Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mark_moya_redakts.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
476.16 Кб
Скачать

54Взаємозв'язок між конкурентоспроможністю продукції, ціною реалізації та вартістю споживання.

Конк-сть товару – це його спроможність бути виділеним на ринку споживачем серед товарів аналогів. Найбільш в загальному вигляді конк-сть товару являє собою співвідношення між корисним ефектом, який отримує споживач в результаті купівлі товару, та ціною споживання цього товару К=Ек/Цсп (max);Цсп –ціна споживання; Ек –ефект корисності. Ціна є грошовим виразом вартості товару, але в умовах ринку на ціну впливають білбш вагомі фактори ніж собівартість. Ц= Св+П+НДС+Акциз +Торг.націнка+Пошлина+Збутова націнка+ %посередника. При зменш. ціни товару його конкурентоспроможність зростає. Вартість спож.- це та сума яку споживач згоден заплатити за товар. Споживча вартість –це здатність товару задовольнити потребу споживача. Вона залежить від прибутку споживача, від його доходів, прихильностей (консерватор, новатор), від його бажання мати дорогу але якісну продукцію. Якщо у товара висока конкурентоспроможність, то споживач не дуже буде звертати увагу на його ціну. Деяким споживачам з низьким рівнем доходів важлива невелика ціна, відносна конкурентоспроможність і імідж товару.

55Етапи оцінки конкурентоспроможності продукції.

1)Аналіз ринку та вибір товарів аналогів для порівняння конк-сті. Правило: обрані товари повинні бути націлені на одну групу споживачів.2)Фрмується перелік показників конк-сті. Виділяють 2 групи показників:а)якості; б)цінові. До 1 групи входять показники 1 і 2 рівня товару. До цінових показників належать вартісні показники, які в сумі утворюють ціну споживання товару.3)Вибирається базовий товар- це той товар, який є основою або еталоном при визначенні конкурентоспроможності. Два підходи при визначенні базового товару:а)в якості базового обирається кращий з наведених товарів аналогів.б)в якості базового обирається умовний або гіпотетичний- це той товар, який реально не існує, і всі показники конкурентоспроможності якого є оптимальними для споживача.4)Показникам конк-сті присвоюють коефіцієнти вагомості шляхом ранжування цих показників за ступенем їх важливості для споживача. Кількість коефіцієнтів = Кількості показників конк-сті. Найбільший коефіцієнт присвоюють найбільш важливому, з точки зору споживача, показнику; найменший –найменш важливому.

56Одиничний параметричний індекс та особливості його визначення.

. розрах. за кожним показником кожного товару, шляхом співставлення чисельного значення цього показника з чисельним значенням аналогічного показника базового товару. I=; i- показник; j-товар; a-чисельне значення i-того показника j-того товару. Екон. сутність одиничного індекса в тому, що він показує на скільки данний показник данного товару відстає від оптимального значення.

57.Ек. сутність інтегр. індексу конк-сті та особл. виз. Інтег. індекс- визначається по товару в цілому через співвідношення між груповим індексом за показниками якості та між груповим індексом за показником ціни.

Ек. сут. інт. індекса в тому, що він є узагальненою чисельністю конк-сті товару. Чим вищий інтегральний індекс тим більш конкурентним є товар. Якщо І>1, товар вважають більш конк-ним, якщо І<1-товар поступається конкурентному, якщо І=1- перебуває з ним на одному рівні.

Ек. сутність інтегрального індексу конкур-сті в тому, що він є узагальнюючою хар-кою конкур-сті товару. Чим вищий інткгральний індекс, тим більше конкур-сть товару.

58Сутність та структура життєвого циклу товару.

Життєвий цикл товару – концепція, яка характеризує розвиток обсягів збуту продукту і прибутку від його реалізації, пропонує заходи щодо стратегії і тактики мар-гу з моменту надходження товару на ринок і до його зняття з ринку.

Існує 4 стадії життєвого циклу товару:

  1. Упровадження – це період появи товару на ринку і постійного збільшення об’єму продажу. Фірма в цей час практично не отримує прибутку від збуту цього товару внаслідок великих витрат, пов’язаних із упровадженням товару на ринок.

  2. Зростання – це період швидкого визнання товару на ринку і помітного збільшення прибутку від його реалізації.

  3. Зрілість – це період поступового зменшення темпів росту об’єму продажу, так як товар уже отримав визнання більшості покупців.В цей час прибуток досягає максимального значення і починає знижуватись через збільшення витрат на маркетинг з метою укріплення конкурентоспроможності товару.

  4. Спад – це період різкого зниження об’єму продажу і прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]