Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать
  1. Проблема сексуального розвитку у підлітковому віці.

Сексуальний розвиток підлітка відбувається на фоні пізнання навколишнього світу і його становлення як особистості. Крім того, на сексуальний розвиток підлітка впливає психологічне, культурне, правове виховання.

Діти з самого молодшого віку цікавляться своїм тілом. І тільки в підлітковий період у дітей відбувається основний сплеск сексуального інтересу. Статевий потяг починає проявлятися з настанням статевого дозрівання, у цей час відбувається активна гормональна й психологічна перебудова дитини.

Аспекти підліткової сексуальності

Існує кілька аспектів підліткової сексуальності:

  • Це, перш за все, біологічний аспект, який має на увазі основне фізіологічне прагнення до протилежної або своєї статі.

  • Потім іде емоційний аспект сексуальності, який має на увазі що виникає між підлітками зв'язок, який виражається в основному через глибокі почуття, емоції і переживання. Психологічний аспект сексуальності важливий тим, що є центральним джерелом формування підлітка як особистості.

  • Соціологічний аспект сексуальності підлітка стосується, перш за все, культурних, політичних і юридичних питань, які впливають на розуміння підлітком, що можна, а чого не можна робити під час вираження своєї сексуальності.

  • Філософський аспект охоплює як моральні і етичні, так і теологічні, духовні або релігійні питання сексуальних стосунків між людьми.

Сексуальна поведінка підлітків

У певному віці у підлітків починає проявлятися сексуальна поведінка. Саме таким чином, практикуючи сексуальну активність, підліток висловлює свою власну сексуальність і потяг до протилежної статі. Підліток, будь-то хлопець чи дівчина, може отримувати сексуальне задоволення від будь-якого роду сексуальної активності: зустрічей і прогулянок під місяцем, розмов протягом години по телефону, еротичної насолоди під час поцілунку, а також від статевого акту.

Фактори, які впливають на сексуальну поведінку підлітка

На сексуальну поведінку підлітка, крім біологічного потягу, великий вплив мають культурні норми того суспільства, в якому він живе, авторитет більшості оточуючих його дорослих або таких же як і він сам підлітків, думка ровесників, їх сексуальна орієнтація, статеве виховання та багато інших не менш важливих моментів. Велику роль також відіграє статеве виховання підлітка батьками, які намагаються прищепити правильне ставлення до питань статі.

Соціальний вплив на сексуальний розвиток підлітка

Сексуальна поведінка підлітка регулюється соціальними нормами, які властиві культурі в суспільстві, в якому він живе. Саме ці норми визначають сексуальну мораль, яку вбирає підліток, сексуальну етику, чесність, вірність і згоду в сексуальних відносинах.

Поширеними в наш час відхиленнями в психосексуальному розвитку підлітків є раннє статеве життя, підлітковий проміскуїтет та підліткові проституція.

Найчастіше соціальне оточення підлітків, засоби масової інформації: газети, журнали, телебачення, і погляди суспільства стають причиною виникнення даних відхилень.