Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слюсарна справа в питаннях та відповідях.doc
Скачиваний:
613
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

11. Прийоми та способи розмічання.

Прийоми розмічання. Нанесення розмічальних рисок. Розмічальні риски наносять у такій послідовності: спочатку проводять горизонтальні, потім — вер­тикальні, після цього — похилі й останніми — кола, дуги та заокруг­лення. Креслення дуг в останню чергу дає змогу проконтролювати точність проведення прямих рисок: якщо вони нанесені точно, дуга замкне їх і сполучення вийде плавним.

Прямі риски наносять рисувалкою, яку слід нахиляти в на­прямі її переміщення і вбік від лінійки. Рисувалку весь час притискують до лінійки, яка щільно при­лягає до деталі. Риски проводять лише один раз.

Перпендикулярні риски на­носять за допомогою кутника.

Паралельні риски наносять за допомогою кутника, пересуваючи його на потрібну відстань.

Відшукування центрів кіл здійснюють за допомогою центрошукачів та центронамітників. Найпростіший центрошукач — це кутник з прикрі­пленою до нього лінійкою, яка є бісектрисою прямого кута. Вста­новивши кутник-центрошукач на зовнішню поверхню виробу, про­водять рисувалкою пряму. Вона пройде через центр кола. Повер­нувши кутник на певний кут (близь­ко 90°), проводять другу пряму. На їх перетині й знаходиться відшу­куваний центр.

Кернер-центрошукач застосовують для на­несення центрів на циліндричних деталях діаметром до 40 мм. Він має звичайний кернер, вміщений у воронці (дзвоні). Роз­мічання полягає в тому, що воронку притискують до торця виробу і молотком ударяють по головці кернера. Під дією пружини кер­нер знаходиться у нижньому положенні.

Розмічання кутів та уклонів здійснюють за допомогою транс­портирів, штангенциркулів, кутомірів.

Керном називається заглиблення (лунка), утворене внаслі­док дії вістря (конуса) кернера при ударі по ньому молотком. Маса молотка має відповідати масі кернера.

При роботі кернер беруть трьома пальцями лівої руки (великим, вказівним і середнім) і ставлять вістрям точно на середину розмічаль­ної риски. Спочатку нахиляють кернер в бік від себе і притискують до наміченої точки, потім швидко ставлять у вертикальне положення, після чого по ньому наносять легкий удар молотком масою 100... 200 г.

Керни для свердління отворів роблять глибшими, щоб свердло менше зміщувалося в бік від розмічальної точки.

Способи розмічання. З метою підвищення продуктивності праці застосовують вдосконалені прийоми розмічання та спеціальні пристрої.

Розмічання за шаблоном звичайно застосовують при виготовленні великих партій однакових за формою і розмірами дета­лей.

Розмічання за зразком відрізняється тим, що не по­требує виготовлення шаблона. Цей спосіб широко застосовують при ремонтних роботах, коли розміри знімають безпосередньо з деталі,що вийшла з ладу, і переносять на розмічуваний матеріал. При цьому враховують спрацьованість деталей.

Розмічання за місцем частіше застосовують при складанні великих деталей. Одну деталь розмічають за іншою в такому положенні, в якому вони мають бути з'єднані.

Розмічання олівцем виконують за лінійкою на заго­товках з алюмінію чи дюралюмінію.

Точне розмічання виконують за тими самими правилами, що й звичайне, але застосовують точніші вимірювальні та розмічальні інструменти.