Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

12. Дефекти і охорона праці при розмічанні.

Найчастішими дефектами при розмічанні є такі:

- невідповідність розмірів розміченої заготовки даним креслен­ням внаслідок неуважності

розмітчика або неточності розмічального інструмента;

- неточність встановлення рейсмуса на потрібний розмір, причи­ною якого є неуважність, або

недосвідченість розмітчика, брудна поверхня плити або заготовки;

- недбале встановлення заготовки на плиті в результаті неточного вимірювання плити.

Охорона праці:

- встановлення заготовок (деталей) на плиту і зняття їх із плити слід виконувати лише у рукавицях;

- заготовки (деталі) і пристрої надійно встановлювати не на краю плити, а ближче до середини;

- не працюючою рисувалкою на гостро заточений кінець обов'язково надягати запобіжні пробки або спеціальні ковпачки;

- перевіряти надійність кріплення молотка на рукоятці.

13. Виправлення металу: інструмент та обладнання.

Випрямляння — це операції з випрямлення металу, заготовок і деталей, що мають вм'ятини, випини, хвилястість, жолоб­лення, викривлення тощо. Метал піддають випрямлянню як у холодному, так і в нагрітому стані. Вибір способу залежить від прогину, розмірів і матеріалу виробу. Випрямляння можна виконувати ручним способом (на стальній чи чавунній плиті або на ковадлі) і машинним (на правильних вальцях, пресах).

Правильну плиту виготовляють досить ма­сивною, маса її у 80... 150 разів більша за масу молотка. Правильні плити виготовляють зі сталі або сірого чавуну монолітними, чи з реб­рами жорсткості. Плити бувають таких розмірів, мм: 400 X 400; 750 X 1000; 1000 X 1500; 1500 X 2000; 2000 X 2000; 1500 X 3000. Робоча поверхня плити має бути рівною і чистою. Встановлюють плити на металеві або дерев'яні підставки, що забезпечують крім стійкості й горизон­тальність положення.

Рихтувальні бабки використовують для випрямляння (рихтування) загартованих деталей; виготовляють їх зі сталі і загартовують. Ріжуча частина поверхні має бути циліндричною або сферичною радіусом 150...200 мм.

Для випрямляння загартованих деталей (рихтування) застосовують молотки з радіусним бойком; корпус молотка виготовляють зі сталі У10; маса молотка становить 400...500 г. Добре зарекомендували себе рихтувальні молотки з пластинками твер­дого сплаву. Корпус молотка виготовляють зі сталі У7 або У8, а в ро­бочі кінці вставляють пластинки з твердого сплаву ВК8 або ВК6. Ро­бочу частину бойка загострюють і доводять по радіусу до 0,05...0,1 мм.

Молотки зі вставними бойками з м'яких металів застосовують при випрямлянні деталей з остаточно оброб­леною поверхнею і деталей або заготовок з кольорових металів і спла­вів. Вставні бойки можуть бути мідними, свинцевими або дерев'яними.

Гладилки (дерев'яні чи металеві бруски) застосовують при випрямлянні тонкого листового чи штабового металу.

Ручне випрямляння — малопродуктивна операція і її застосовують для невеликих партій деталей. В основному на підприємствах здійс­нюють машинне випрямляння на правильних вальцях, пресах і спеці­альних пристроях.

Листозгинальна тривалкова машина має розміщені один над одним валки, що можуть залежно від товщини заготовки віддалятися один від одного чи наближатися. Також може бути опущено чи піднято розміщений позаду третій валок.Заготовку (лист чи смугу) встановлюють між двома передніми валками і, обертаючи за годинниковою стрілкою, пропускають між валками.

Випрямляння валків і кутової сталі на гвинтових пресах застосовується тоді, коли випрямляння молотком не забезпечує необ­хідного результату. Один робітник встановлює, утримує і контролює випрямлювану заготовку, а інший обертає маховик.

Деякі особливості має випрямляння кутової сталі. Деформований кутик встановлюють у призмі на столі преса, між поли­цями кутика кладуть загартований стальний валик. При натисканні гвинтом преса валик надає кутику відповідної форми. Великі листи, смуги і стрічки з випинами і хвилястістю випрямля­ють на листоправильних верстатах, горизонтальних правильно-розтяж­них машинах і пневматичних молотах.