Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори маркетинг.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
415.74 Кб
Скачать

65. Характеристика роздрібної торгівлі.

Роздрібна торгівля — сфера підприємницької діяльності, пов'язана з продажем товарів та послуг кінцевим споживачам для особистого використання. Це остання ланка каналів збуту. Позаяк покупка вроздріб, як звичайно, невелика, торгівці прагнуть збільшити кількість контактів із споживачами, розширюючи для того товарний асортимент і стимулюючи зростання частоти відвідувань магазинів. Кінцеві споживачі, на відміну від організацій-споживачів, роблять багато незапланованих покупок. Тому роздрібні торгівці мають розміщувати товари, що їх купують імпульсивно, там, де проходить багато людей; вигідно розміщувати споріднені товари в магазинах; провадити відповідне навчання торговельного персоналу; активно використовувати різні заходи стимулювання збуту. Форми організації роздрібної торгівлі можуть бути різні. При формуванні багаторівневого каналу збуту треба визначитись, яких саме роздрібних посередників варто використовувати. До роздрібних посередників належать: – дилери; – магазини роздрібної торгівлі; – організації позамагазинної торгівлі. Дилер — незалежний підприємець, який займається роздрібним продажем техніки, що має масовий попит (автомобілі, сільгосптехніка, складна побутова техніка тощо). Дилер купує цю техніку, зберігаючи марку фірми, забезпечує її гарантійний і позагарантійний сервіс, постачання запчастинами, виконує ремонт.

23.Цінові стратегії. Умови застосування цінової стратегії

Стратегія «збирання вершків» - Встановлення цілей, орієнтованих на прибуток. Низька цінова чутливість споживачів. Обмежена кількість конкурентів. Наявність-у товару привабливих, відмінних рис для споживача. Позитивний імідж підприємства на ринку. Непривабливість високої ціни для конкурентів.

Стратегія «проникнення на ринок» - Встановлення цілей, орієнтованих на збут. Висока цінова чутливість споживачів. Існування на ринку великої кількості конкурентів. Товар не має особливих, унікальних якостей. Товар не належить до категорії дешевих товарів повсякденного попиту.

Стратегія орієнтації на ціну лідера на ринку - Встановлення цілей, орієнтованих на існуюче положення. Існування великої кількості конкурентів. Слабкі позиції у конкурентній боротьбі. Обмеженість ресурсів у підприємстві, які необхідні для обґрунтування оптимальних цін.

Стратегія встановлення престижної ціни - Товар має особливі властивості, високу якість, цінність для споживачів. Орієнтація на ринкові сегменти, які чутливо реагують на фактор престижності. Сприятливий імідж підприємства на ринку. Низька цінова чутливість споживачів.

98. Якість товару в системі маркетингової товарної політики.

Маркетингова товарна політика — це комплекс заходів зі створення товарів (послуг) і управління ними для задоволення потреб споживачів і отримання підприємством прибутку.

Конкурентоспроможність має відносний характер, тобто завжди визначається відносно чогось:

— конкретних ринків (груп споживачів);

— продукції ко нкурентів;

— конкретного часового періоду.

Інакше кажучи, конкурентоспроможність визначається порівнюванням товару підприємства з товарами-аналогами (конкурентами) на конкретному ринку в конкретний період часу.

Основними елементами конкурентоспроможності є:

а) цінова конкурентоспроможність: співвідношення рівня цін на товар із цінами на аналоги та товари-субститути; дійовість системи диференціації цін залежно від співвідношення попиту та пропонування, а також політики конкурентів; привабливість системи знижок;

б) якість продукції: функціональність, надійність, зручність експлуатації, наявність додаткових функцій; престиж, супутні обставини (зручність купівлі, оплати, утилізації);

в) конкурентоспроможність систем збуту, реклами, сервісу: зручність системи збуту, ефективність реклами, зручність та надійність системи обслуговування (технічного, торговельного, гарантійного, постгарантійного), ефективність пропаганди.