Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

28. Види сверл.

Свердла бувають різних видів. Їх виготовляють з швидкорізальних, легованих та вуглецевих сталей, а також осна­щують пластинками з твердих сплавів.

Для свердління отворів найчастіше застосовують спіральні свердла.

Свердла з циліндричним хвостовиком закріплюються на любих патронах.

Свердла з конічним хвостовиком встановлюють безпосередньо в отвір шпинделя верстата (або через перехідні втулки). Вони утри­муються завдяки тертю між хвостовиком і стінками конічного отвору шпинделя. Свердла з циліндричним хвостовиком закріплюють у шпинделі верстата за допомогою спеціальних патронів.

Свердла, оснащені пластинками з твердих сплавів широко застосовуються при свердлінні й розсвердлюванні чавуну, загартованої сталі, пластмас, скла, мар­муру та інших твердих матеріалів.

Свердла з прямими канавками застосовують при свердлінні отворів у крихких металах. Вони простіші у виготовленні, але для свердління глибоких отворів ці свердла застосовувати не мож­на, бо затрудняють вихід стружки з отвору.

Свердла зі скісними канавками застосовують для свердління неглибоких отворів, бо довжина канавок у них дуже мала, тобто не забезпечує виходу стружки.

Свердла з отворами для підведення охолод­ної рідини до різальних кромок служать для сверд­ління глибоких отворів у несприятливих умовах

Твердосплавні монолітні свердла призначені для обробки жароміцних сталей.

Центровочні свердла служать для виготовлення центрових отворів у різних заготовках. Їх роблять без запобіжного конуса або з ним.

Перові свердла найпростіші у виготовленні. Їх застосовують для свердління невідповідальних отворів діаметром до 25 мм. Ці свердла виготовляють з інструментальних вуглецевих сталей У10, У12, У10А і У12А, частіше — зі швидкорізальної сталі Р6.М5. Перове свердло має форму лопатки з хвостовиком. Перові свердла поділяють на двосторонні та односто­ронні.

Комбіновані свердла (свердло-зенківка, свердло-розвертка, свердло-мітчик) застосовують для одночасного свердління й зен­кування, свердління й розвірчування або свердління й нарізування різьби.

29. Зенкер: будова та види.

Зенкеруванням називається процес обробки зенкерами циліндричних і конічних необроблених отворів у деталях, виготовлених литвом, куванням або штампуванням, або отворів, попередньо просвердлених з метою збільшення їхнього діамет­ра, підвищення якості поверхні і точності (зменшення конусності, овальності). Інструментом, яким виконують зенкерування, є зенкер, який, як і свердло, закріплюють у конічному отворі шпинделя верста­та. Працює зенкер так само, як і свердло, здійснюючи обертальний рух навколо осі, а поступальний — вздовж осі отвору.

Зовнішнім виглядом суцільний зенкер також нагадує свердло і складається з тих самих основних елементів, але має більше різальних кромок (три-чотири) і спіральних канавок. Три-чотири різальні кромки (зенкери називаються відповідно три - і чотириперими) краще центру­ють інструмент у отворі, надають йому більшої жорсткості, чим забез­печується висока точність. Зенкер складається з робочої частини, шийки , хвостовика і лапки. Робоча частина, у свою чергу, складається з різальної (забірної) і напрямної (калібруючої) частин. Зенкери виготовляють з швидкорізальної сталі; вони бувають двох типів — суцільні з конічним хвостовиком і насадні. Перші застосовують для попередньої, а другі — для остаточної обробки отворів.

Суцільні зенкери з конічним хвостовиком виготовляють діаметром 10...40 мм, з довжиною робочої частини 80...200 мм та числом зубів, що дорівнює 3

Насадні зенкери виготовляють діаметром 32... 80 мм, з довжиною робочої частини 10... 18 мм та числом зубів, що дорівнює 4.

Насадні зенкери з напаяними пластинками з твердого сплаву застосовують для обробки отворів діаметром 34...80 мм. їх виготовляють завдовжки 40...65 мм, з числом зубів не менш як 4. Насадні зенкери з'єднують з оправкою за допомо­гою виступу на оправці та вирізу на торці зенкера.

При зенкеруванні отворів широко застосовують також комбіновані інструменти, які дають змогу поєднувати зенкерування зі свердлінням.