Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать
  1. Психолого-педагогічний консиліум ,як форма профілактичної роботи.

Консиліум – колективний метод вивчення учнів, невелике за чисельністю зібрання людей, які відповідають за успішне навчання і розвиток дитини в школі.

Консіліум дозволяє об’єднати зусилля педагогів, психологів та інших суб’єктів навчально-виховного процесу, які зацікавлені в успішному навчанні і повноцінному розвитку дітей і підлітків, намітити цілісну програму індивідуального супроводу і адекватно розподілити обов’язки і відповідальність за її реалізацію.

Задачами консиліуму є:

  1. Виявлення характеру і причин відхилень в поведінці і навчанні учнів.

  2. Розробка програми виховних заходів з метою корекціії поведінки, яка відхиляється.

  3. Консультація в розв’язанні складних або конфліктних ситуацій.

Консиліум проводиться з метою:

  • профілактики інтелектуальних, емоційних перевантажень та зриву у поведінці окремих учнів або учнівських колективів;

  • виявлення резервних можливостей школярів, розробки рекомендацій вчителям або класному керівнику для забезпечення диференційованого підходу в процесі навчання та виховання школярів або окремих класів;

  • вибору оптимальних видів допомоги в навчанні та порад у вихованні відповідно до індивідуальних можливостей учнів;

  • розгляду ситуацій навчальних або соціальних утруднень дітей, що мають відхилення в інтелектуальному чи емоційному розвитку;

  • визначення готовності до навачння в період переходу з однієї вікової групи до іншої відповідно до рівня психічного розвитку;

  • пошуку, добору, розвитку обдарованих дітей;

  • створення класів з поглибленим вивченням предметів.

Принципи організації роботи консиліуму: повага до особистості і опора на позитивне, „не нашкодь”, інтеграція психологічного і методичного знання, тобто максимальна педагогізація діагностики.

Психолого-педагогічний консиліум виконує такі функції:

  • діагностичну – вивчення соціальної ситуації розвитку, визначення потенційних можливостей і здібностей учнів, розпізнання характеру відхилень в їх поведінці, діяльності, спілкуванні;

  • виховну – розробка проекту педагогічної корекції у вигляді ряду навачльно-виховних заходів, які рекомендуються класному керівникові, вчителю-предметнику, батькам. За характером ці заходи можуть бути: контролюючими, дисциплінуючими, корекційнми;

  • реабілітуючу – захист інтересів дитини, яка потрапила у несприятливі навчально-виховні умови. Сутність шкільної реабілітації полягає в руйнуванні образу, який склався у педагогів та однолітків, подолання психологічної незахищенності та дискомфорту.

Склад консиліуму формується з урахуванням його мети: заступник директора з того питання, що розглядається, класний керівник, вчителі-предметники, які викладають в даному класі, психолог, медпрацівник.

16.Психокорекційна та розвивальна робота практичного психолога освіти.

Поняття «корекційно-розвивальна діяльність» відображає специфічні цілі корекційної і розвивальної діяльності й одночасно їх тісний зв'язок. Така діяльність може проводитись у вигляді розвивальних і корекційних занять. Психокорекція відрізняється від психологічного розвитку тим, що робота спрямована на уже сформовані якості особистості чи види поведінки і має на меті їх переробку (виправлення), в той час як основне завдання розвивальної роботи полягає у формуванні в дитини психологічних якостей.

Власне розвивальна діяльність психолога, як зазначає М. Бітянова, спрямована на створення соціально-психологічних умов для цілісного психічного розвитку школярів з урахуванням актуальних завдань вікового етапу, а також вищих можливостей дітей із прискореним темпом психічного розвитку. Мета розвивального заняття полягає у розвитку когнітивної сфери дитини (вмінь, навичок, пізнавальних процесів), загальних і спеціальних здібностей, емоційно-вольової сфери, етичних норм і правил поведінки.

Психокорекційна діяльність спрямована на вирішення конкретних проблем навчання, поведінки або психічного самопочуття. Завдяки корекційним заходам долаються перешкоди до повноцінного цілісного психічного розвитку учнів. За формою роботи з клієнтом розрізняють корекцію індивідуальну та групову.