Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обл_кова пол_тика 2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

ВІДКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ЗАХІДЕНЕРГО”

Затверджено

Наказом Генерального

Директора

ВАТ “Західенерго”

№ ____ від “ ” 2005 року

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОБЛІКОВУ ПОЛІТИКУ,

організацію бухгалтерського та податкового обліку

Відкритого акціонерного товариства

“Західенерго”

Львів – 2006 р.

Зміст

Вступ 4

Перелік структурних одиниць ВАТ “Західенерго” 4

1. Організація бухгалтерського обліку. 5

1.1 Принципи організації бухгалтерської служби та внутрішньогосподарського обліку ВАТ “Західенерго”. 6

1.2 Організація бухгалтерського обліку та складання фінансових звітів 8

1.3 Склад і терміни надання фінансової звітності. 11

1.4 Порядок складання фінансової звітності ВАТ "Західенерго". 12

2. Методологія бухгалтерського обліку ВАТ "Західенерго" відповідно до вимог Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”. 13

2.1 Методологія обліку основних засобів і необоротних матеріальних активів 14

2.2 Методологія обліку зносу основних засобів та інших необоротних

матеріальних активів. 17

2.3 Методологія обліку поліпшення необоротних активів. 18

2.4 Методологія обліку нематеріальних активів. 19

2.4.1 Амортизація нематеріальних активів. 20

2.5 Методологія обліку довгострокових фінансових інвестицій. 20

2.6 Методологія обліку дебіторської заборгованості. 21

2.6.1 Облік довгострокової дебіторської заборгованості. 21

2.6.2 Облік поточної дебіторської заборгованості. 22

2.6.3 Резерв сумнівних боргів. 22

2.6.4 Порядок визначення резерву сумнівних боргів. 23

2.6.5 Списання безнадійної дебіторської заборгованості. 24

2.7 Методологія обліку відстрочених податкових активів і зобов’язань. 25

2.8 Методологія обліку запасів. 26

2.9 Методологія обліку доходів. 29

2.10 Методологія обліку витрат. 31

2.10.1 Виробнича собівартість продукції, робіт, послуг. 33

2.10.2 Витрати діяльності. 34

2.10.3 Втрати від участі в капіталі. 34

2.10.4 Надзвичайні витрати. 35

2.11 Методологія обліку коштів. 35

2.12 Методологія обліку поточних фінансових інвестицій. 36

2.13 Методологія обліку розрахунків по заробітній платі. 36

2.14 Методологія обліку внутрішньогосподарських операцій. 37

2.15 Облік витрат майбутніх періодів. 37

2.16 Облік резервів. 38

2.17 Методологія обліку розрахункових операцій. 39

2.18 Методологія обліку операцій в іноземній валюті. 39

3. Організація податкового обліку. 41

3.1 Принципи організації податкового обліку. 42

3.2 Склад і терміни подання податкової звітності. 43

3.3 Методологія обліку валових доходів, валових витрат та амортизаційних відрахувань. 43

3.3.1 Методологія обліку валових доходів. 44

3.3.2 Методологія обліку валових витрат. 44

3.3.3 Методологія обліку амортизаційних відрахувань. 47

3.4 Методологія обліку податку на додану вартість. 48

Вступ

Дане Положення про облікову політику ВАТ "Західенерго" (надалі - Товариство) розроблено згідно з вимогами Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» № 996-XIV від 16.07.1999 р., зі змінами і доповненнями, та Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Положення визначає:

  1. Організацію і ведення бухгалтерського обліку.

  2. Єдиний план рахунків для Товариства та структурних одиниць ВАТ "Західенерго".

  3. Систему і форму внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю за здійсненням господарських операцій.

  4. Методологічні аспекти облікової політики.

Під обліковою політикою розуміється сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються Товариством для складання і подання фінансової звітності.

Облікова політика визначає єдині принципи організації і методології ведення бухгалтерського обліку для Товариства і структурних одиниць, а саме:

  • організаційну форму бухгалтерської служби;

  • організацію системи внутрішнього обліку, звітності і контролю;

  • використання єдиного плану рахунків і системи облікових регістрів;

  • інші методи і прийоми.

Положення облікової політики є обов'язковими для застосування Товариством у цілому всіма структурними одиницями ВАТ “Західенерго” зокрема.

Для забезпечення правильного ведення бухгалтерського обліку даною обліковою політикою зобов'язані керуватися всі підрозділи, служби і працівники, причетні до бухгалтерського обліку.

Перелік структурних одиниць “Західенерго”

  1. Апарат управління Товариства.

  2. Бурштинська ТЕС.

  3. Добротвірська ТЕС.

  4. Ладижинська ТЕС.

  5. “Західенергопостач”.

  6. “Галременерго”.

  7. “Львівенергоспецремонт”.

  8. “Львівенергоавтотранс”.

1. Організація бухгалтерського обліку

У відповідності зі статтею 8 Закону України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність" від 16.07.1999 р. № 996-XIV (із змінами і доповненнями) ведення бухгалтерського обліку на Товаристві і в структурних одиницях здійснюється відділом бухгалтерії.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку і забезпечення порядку створення первинних документів, відображення господарських операцій, зберігання оброблених документів, регістрів і звітності протягом установленого терміну, несуть уповноважені посадові особи, що здійснюють керівництво Товариством та структурними одиницями відповідно до установчих документів. При цьому, керівники Товариства і структурних одиниць зобов’язані створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання первинних документів відповідно до графіку документообігу.

При веденні бухгалтерського обліку застосовувати комп’ютерну програму обліку “Бухгалтерія ОРГРЕС”, яка передбачає ведення Відомостей синтетично-аналітичного обліку по кожному рахунку(субрахунку) Плану рахунків бухгалтерського обліку, Обігового балансу та Головної книги. Після підсумків у Головній книзі та Обіговому балансі наводити інформацію про рух коштів на рахунках позабалансового обліку.

Згідно з п. 1.3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну № 88 від 24.05.95 р., всі первинні документи, облікові регістри, фінансова, статистична та інша звітність складаються українською мовою. Документи, що є підставою для записів у бухгалтерському обліку і складені іноземною мовою, повинні мати узгоджений автентичний переклад українською мовою, відповідно до вимог ст. 11 Закону України "Про мови в Українській РСР".

Господарські операції відображати в облікових регістрах під час надходження первинних документів або підсумками за місяць, в залежності від характеру і змісту операцій. Інформацію до облікових регістрів переносити після перевірки первинних документів за формою та змістом.

Облікові регістри складати і роздруковувати щомісячно. Роздруківки з комп’ютерної програми підписувати оператором-виконавецем і бухгалтером, який відповідає за складання облікового документа з зазначенням дати. На первинних документах, що відображаються в обліку, бухгалтер робить відмітку про їх обробку у вигляді кореспонденції рахунків, дати, підпису. Бухгалтерські довідки (реєстри бухгалтерських документів для передачі їх на механізовану обробку) підписує особа, що їх склала.

Додаткові бухгалтерські довідки, складені з метою внесення змін у бухгалтерський облік попереднього періоду підписують головний бухгалтер та виконавець.

Після закінчення обробки документів за місяць, отримання Обігового балансу та Головної книги, внесення змін чи виправлень у облікові регістри не допускається.

Помилки в облікових регістрах за звітний рік, що виявлені після записів підсумків облікових регістрів у Головну книгу, виправляти способом сторно. Цей спосіб передбачає складання бухгалтерської довідки, в яку помилка (сума, кореспонденція рахунків) заноситься червоним чорнилом, пастою кулькових ручок тощо або у дужках, а правильний запис (сума, кореспонденція рахунків) заноситься чорнилом, пастою кулькових ручок тощо темного кольору. Внесенням цих даних до регістру бухгалтерського обліку і Головної книги у місяці, в якому виявлено помилку, ліквідується неправильний запис та відображається правильна сума і кореспонденція рахунків бухгалтерського обліку.

Виправлення помилок минулих років оформляти бухгалтерською довідкою, де наводити зміст помилки, суму та кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку, якими виправляється помилка. У місяці складання бухгалтерської довідки її дані записуються до відповідного регістру бухгалтерського обліку і Головної книги.

Всі структурні одиниці Товариства відображають господарські операції у відповідності до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, зі змінами і доповненнями з використанням єдиного Плану рахунків Товариства, наведеного в додатку до цього Положення.

Необхідні доповнення до Плану рахунків вносяться виключно за погодженням з головним бухгалтером Товариства.