Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до іспиту з дисципліни «Психологічна служба» для студентів спеціальності « Психологія»..docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
216.85 Кб
Скачать
  1. Проблема виокремлення «Групи ризику» серед підлітків , фактори ризику.

Діти групи ризику - узагальнююче поняття, яке включає в себе категорію осіб молодше 18 років, інших схильних до впливу негативних факторів, як явних, так і потенційних.  До фак торів ризику відносять:

  • медико-біологічні - до них відносять тяжкі вроджені і хронічні захворювання, патології фізичного і психічного розвитку, серйозні травми, психічні розлади, обтяжена спадковість;

  • соціально-економічні - включають в себе дітей-сиріт, з неповних сімей, асоціальних сімей, а також тих, хто в силу життєвих обставин піддаються негативним соціальним впливам - діти з сімей алкоголіків, наркоманів, кримінальних елементів;

  • психологічні - неврози, відчуженість, складності в спілкуванні з ровесниками і дорослими;

  • педагогічні невідповідність навчального закладу і програми навчання інтересам і особливостям дитини, відсутність мотивації до вченню, педагогічна занедбаність . Серед дітей і підлітків групи ризику виділяють наступні категорії: 

  • діти з проблемами у розвитку, не мають явної патології;

  • діти, які з різних причин залишилися без батьків;

  • діти з асоціальних, кримінальних та неблагополучних сімей;

  • діти з сімей, які потребують економічної і соціальної підтримки;

  • діти з ознаками соціальної та психологічної дезадаптації.

  1. Робота психолога з обдарованими дітьми.

Відповідно до теорії Дж. Рензулли, обдарованість є поєднання трьох основних характеристик: інтелектуальних здібностей (перевищують середній рівень), креативності та наполегливості (мотивація, орієнтована на завдання). Крім цього, в його теоретичній моделі враховані знання (ерудиція) і сприятливе навколишнє середовище. Виявлення обдарованих дітей - тривалий процес, пов'язаний з аналізом розвитку конкретної дитини. Неможливо одномоменто відібрати обдарованих дітей. Ефективна діагностика обдарованості допомогою якоїсь одноразової процедури тестування просто нездійсненна. Справа не тільки в неможливості створити всеосяжний тест, але і у особливій властивості обдарованості як системної і розвивається якості психіки, що визначає здатність досягнення людиною видатних результатів. Психологічний супровід обдарованих учнів.

Цілі: • виявлення та підтримка здібних та обдарованих дітей, розкриття їх індивідуальності, розвиток цілісного світорозуміння, творчого та системного мислення;  • створення сприятливих умов для розвитку обдарованих дітей в інтересах особистості, суспільства і держави.  Так як питання про «загальну» і «спеціальну обдарованість» має важливий віковий аспект, то найбільш продуктивний шлях, згідно з яким обдарованість на ранніх вікових етапах повинна розглядатися і розвиватися як якась загальна, універсальна здатність. З нею працюють вчителі предметники. А психолог на даному етапі надає психологічну допомогу педагогам у вигляді консультацій і рекомендацій по роботі з обдарованими учнями. Проводить консультації з батьками з питань обдарованості. З віком ця універсальна, загальна здатність все більше набуває специфічні риси і певну предметну спрямованість. І головне завдання в цей період зміщується до пошуку адекватного способу реалізації особистості у певних видах діяльності. З цією метою психологом проводяться елективні курси:  - Консультаційні години. Мета курсу - формування готовності дев'ятикласника до навчання в старшій школі в умовах профільності (інтелектуальна, особистісна, комунікативна, рефлексивна, деятельнастная, креативна та емоційна компетентність). - Профорієнтаційні години. Метою якого є надання допомоги у придбанні учнями знань і умінь, необхідних для адекватного вибору майбутньої професії, планування свого професійного шляху та успішного просування в реалізації наміченого плану. Наступний напрямок роботи з обдарованими учнями - це робота з учнями які займаються науково-дослідницькою діяльністю. Такий шлях призначений для задоволення індивідуальних потреб учнів з високим інтелектуальним рівнем. Метою організації науково-дослідницької діяльності учнів є виховання освіченої, гармонійно розвиненої, творчої особистості, виявлення і підтримка обдарованих учнів. Основні завдання роботи психолога з учнями: 1. розвиток самостійності при роботі зі спеціальною і науковою літературою в процесі спостережень і дослідів; 2. розвиток абстрактного мислення, необхідного учню; 3. розвиток здатності формувати свою думку і вміння її відстоювати; 4. розвиток уміння спілкуватися з аудиторією, виступаючи на конференціях, гуртках; 5. формування почуття відповідальності за доручену справу; 6. виховання впевненості в собі, свідомості значущості виконаної роботи; 7. прищеплення бажання надалі займатися науково-дослідною роботою. Також проводиться індивідуальна робота з обдарованими учнями щодо вирішення проблемності в навчанні, вихованні, розвитку. Виявляється індивідуальна психологічна допомога учням-учасникам олімпіад, змагань, конкурсів, науково-практичних конференцій. Триває консультативна робота з вчителями і батьками з питань обдарованості.