Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать

23.Види педагогічних конфліктів та їх особливості.

Педагогічний конфлікт – це найгостріший спосіб розвитку і подолання значущих суперечностей, що виникають у взаємодії учасників освітнього процесу, який зазвичай супроводжується негативними емоціями та потребує розв’язання.

Проблема взаємодії учасників педагогічного процесу набуває все більшого значення для сучасної школи. Поро­джена вона динамічним розвитком суспільства, зміною соціальних орієнтирів, що поглиблює проблему поколінь, ускладнює стосунки вчителів та учнів, учителів між со­бою та з адміністрацією. Конфлікти у школі поділяють на прості та складні.

Прості вирішуються вчителем без зустрічної протидії учнів за допомогою організації їх поведінки у школі (зу­пинення бійки, сварки між учнями тощо). Серед склад­них педагогічних конфліктів розрізняють конфлікти ді­яльності, конфлікти поведінки, конфлікти взаємин.

Конфлікти діяльності. Виникають з приводу виконан­ня учнем навчальних завдань, успішності, пізнавальної діяльності, ситуацій, коли учні не виявляють готовності оперативно виправити власну помилку. Вчитель вислов­лює незадоволення, учні вступають у суперечку або де­монструють образу.

Конфлікти поведінки, вчинків. Виникають з приводу порушення учнем правил поведінки у школі та поза нею. Вчитель висловлює незадоволення порушенням поведін­ки, не пов'язаної безпосередньо з навчальною діяльністю. Найчастіше це грубощі учнів педагогам, агресивна пове­дінка з однокласниками, пустощі, що проявляються як протест проти низької оцінки.

Конфлікти взаємин. Виникають у сфері емоційно-особистісних стосунків учнів і вчителів. Вони найбільш тривалі та деструктивні. Постають на ґрунті недоброзич­ливих стосунків як наслідок постійних попередніх конф­ліктів діяльності або поведінки, вчинків. Створюють вза­ємно упереджене сприйняття вчителем і учнем.

Педагогічні конфлікти Самоукіна Л.Д. поділяє на три великі групи :

Мотиваційні конфлікти. Виникають між педагогами та учнями у зв'язку зі ставленням учнів до навчання. Інко­ли вони розростаються, призводять до взаємної неповаги між вчителями та учнями, протиріч, навіть до боротьби.

Конфлікти, пов'язані зі слабкою організацією навчан­ня у школі. Йдеться про чотири конфліктні періоди, які долають учні у процесі навчання.

Конфлікти взаємодії між учнями, між учителями та школярами, вчителів один з одним, між учителями та адміністрацією школи. Відбуваються з суб'єктив­них причин.

  1. Напрямки профілактики конфліктів в педагогічних колективах

Профілактика конфліктів - це їх попередження.  Мета профілактики конфліктів - створення таких умов діяльності та взаємодії, які призводять до деструктивного розвитку виникаючих протиріч.  Попередити конфлікт набагато легше, ніж конструктивно вирішити його. Профілактика конфліктів, поза сумнівом, важлива, вона вимагає менших витрат сил, коштів і часу і попереджає навіть ті мінімальні деструктивні наслідки, які має будь-який конструктивно дозволений конфлікт.  Діяльність з попередження конфліктів можуть здійснювати самі учні та вчителі, керівники шкіл та органи управління ними, шкільні психологи.

 Робота може проводитися за чотирма основними напрямками: 

  • Створення об'єктивних умов, що перешкоджають виникненню і деструктивному розвитку передконфліктний ситуацій, (доброзичливе, тепле, турботливе, уважне ставлення до своїх підопічних з боку вчителів, шефська підтримка старшокласників, особистий приклад педагогів і батьків). Дана модель буде працювати, якщо робота буде вибудувана як з педагогами, так і з батьками, наприклад - тренінг «Толерантності» - його можна проводити і з вчителями і з батьками і з учнями. 

  • Оптимізація організаційно-управлінських умов роботи школи. Справедливий і відкритий розподіл матеріальних і духовних благ серед вчителів та учнів. Не скупитися на похвалу, схвалення, нагороди, заохочення у вигляді грамот і премій. Створення «ситуації успіху». 

  • Усунення соціально - психологічних причин виникнення конфліктів. На даному етапі можна розробити правила, процедури вирішення будь-яких спірних питань, створити діючий орган при школі, куди за підтримкою і порадою можуть звертатися діти, їх батьки та вчителі. 

  • Блокування особистісних причин виникнення конфліктів.

Профілактика більшості видів конфліктів в педагогічних колективах повинна вестися одночасно в усіх напрямах.