Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори маркетинг.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
415.74 Кб
Скачать

44. Види цін.

Начало формы

Конец формы

В умовах ринкової економіки існує багато видів цін (рис. 78). Є ціни, які залежать від обсягів купівлі-продажу товарів (оптові, роздрібні). Оптова ціна — це ціпа, за якою одні підприємства реалізують свою продукцію іншим для подальшого перероблення або реалізації В умовах ринку оптові ціни існують у біржовій торгівлі і тому їх ще називають біржовими. У країнах із ринковою економікою при обміні товарами і послугами у межах міжнародних монополій застосовуються внутрішньофірмові трансфертні ціни. Населення купує товари у магазинах за роздрібними цінами. Ціни розрізняють також за способом їх формування. Якщо вони виникають в умовах конкуренції, під впливом співвідношення попиту та пропозиції, то їх називають конкурентними цінами. В умовах ринкової економіки існують монопольні ціни. Вони встановлюються, як правило, монополістами. Деякі ціни за рядом причин регулюються державою, тому їх називають регульованими. Можна диференціювати ціни залежно від радіуса їхньої дії. У межах однієї країни (це стосується переважно великих за територією країн) існують поясні ціни, поява яких зумовлена істотними відмінностями у видатках на виробництво продукції, а також на її транспортування до місця реалізації. Кожна країна залежно від структури виробництва, витрат на реалізацію продукції тощо формує національні ціни. Наприклад, в Італії, де вирощуються цитрусові культури, ціни на них значно нижчі, ніж в Україні, куди апельсини, мандарини, лимони імпортуються, тому ціна на них визначається пропозицією і видатками на транспортування. Особливе місце серед цін, які встановлюються залежно від території їх дії, посідає світова ціна. Це експортна ціна світових постачальників товару та імпортна ціна в країнах його ввезення. Для того щоб зовнішньоторговельна ціна стала світовою, вона має відповідати таким основним вимогам: бути ціною, за якою здійснюються великі комерційні угоди, що передбачають не пов'язані між собою експортні або імпортні операції. Платежі за такими комерційними операціями, як правило, здійснюються у вільно конвертованій валюті; ^ бути ціною не випадкових, а регулярних експортних або імпортних комерційних угод, які укладаються у провідних центрах міжнародної торгівлі, де постійно здійснюються значні за обсягом зовнішньоторговельні операції з конкретним товаром, і не містять обмеження адміністративного або фінансового характеру.

33. Вторинна інформація. Сутність..

Вторинна інформація представляє собою дані, зібрані раніше для цілей, не пов'язаних із вирішенням досліджуваної проблеми.

Вторинна інформація містить наступні загальні переваги:

    1. багато її видів недорогі, оскільки не потрібен збір нових даних;

    2. інформація зазвичай збирається швидко;

    3. часто є декілька джерел інформації;

    4. джерела інформації можуть містити дані, які фірма не може сама одержати;

    5. інформація. Зібрана з незалежних джерел, як правило, досить достовірна;

    6. вона помагає в ситуаціях, коли потрібний попередній аналіз.

Недоліки:

  1. наявна інформація може не підходити для цілей дослідження, яке проводиться, в силу своєї неповноти;

  2. вторинна інформація може бути застарілою;

  3. методологія, яка лежала в основі збору даних може бути невідомою;

  4. можуть публікуватися не всі результати дослідження;

  5. можуть існувати заперечні дані.

Джерела: внутрішні і зовнішні.

8.Елементи вивчення внутрішнього середовища. Внутрішнє середовище — внутрішні чинники, які впливають на діяльність підприємства. До них належать наявність основних виробничих фондів, обігових коштів, трудових ресурсів та ін. Аналіз внутрішнього середовища підприємства передбачає вивчення внутрішнього середовища підприємства для оцінки його відповідності умовам ринку, наявності інструментів адаптації та гнучкості у пристосуванні до змін зовнішнього середовища. Чинники,що контролюються керівництвом під-ва: цілі діяльності під-ва,необхідні ресурси,використання тієї чи іншої технології виробництва,імідж під-ва,розмір витрат. Чинники,що контролюються службою маркетингу:конкурентоспроможність продукції та методи конкурентної боротьби,цілі маркетингу витрати на маркетингові заходи,система збуту рівень цін.