Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

24. Класифікація напилків.

За призначенням напилки поділяють на такі групи: загального призначення; спеціального призначення; надфілі; рашпілі; машинні.

Напилки загального призначення служать для загально слюсарних робіт. За число n насічок (зубців), що припадають на 10 мм дов­жини, напилки поділяють на шість класів, а насічки мають номери 0, 1, 2, 3, 4 і 5.

До першого класу належать напилки з насічками № 0 та 1 (n=4...12). Їх називають драчовими. Вони мають найбільші зубці і служать для грубого обпилювання.

До другого класу належать напилки з насічками № 2 і 3 (n=13...24). Їх називають личкувальними і застосовують для чисто­го обпилювання.

До третього, четвертого, п'ятого і шостого класів належать напилки з насічками № 4 і 5. (n≥28) Їх називають бархатними засто­совують для остаточної обробки і доведення поверхонь.

Напилки поділяють на такі типи:плоскі, квадратні, тригранні, круглі, напівкруглі, ромбічні,нажинкові.

Напилки спеціального призначення виготовляють для обробки кольорових сплавів, виробів з легких сплавів і неметалевих матеріалів.

Надфілі. Невеликі напилки, які назива­ються надфілями, за­стосовують для ле­кальних, граверних робіт, а також для зачищання у важкодоступних місцях (отворах, кутах, коротких дільницях профілів тощо).

Надфілі мають таку саму форму, що й слюсарні напилки. Виготовляють надфілі зі сталі У13 або У13А (допускається У12 або У12А). Довжина надфілів дорівнює 80, 120 і 160 мм.

Рашпілі призначені для обробки м'яких металів (свинцю, олова, міді тощо) і неметалевих матеріалів (шкіри, гуми, деревини, пластич­ної маси), коли звичайні напилки непридатні через те, що насічка їх швидко забивається стружкою і вони перестають різати.

Машинні напилки (стержньові — для обпилювальних верстатів зі зворотно-поступальним рухом) малих розмірів закріплю­ють у спеціальних патронах, а напилки середніх розмірів мають з обох сторін хвостовики таких самих профілів для їх закріплення, що й слюсарні напилки, з такою самою насічкою, як і напилки загального призначення.

25. Прийоми опилювання.

Оброблювану заготовку затискують у ле­щатах обпилюваною площиною горизонтально, на 8... 10 мм вище рівня губок. Заготовку з обробленими поверхнями закріплюють, надягнувши на губки пагубники з м'якого матеріалу (міді, латуні, алюмінію, м'я­кої сталі).

Положення корпуса вважається правиль­ним, якщо між плечовою і ліктьовою частинами зігнутої у лікті правої руки з напилком, встановленим на губки лещат (вихідне положення), утворюється кут 90°. При цьому корпус працюючого пови­нен бути прямим і розвернутим під кутом 45° до лінії осі лещат.

Положення ніг. На початку робочого ходу напилка маса тіла припадає на праву ногу, при натисканні центр ваги переходить на ліву ногу. Цьому відповідає така розстановка ніг: ліву виносять (відводять) вперед у напрямі руху напилка, праву ногу відставляють від лівої па 200...300 мм так, щоб середина її ступні знаходилася нав­проти п'яти лівої ноги. При робочому ході напилка (від себе) основне навантаження припа­дає на ліву ногу, а при зворотному (холостому) ході — на праву, тому м'язи ніг поперемінно відпочивають.

Положення рук (хватка напилка) має надзвичайно важли­ве значення. Слюсар бере у праву руку напилок за рукоятку так, щоб остання впиралася в долоню руки, чотири пальці обхоплювали руко­ятку знизу, а великий палець був зверху. Долоню лівої руки накладають дещо впоперек напилка на відстані 20...30 мм від його носка. При цьому пальці мають бути трохи зігнуті, але не звисати; вони не підтримують, а лише притискують напилок. Лікоть лівої руки має бути трохи піднятим; права рука від ліктя до кисті — складати з напилком пряму лінію.

Координація зусиль. При обпилюванні слід дотримува­ти координації зусиль натискування (балансування). Полягає це у правильному збільшенні натискування правою рукою на напилок під час робочого ходу при одночасному зменшенні натискування лівою рукою. Рух напилка має бути горизонтальним, тому натиск на його рукоятку і носок слід змінювати залежно від положення точки опори напилка на оброблювану поверхню. При робочому русі напилка натиск лівою рукою поступово зменшують. Притискувати напилок до оброблюваної поверхні треба при робочо­му ході (від себе). При зворотному ході не слід відривати напилок від оброблюваної поверхні: він має лише ковзати. Чим грубіша обробка, тим більше потрібне зусилля при робочому ході.

Опилювання поверхонь. Спочатку обпилювання виконують зліва направо під кутом 30...40° до осі лещат, потім, не припиняючи роботи, прямим штри­хом; завершують обпилювання під тим самим кутом, але справа наліво. Така зміна напряму руху напилка забезпечує потрібні площинність та шорсткість поверхні.

Контроль обпиляної поверхні. Для контролю обпиляних повер­хонь застосовують перевірні лінійки, штангенциркулі, кутники і пе­ревірні плити.