Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mark_moya_redakts.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
476.16 Кб
Скачать
  1. Сутність та принципи соціально-етичного маркетингу

Соціально-етичний маркетинг – це ділова активність фірми, предметом якої є не тільки ринок, а й суспільно- політична діяльність. Його мета – створення, здійснення та контроль за реаліацією соціальних ідей, формування і виховання конкретних норм і правил поведінки в суспільстві. Задачею організації є встановл. нужд, потреб та інтересів цільових ринків та забезпечення бажаної задоволеності більш ефективними і продуктивними (ніж у конкурентів) способами з одночасним збереж. чи укріпленням благополуччя спож. та сусп. вцілому. Зрост. уваги до проблем захисту навкол. сер., у тому числі економ. методами.Принципи: 1. На першому місті у кер. стоїть врахування потреб спож., а не потреб фірми; 2. Вищі посади займають не інженери, які відпов. за в-во, а економісти та менед., відповідальні за збут прод; 3. Виготовл. і прод. те, що буде куплене, а не те, що вдасться виробити; 4. Головна увага приділяється не зниж. витрат в-ва, а насамперед врахуванню переспективних потреб реальних та потенц. покупців; 5. Горизонт плануваня – довгострок., а асортимент прод.- широкий.

  1. Комплекс маркетингу.

Елементи комп. М вперше виділив в 1960рр ам. марк. Маккарті. Продукт (якість, асортимент, сервіс); кожний прод. наділений властивостями, що представляють інтерес для спож. – дизайн, довговічн., надійність, ф-ції, можливості, тобто наділені певною якістю (весь набір властив. прод., за якими спож. робить висновок про його переваги). У прод. є асорт., найменув. прод., сервіс, упаковка, марочна назва, гарантії. Ціна (знижки, націнки, терміни виплати) – повинна бути такою, щоб її зміг заплатити потенц. покупець; повинна забезпеч. прибут. Визнач. ціни є найважл. завданням компл. М. Признач. конкрентної ціни товару = підрахунок с/в прод., визнач. можливого попиту на прод. при встановл. ціні, перевірка відповід. цін нормат. актам, конкретна ціна. Розп. – це вибір оптим. схеми доставки прод. від вироб. до спож. (на пряму, через опт. торг., агентів), її фіз. втіл. (транспорт., збереж., обробка вантажів), а також післяпродажне (сервісне) обслугов. спож.. Прос. на рин. передбач. ефективні контакти з покуп.: (створення позитивного іміджу комп. та її прод.; реклама, виставки, ярмарки, надання торгових зниж, торгівля у кредит; персональний продаж).

  1. Система маркетинг-мікс.

Система засобів маркетингу-це сукупність прийомів і методів,конкретний інструментарій, який використовується фірмою для досягнення поставленої мети, вирішення відповідних ринкових завдань.

З к.50-х рр. система засобів маркетингу визначається як “маркетингова суміш” (marketing-mix).А з к. 70-х рр. можливі елементи цієї суміші об’єднані в 4 групи (концепція “4Р”),-від початкової букви англійської назви кожного елемента.

Головний елемент цієї суміші-товар(product). Тут основними інструментами маркетингової діяльності фірми є його:

Якість, асортимент ,дизайн, властивості, торговельна марка,упаковка розміри, сервіс, гарантії, можливості повернення

В ідеалі товар має бути унікальним на ринку.

Місце(place)-це:

насамперед вибір раціональних каналів збуту продукції фірми, транспортна упаковка, асортимент, розміщення, запаси, транспортування

Просування(promotion)-має на меті створення інформаційного взаємозв’язку фірми зі своїм цільовим ринком. Тут головними інструментами є:

стимулювання збуту, реклама, суспільні відносини

пропаганда,прямий продаж

Ціна(price). Ціноутворення полягає у підходах і методах визначення:

прейскурантних цін, знижок, термінів платежу, умов платежів, кредитування покупців

В останні роки ця концепція доповнюється ще кількома “Р”: people(люди),personal selling(персональний продаж), paskage(упаковка).Найважливішою складовою маркетингової суміші є люди. З погляду маркетингу їх розділяють на: персонал фірми, роздрібні (оптові) торговці та споживачі (покупці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]