Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

8. Засоби вимірювання та контролю.

Усі засоби вимірювання й контролю, які застосовуються у слю­сарній справі, можна поділити на контрольно-вимірювальні інстру­менти та вимірювальні прилади.

До контрольно-вимірювальних інструмен­тів належать:

- інструменти для контролю площинності й прямолінійності;

- плоскопаралельні кінцеві міри довжини (плитки);

- штрихові інструменти, що відтворюють будь-яке кратне або дро­бове значення одиниці

вимірювання у межах шкали (штангенінстру­менти, кутоміри з ноніусом);

- мікрометричні інструменти, засновані на дії гвинтової пари (мікрометри, мікрометричні нутроміри та глибиноміри).

До вимірювальних приладів належать:

- важільно-механічні (індикатори, індикаторні нутроміри, важіль­ні скоби, мініметри);

- оптико-механічні (оптиметри, інструментальні мікроскопи, проек­тори, інтерферометри);

- електричні (профілометри тощо).

9. Штангельциркуль: види, будова та способи вимірювання.

Штангенциркулі застосовують трьох типів — ШЦ-І, ШЦ-ІІ і ШЦ-ІІІ. Їх виготовляють з різними границями вимірювання, мм: 0...125 (ШЦ-І); 0...160 (ШЦ – ІІ ); 0...400 (ШЦ-ІІІ); відліки за ноніусом ста­новлять 0,1 мм (ШЦ-1) і 0,05 мм (ШЦ-ІІ і ШЦ-ІІІ).

Штангенциркуль ШЦ-І застосовують для вимі­рювання зовнішніх, внутрішніх розмірів і глибини з величиною від­ліку за ноніусом 0,1 мм. Штангенциркуль ШЦ - ІІ з величиною відліку за но­ніусом 0,05 мм служить для зовнішніх і внутрішніх вимірювань і розмітки. Це інструмент високої точності. Верхні губки штангенцир­куля загострені й використовуються для розмічальних робіт. Штангенциркуль ШЦ- ІІІ з величиною від­ліку за ноніусом 0,05 мм служить для зовнішніх і внутрішніх вимірю­вань, застосовують його не так часто.

Будова інструмента. Штангенциркуль складається з штанги, на якій нане­сена шкала з основними міліметровими поділками, рухомих і не рухомих губок, які вимірюють зовнішні та внутрішні діаметри. По штанзі переміщується рухома рамка з губками. На рамці є шкала Ноніуса, яка служить для визначення дробової величини ціни поділки штанги. Для точного встановлення рухомої рамки відносно штанги штан­генциркуль обладнано мікрометричною подачею (гвинтом і гай­кою).

Способи вимірювання. Перед вимірюванням необхідно переконатися у збіжності нульо­вих штрихів ноніуса і штанги. При вимірюванні штангенциркулями внутрішніх розмірів до показників інструмента додають товщину губок, зазначену на них.

При вимірюванні деталь беруть у ліву руку. Правою рукою підтримують штангу і великим пальцем переміщують рамку до зіткнення губок з перевірюваною поверхнею, не допускаючи пере­косу губок при нормальному вимірювальному зусиллі.

Рамку затискують великим і вказівним пальцями правої руки, підтримуючи штангу іншими пальцями цієї руки, ліва рука при цьому підтримує нижню губку штанги. При чи­танні показників штангенцир­куль тримають прямо перед очима. Ціле число міліметрів відраховують за шкалою штанги зліва направо нульовим штрихом ноніуса. Дробова величина (кількість десятих часток міліметра) ви­значається множенням вели­чини відліку (0,1 мм) на по­рядковий номер штриха но­ніуса, не рахуючи нульового, який збігається зі штрихом штанги.