Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mark_moya_redakts.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
476.16 Кб
Скачать
  1. Основні функції маркетингової товарної політики.

Завдання і ф-ції МТП:

  1. Визначення попиту на товари, його прогнозування

  2. Сегментація ринку збуту фірми

  3. Забезпечення відповідності якісних хар-ристик товару попиту споживачів

  4. Розробка концепції життєвого циклу товарів

  5. Визначення конкурентоспроможності товарів, її підвищення

  6. Управління товарним асортиментом

  7. Зняття з в-ва застарілих виробів

  8. Управління товарною масою і упаковкою.

  1. Рівні товару в маркетингу

Товарце сукупн. матер. та нематер. х-к і властив., які пропон. спож. для задовол. його потреб, вирішення його проблем. 1.Товар за задумом (потреба, заради задоволення якого він створюється він включає поставки і кредитуввання , монтаж, гарантію, післяпродажне обслуговування). 2 Товар в реальному виконанні (певні властивості товару або послуги): якість, дизайн, упаковка, марочна назва. Суч. ф-ми упаковки є: (збереження товару від псування та пошкоджень; створення оптимальних для продажу одиниць товару (з певною вагою, об'ємом); створення рац. одиниць для транспортув., складування, навантаження товарів; надання інформації про товар та реклама. 3. Товар з підкріпленням- надання додаткових послуг споживачеві: монтаж устаткування, гарантія, сервіс безоплатні уроки користування апаратурою, рекомендації по швидкому усуненню невиправностей і телефонним номером. 4. Імідж.

  1. Специфіка товару в маркетингу.

Товар- це все те, що може задовільнити нужду або потребу і пропонується на ринку з метою привернення уваги, придбання, використання або споживання.

З погляду мар-гу товар – це сукупність матеріальних і нематеріальних хар-тик і властивостей, які пропонуються споживачу для задоволення його потреб, вирішення його проблем. М розглядає товар на основі його спож. вартості, тобто здатність задов. потреби спож. Товар в М розгляд з позиції декількох рівнів: 1.Базовий – утв. вартість товару для спож., тобто його основне функц. признач.; 2.Утвор. сукупність технічних і фіз. хар-тик, які х-ть рівень якості товару; 3.Утворює марк. х-ки, які роблять товар більш привабливим для спож. в процесі купівлі і викор. ( надання кредиту, сервіс, знижки); 4.Імідж товару – чим є товар в уяві спож.

Клас-ція товару:

  1. За часом викор-ня

  • товари короткотермінового використання

  • товари тривалого використання, послуги

  1. В залежності від типу споживача

  • т-ри широк. спож-ня, т-ри пром. признач-ня, споживчі товари

  1. За темпами зростання ринкового попиту

  • впров-ся на ринок вперше, т-ри, на які попит підвищується, високо рентабельні товари, т-ри, попит на які зменшується.

  1. Індекси конкурентоспроможності товару: сутність та методика розрахунку.

Успіх товару на ринку визначається його конкурентоспроможністю.

Конкур-сть т-ру – це його здатність бути вибраним конкретним споживачем з інших груп аналогічних товарів, які пропонуються ринку конкурентами. . Найбільш в загальному вигляді конкур. товару – співвід. між корисним ефектом, який отримує споживач в результаті купівлі і викор. товару та ціною спож. цього товару. К = (корисний ефект)/(Ціна споживання) є макс. Ціна спож. товару – це всі витрати споживача, щодо купівлі та експлуатації товару. Ціна споживання = Ц купівлі + Ц в процесі функціонування + Ц утилізації. Конкурентоспроможність товару в маркетингу визначається з позиції споживача, а не виробника. Параметричний одиничний індекс розраховують за кожним показником кожного товару шляхом співставл. чис. знач. цього пок. з ч. зн. аналог. пок. баз. товару. Ек. сутність один. індексу в тому, що він показує на скільки данний показ. данного товару відстає від опт. значення. Iij = aij/ai баз. = Чисельне значення / Базовий товар. i-показник. j- товар aij- чисельне значення і показника товар. ai баз- чисельне значення і показник базисного товару. Ггруп.- розрах. за групою аналог. параметрів ( за показниками якості; за показниками ціни. Ij = Iij*Ki ; = одиничний індекс * коеф. вагомості; Коєф. вагомості = якщо 9 показників, то 9 – max вагома; по мірі зниження важливості длі споживача. Ki – коефіціент вагомості і-го пок. Інтегр.- визначається по товару в цілому через співвіднош. між груповим індексом за показ. якості і між груповим індексом за показн. ціни. Ек. сутність інт. інд. в тому, що він є узагальненою чисельною хар-кою товару. Чим вищий інтегр. індекс, тим більш кон-жним є товар.Ij інт = Ij якості / Ij ціни

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]