

група 2 - 25% (6,25%);

група 3 -15% (5,75%).

Крім того, згідно з податковим законодавством підприєм­ствам України дозволено застосовувати прискорену амор­тизацію основних фондів групи 3, придбаних після 1 січня 1997 року, за такими нормами (%):

Перший рік експлуатації ........................... 15

Другий » ........................... 30

Третій » ........................... 20

Четвертий » ........................... 15

П'ятий » ........................... 10

Шостий » ........................... 5

Сьомий » ........................... 5

Метод амортизації обирається підприємством самостій­но із врахуванням очікуваного способу отримання економіч­них вигід від його використання, він може переглядатись у разі зміни очікувань від використання основних фондів.

Нарахування амортизації за новим методом починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення про зміну методу амортизації. Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Підприємства із сезонним характером виробни­цтва річну суму амортизації нараховують протягом періоду роботи підприємства у звітному році.

Місячна сума амортизації (крім виробничого методу) визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступ­ного за місяцем, в якому об'єкт основних фондів став при­датним для корисного використання.

У процесі експлуатації основні фонди піддаються фізич­ному зношуванню. Це зношування відбувається нерівномір­но, оскільки основні фонди складаються зі значної кількості елементів, виготовлених з різних за якістю матеріалів.