Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mark_moya_redakts.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
476.16 Кб
Скачать

20Ринкова частка фірми як основний показник ефективності її

маркетингової діяльності. частка фірми - основний п-к, який хар-зує ефективність її М діяльн.. Показує питому вагу обсягу продажу фірми в загальній містк. певного ринку збуту і обчисл.: РЧ = (обсяг продажу фірми)/(місткість ринку)*100% ; МР = суммі обсягу продажу всіх фірм. РЧФ залежить від поведінки споживача =>обсяг продажу фірми =>місткість. Претендент на лідерство – компанія, яка займає 2 місце в галузі і веде боротьбу за збільш. своєї долі ринку. Компанія-послідувач – одна з ведучих комп. галузі, яка намаг. вдержати свою долю ринку, не роблячи при цьому різьких випадів. Компанія, яка обслуг. ринкову нішу – комп.галузі, яка обслуг. невеликі сегменти, на які інші компанії не звертають уваги.

22, Керовані і некеровані фактори маркетингу.

До керованих факторів мар-гу віднос-ся фактори мікросередовища:

  1. фактори, що управляються вищим керівництвом (область діяльності,загальні цілі, роль мар-гу, цого завдання, цілі, ф-ції, роль ін. підпр-цьких ф-цій, корпоративна культура)

  2. фактори, які визначаються службою маркет-гу (вибір цільових ринків, цілі маркет-гу, організація мар-гу, структура мар-гу, контроль і керівництво маркет. діяльністю.

До кер. елементів належить марк. комплекс ( товар, ціна, місце-збут, просуваня). Товар - це те, що може задов. потребу і пропон. на ринку для продажу. Ціна – та сума грошей, яку споживач згоден заплатити. Місце відповідає на питання де? і як? Ми продаємо товар і охоплює політику збуту і товарного руху. Просування відтворює стимулюючу ф-цію М і включає 4ри основні компоненти: рекламу, pablic relations, методи стимул збуту, персоальний продаж.

До некерованих факторів маркет-гу відносяться:

  1. Фактори зовнішнього середовища:

Політика, законодавство, стан ек-ки країни

існуючі технології, екологія, соц-на відповід-ть, культурне середовище, сис-ма засобів масової інформації

  1. Фактори проміжного середовища:

поведінка споживачів, повед-ка торгівельних організацій, повед-ка конкурентів, повед-ка контактної аудиторії, банківська система, страхування, сис-ма маркет-вих досліджень

  1. Зовнішні фактори маркетингу.

Мікросередовище становл.: конкур.; клієнти; постач.; посер.; контактні аудиторії - це групи, що виявляють інтерес до діяльн. фірми і можуть вплинути на досягнення постав. цілей. Макросер.це фактори, які впливають на фірму та її мікросер. і які вона не може контролювати. Поняття макросер. визначають п'ять груп факторів: (економічні; соціально-культурні; природно-географічні; технологічні; політико-правові). Економічні фактори. Темпи інф. та деф., рівень зайн. та безр., регулюв. грош. маси, митні тарифи, система оподатк., вартість енергорес., доходи спож., тривалість роб. дня, зміна вал. курсу, нестабіл. пол. ситуації у країнах, які є об'єктами інвестиц. діяльн. Соціально-культурні фактори. Сусп. склад. з груп лю­дей, які мають різні культурні х-ки (ставлення до п-ва, роль жінок у сусп., демограф. ситуація, вікова структура насел., доходи, рівень освіти, народж. і смертність, регіональна мігр. насел. мовні і культурні традиції, прийняті норми поведінки, моралі). Природно-географічні фактори. Клім. та геогр. умови, забезпеч. енергією, кор. коп., забруд. н.с, якість грунту і пов. Технологічні фактори. Рівень НТП, держ. регул. наук. досліджень, кваліф. роб. сили, технологі. нововведення, вплив еколог. факторів. Політико-правові фактори. Законод. (митні тарифи, под. система, закони та нормат. акти уряду, антимоноп. регул., спец. стимули, рівень корунпов. органів влади, трудове законод., політ. стабільн. та пол. конфлікти), урядові установи, впливові групи насел. (об’єднання спож., еколог. комітети).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]