Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опір матеріалів (Медодичні вказівки).doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
2.15 Mб
Скачать

Загальні вказівки до виконання контрольних робіт.

1. Перед розв'язанням кожної контрольної задачі необхідно повністю виписати її умову з числовими даними, скласти акуратний ескіз в масштабі, вказати на ньому всі числові величини, необхідні для розрахунку.

2. Дані з таблиць повинні бути взяті у відповідності з власним шифром, який співпадає з трьома останніми цифрами особової справи або номера залікової книжки (виключаючи рік поступлення). Наприклад, при номері залікової книжки 75452 шифром буде число 452. Далі позначається перша цифра шифру буквою "а", друга - "б" і третя - "в" (в прикладі а=4, б=5, в=2). Тоді з кожного вертикального стовпчика будь-якої таблиці, позначеного знизу буквами "а", "б" або "в", вибирається число, що стоїть в тому горизонтальному рядку, номер якого співпадає із значенням букви (в прикладі при букві "а" необхідно взяти число з четвертого рядка, при "б" - з п'ятого, а при "в" - з другого. Робота, виконана не за шифром, повертається без розгляду.

Методичні вказівки до тем курсу вступ

Література: 1,р.І; 2, р. І, § 1-5; 3, вступ.

Опір матеріалів — наука про методи розрахунку на міцність, жорсткість і стійкість елементів інженерних конструкцій. Методами опору матеріалів проводяться практичні розрахунки багатьох відповідальних сучасних конструкцій. Ці розрахунки сприяють створенню безпечних, довговічних і економічних конструкцій і споруд.

Опір матеріалів базується на відомостях з математики, фізики, теоретичної механіки і, в першу чергу, на законах статики. Без знання цього розділу теоретичної механіки вивчення курсу неможливе. Його варто почати з ознайомлення з основними елементами конструкцій, якими є стержні, пластини й оболонки, масивні тіла. Потрібно звернути увагу на поняття "розрахункова схема", тому що вибір розрахункової схеми є одним з відповідальних завдань, які повинен вирішувати інженер. Для стержневих конструкцій необхідно познайомитися з видами опор: шарнірно-рухома, шарнірно-нерухома, жорсткозакріплена (див. табл. 1) і усвідомити, які реакції в них виникають.

Далі варто розібрати основні гіпотези, на яких базується опір матеріалів: гіпотезу про суцільність, гіпотезу про однорідність і ізотропність, гіпотезу про лінійний зв'язок між напруженнями і деформаціями, гіпотезу про малість деформацій, гіпотезу про незалежність дії сил; дві спеціальні гіпотези для стержнів (гіпотезу плоских перерізів і гіпотезу про ненатиснення волокон).

Необхідно зрозуміти і запам'ятати, що основним методом в опорі матеріалів вважається метод перерізів, коли проводиться переріз тіла чи конструкції деякою поверхнею і після введення сил взаємодії розрізаних частин розглядається рівновага однієї з них. Необхідно запам'ятати, що система сил, що діють у перерізі стержня, у загальному випадку, зводиться до 6 силових факторів: повздовжньої і двох поперечних сил, двох згинальних моментів і крутного моменту.