Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка підприємства КЛ2.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

4. Класифікація підприємств за різними ознаками

Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти підприємства таких видів:

  • приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб’єкта господарювання (юридичні особи);

  • підприємство, що діє на основі колективної власності (підприємство колективної власності);

  • державне підприємство, що діє на основі державної власності;

  • комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

  • підприємство, засноване на змішаній формі власності ( на базі об’єднання майна різних форм власності).

У разі якщо в статутному фонді підприємства іноземна інвестиція становить не менш як 10%, воно вважається підприємством з іноземними інвестиціями.

Підприємство, в статутному фонді якого іноземна інвестиція становить 100%, вважається іноземним підприємством.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні.

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який видідяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затверджує статут. Унітарними є підприємства державні, комунальні, підприємства,засновані на власності об’єднання громадян, релігійної організації або на приватній власності засновника.

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об’єднання майна та / або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав. Ними є кооперативи, господарські товариства, а також інші підприємства, засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Залежно від кількості працюючих та обсягу валового доходу від реалізації за рік можуть бути віднесені до малих підприємств, середніх та великих.

Малі підприємства середньооблікова чисельність працюючих за звітний рік не перевищує п’ятдесят осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) не перевищує 500 тисяч євро.

Великі підприємства мають кількість працюючих, що перевищує тисячу осіб, а валовий доход – суму, еквівалентну 50 млн.євро.

Усі інші підприємства вважаються середніми.

У випадках існування залежності від іншого підприємства, воно вважається дочірнім.

5.Форми об'єднання підприємств: мета і особли­вості функціонування в Україні

Підприємницькі структури мають право на добровіль­них засадах об'єднувати свою інноваційну, виробничу, мар­кетингову, постачальницько-збутову, фінансову та соціаль­ну діяльність. Такими об'єднаннями можуть бути: асоціа­ції, корпорації, концерни, консорціуми, трести, синдикати, картелі, холдинги, фінансові групи.

В Україні найбільш поширеними формами об'єднання підприємств є:

- асоціація - найпростіша форма договірного об'єднання підприємств з метою постійної координації господарської діяльності; асоціація не має права втручатись у виробничу і комерційно-фінансову дія­льність своїх членів;

- корпорація - договірне об'єднання господарських суб'єктів на засадах інтеграції та виро­бничих інтересів з делегуванням їй окремих повноважень;

- консорціум - тимчасове статутне об'єднання промислового і банківського капіталу для ре­алізації певної підприємницької ідеї, інвестиційного проекту;

- концерн - об'єднання підприємницьких структур, що характеризується органічним поєд­нанням власності та контролю, найчас­тіше з використанням принципу дивер­сифікації виробництва;

- холдинг - організаційна форма об'єднання інвестиційних ресурсів; утворення, яке без­посередньо не займається виробничо-господарською діяльністю, а спрямо­вує свої фінансові кошти на придбання контрольного пакету акцій інших під­приємств.