Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

14. Види випрямляння металу та охорона праці.

Випрямляння штабового металу здійснюється так. На випнутому боці крейдою позначають межі згинів. Удари наносять по випнутих частинах, регулюючи силу удару залежно від товщини смуги і величини кривизни: чим більше викривлення і товща смуга, тим силь­нішими мають бути удари. В міру випрямляння смуги силу ударів по­слаблюють і частіше перевертають смугу з одного боку на інший до повного випрямлення. Результати випрямляння перевіряють на око, а точніше — на розмічальній плиті на просвіт або накладанням лінійки на смугу.

Випрямляння прутка. Після перевірки на око на випнутому боці прутка крейдою позначають межі вигинів. Потім пруток кладуть на плиту або ковадло так, щоб зігнута частина знаходилася випнутістю догори . Удари наносять по випнутій частині від країв згину до середини, регулюючи силу ударів залежно від діаметра прутка і ве­личини згину. В міру випрямляння згину силу ударів зменшують і, повертаючи пруток навколо своєї осі, закінчують випрямляння легки­ми ударами.

Випрямляння листового металу. На заготовці, що має хвилястість по краях, спочатку обводять крейдою чи м'яким графітовим олівцем хвилясті ділянки. Після цього заготовку кладуть па плиту так, щоб її краї не звисали, а лежали повністю на опорній поверхні. Притиску­ючи заготовку рукою, починають випрямляння. Щоб розтягнути сере­дину заготовки, удари молотком наносять від середини до краю.

Випрямляння валів (діаметром до 300 мм) на ручних пресах виконують так. Вал кладуть на призми, а натиск здійснюють гвинтом. Прогин визначають в центрах за допомогою ін­дикатора.

Випрямляння наклепом здійснюють, поклавши зігнутий вал на рівну плиту випнутістю донизу, наносячи невеликим молотком часті й легкі удари по поверхні вала. Після утворення на поверхні наклепаного шару просвіт між валом і пли­тою зникає — випрямляння припиняють.

Випрямляння методом підігрівання (без-ударне). Профільний метал (таврового та двотаврового перерізу, кутники, швелери), пустотілі вали, товсту листову сталь, поковки випрямляють з нагріванням зігну­того місця (випнутості) паяльною лампою або зварювальним паль­ником до вишнево-червоного кольору; шари металу, що оточують випнутість, охолоджують сирим азбестом або мокрим ганчір'ям.Оскільки нагрітий метал пластичніший, при охолодженні струме­нем стиснутого повітря він стискується і випрямляється.

Охорона праці.

  • працювати лише справним інструментом (правильно насаджені без молотки без розколин на рукоятках;

  • для захисту рук від ударів та вібрації металу працювати в рукавицях;

  • заготовку на плиті або ковадлі утримувати міцно.

15. Згинання металу.

Згинання — це спосіб обробки металу, при якому заготовці або її частині надається зігнута форма. Слюсарне згинання виконуєть­ся молотками (краще з м'якими бойками) у лещатах, на плиті або за допомогою спеціальних пристроїв. Тонкий листовий метал згинають киянками, вироби з дроту діаметром до 3 мм — плоскогубцями або круглогубцями. Згинають лише пластичний матеріал.

Згинання деталей — одна з найрозповсюдженіших слюсарних опе­рацій. Виготовлення деталей згинанням можливе як вручну на опор­ному інструменті та оправках, так і в згинальних машинах (пресах).

Суть згинання полягає в тому, що одну частину заготовки переги­нають відносно іншої на певний кут. Здійснюють це так. На заготовку, що вільно лежить на двох опорах, діє згинальне зусилля, що спричи­нює в заготовці згинальне напруження. Якщо це напруження не пере­вищує границі пружності матеріалу, деформація, яку дістала заготовка, є пружною і після зняття навантаження заготовка набуває первинного вигляду (випрямляється).

Однак при згинанні потрібно, щоб заготовка після зняття наванта­ження зберегла надану їй форму, тому напруження згинання має пе­ревищувати границю пружності.

При згинанні деталей під прямим кутом без заокруглень з внутріш­нього боку припуск на загин беруть від 0,5 до 0,8 товщини матеріалу. Додаючи довжину внутрішніх сторін кутника чи скоби, дістанемо дов­жину розгортки заготовки деталі.